Mezinárodní mládežnický turnaj se kvapem blíží

Již jen necelé 3 týdny zbývají do startu dalšího ročníku velmi oblíbeného mezinárodního házenkářského turnaje, který hostí pražské sportovní haly. Více než stovka českých mužstev a k nim další tři stovky mužstev z celého světa se v pěti dnech na začátku dubna sjedou na 24. ročník jednoho z největších házenkářských turnajů mládeže v Evropě.

Celkem je očekávána účast 443 mužstev z pětadvaceti zemí, mezi nimiž nechybí ani zástupci exotických destinací jako třeba Hongkong, zámořská Kanada či dálný Izrael. Většinu však budou tvořit tým z České republiky, které tvoří přibližně třetinu. Velkou výpravu chystají Němci s 68 mužstvy, 56 týmů vyšle Dánsko, s 50 dalšími se představí Slovensko a společně tak budou tvořit další třetinu mužstev. V turnajové historii sahající až k roku 1992 navštívilo Prahu již více než 100 tisíc mladých házenkářů a házenkářek z více než 7 tisíc týmů, které zastupovaly 42 zemí Evropy, Asie, Ameriky i Afriky. 

Turnaj se každoročně těší velké oblibě nejen u mladých sportovců, kterým je od 19 let v nejstarší až po 11 let a méně v té nejmladší kategorii, ale také ze stran médií a sponzorů. Záštitu nad celým turnajem převzalo hlavní město Praha. Pro letošní rok potvrdila podporu dánská značka sportovního oblečení Hummel, která vytvoří speciální stánky v obchodních centrech i samotných sportovních areálech. Postaráno bude také o lepidla a čisticí prostředky, o které se postará další partner Trimona, který poskytne v halách umožňující jejich používání určité množství tohoto typicky házenkářského zboží. Házená by nebyla ani bez míčů, o něž se postará další z partnerů firma Molten. O tento turnaj se také zajímají sázkové kanceláře jako bet365. Pro všechny aktéry i doprovod bude opět k dispozici možnost zakoupení originálního turnajového trička s motivem turnaje, který se pro unikátnost každého ročníku obměňuje. Pro letošek je logem trojice koktejlových sklenic s házenkářskými míči jako dekoraci k brčku či paraplíčku a motem „your easter cocktail“. 

Pro hru platí obvyklá házenkářská pravidla, která však doplňuje rozstřel. Ten byl zaveden zejména z časových důvodů a jedná se o originální způsob rozhodnutí o vítězi nerozhodného vyřazovacího utkání.

Popis a názorná ukázka provádění rozstřelu je ve videu.

Samotné aktivity pětidenního turnaje zahrnují první den pouze příjezd a akreditace s obdržením dokumentů k turnaji. V pátek a sobotu, se již rozběhnou utkání v základních skupinách, které vždy doplňují aktivity v turnajovém centru. Sobotní večer má navíc zpestřený program v Galerii Harfa. V neděli jsou pak naplánována vyřazovací klání až po semifinálové souboje. V pondělí se pak rozhodne v postupových zápasech, zbývajících utkáních semifinále a samotná utkání o umístění. Naváže slavnostní vyhlášení, předání cen a účastníci se pomalu rozjedou k domovům. Sportovní dění a výsledkový servis všech zápasů je také možné jako u jednoho z prvních mládežnických turnajů sledovat online. 

Součástí turnaje jsou každoročně semináře pro mladé rozhodčí, které pořádá ČSH spolu s EHF. Právě rozhodčí, kterých je každoročně potřeba okolo 170, jsou nezbytnou součástí klidného průběhu utkání. Novinkou pak letos budou semináře i pro zahraniční rozhodčí – nebudou tak chybět slovenští, maďarští nebo chorvatští mladí sudí. Nepostradatelní jsou však také dobrovolníci a pořadatelé, kterých se sejde přes tři stovky. 

I české barvy mají v tomto turnaji na co navazovat. V kategorii nejstarších házenkářek WA obsadily hráčky Veselí nad Moravou třetí místo, Sokol Písek pak byl na místě čtvrtém. V mužském podání se zadařilo házenkářům pražské Dukly v kategorii MC, kteří prohráli až finálový duel se švédským Önnereds. O kategorii mladší hráči Zubří pak obsadili třetí příčku. O medaile bojovaly i dva české týmy v kategorii WD, vzájemný duel nakonec k třetí příčce přivedl házenkářky Zlína. V kategorii nejmladších házenkářů pak celkové vítězství získali hráči Jičína. Rozhodně se nejedná o náhodu, jelikož o rok dříve se stříbro podařilo vybojovat v nejstarší kategorii házenkářkám Vršovic, mezi muži pak bronz získali házenkáři Dukly.

 

Zdroj: https://plus.google.com/u/0/116702103509443739212/photos/photo

Děti a mládež

Litovel MINICUP 2017

Další ročník má za sebou mezinárodní turnaj pro smíšená házenkářská družstva Litovel MINICUP 2017, který již pátým rokem pod patronací nejlepšího...

Kynžvartský pohár 2017 uzavřel brány

Nejsem spisovatel a neumím psát ani básničky. Troufám si jednou za čas napsat krátký článek o tom, jak se nám daří a co je u nás nového, ale zdaleka...