MEGA MINI 2017 – LIBEREC

Jeden z největších házenkářských turnajů pro malé házenkáře u nás – MEGA MINI LIBEREC 2017, se již pomalými krůčky blíží. Ve dnech 16. - 18. června budou na libereckých hřištích ZŠ Dobiášova pobíhat mladé házenkářské naděje z celé České republiky.

HNB Vám exkluzivně přináší rozhovor s jedním z hlavních pořadatelů turnaje panem Matějem Plochem.

Můžete nám ve zkratce představit turnaj MEGA MINI Liberec?

Turnaj je pro nejmenší děti i trenéry rozlučkou s házenkářskou sezónou, doufejme že „zlatým hřebem“ sezóny v tom smyslu, že se potkají se spoustou týmů z celé republiky a zažijí mnoho legrace a zábavy nejen při házenkářských kláních na turnaji, ale i během bohatého doprovodného programu.

MEGA MINI je vlastně už takovou tradicí, kdy vznikla první myšlenka uspořádat tento turnaj?

Ano, určitě jde o tradiční turnaj, vždyť v letošním roce se odehraje již 17. ročník. Předchůdcem tohoto turnaje byl Turnaj o pohár města Liberec, který se hrál na Lokomotivě Liberec koncem srpna. Poté se turnaj přesunul na umělé fotbalové hřiště na Slovanu Liberec a odsud do skvělého areálu základní školy Dobiášova.

Co se týká organizace, jak moc těžké je zorganizovat takový turnaj?

Organizace takto velkého turnaje je samozřejmě náročná a začíná mnoho měsíců před jeho konáním. Naštěstí máme v klubu skvělý tým lidí, kteří se na organizaci podílí dlouhodobě, takže všichni vědí, co je potřeba udělat a kdy. Velký dík patří také rodičům, mládeži a členům klubu, kteří s organizací pomáhají přímo během turnaje. Bez takto sehraného týmu bychom turnaj nemohli pořádat.

Kolik lidí se na přípravě turnaje podílí?

Na přípravě v řádu několika měsíců před turnajem pracuje čtyřčlenný tým.  Jak se turnaj blíží, postupně se přidávají další a další. Přímo během turnaje se v areálu vystřídá cca 60 organizátorů z řad členů klubu, mládeže a rodičů. Za to jim patří velký dík.

Jaký je vůbec zájem médií o tento turnaj?

S médii se snažíme spolupracovat, aby se o turnaji „vědělo“. Tradiční reportáž z turnaje lze nalézt v Libereckém deníku, v regionální televizi. V loňském roce se v rámci turnaje natáčel i jeden díl pořadu Lvíčata, který produkuje Česká televize. A nutno říci, že reportáž je více než povedená…:-)

Vychází Vám vstříc vzhledem k organizaci i samotné město Liberec?

Rozhodně ano a jedním dechem musím dodat, že spolu s ním i Liberecký kraj. Primátor města i hejtman kraje pravidelně přijímají záštitu nad naším turnajem a v rámci dotačních programů se nám daří získávat nemalé prostředky na turnaj, bez kterých by financování bylo téměř nemožné. Platby od účastníků totiž zdaleka nepokrývají všechny náklady.

Je těžké každoročně shánět sponzory? Máte nějaké stálé?

Sponzoři jsou pro turnaj také zásadní. Spíše než sponzoři bych je označil za partnery turnaje. Jedná se hlavně o dodavatele, kteří nám vycházejí vstříc poskytováním jejich služeb. Jedná se např. o společnosti Centrum Babylon, Celtima, Pivovar Svijany, J&B Unique CZ, FCC, Základní školu Dobiášova a další. Občas se nám podaří získat i finanční podporu, ale spíše výjimečně.

Celkově je přihlášeno 24 celků, jezdí na turnaj tradiční celky nebo se to každoročně obměňuje?

Počet 24 týmů je limit, který nechceme překračovat, aby byl turnaj pohodlný a nemuseli jsme hrát od brzkých ranních hodin do večera. Většina týmů k nám jezdí každoročně, nebo třeba s roční přestávkou. Nicméně každý rok se objeví pár týmů, které jsou nové. Ale „zdravé jádro“ týmů je prakticky stejné a velmi si ceníme toho, že se k nám účastníci vracejí.

Letos se na turnaji objeví i zahraniční celek Radebeuler HV z Německa, chystáte do budoucna pozvat více týmů z ciziny?

Zahraniční celek je vždy zpestření turnaje. Radebeuler HV však patří mezi tradiční a nadšené účastníky. Občas k nám jezdí i družstvo z nedaleké Žitavy. Nicméně cíleně zahraniční účastníky nezveme, jelikož máme dostatek týmů od nás.

Jelikož se jedná o turnaj pod širým nebem, měli jste již někdy problémy i počasím?

Ne nadarmo se Liberci říká „nočník republiky“. Bohužel toto označení téměř každoročně počasí splní. Jsou ročníky, kdy je lehký deštík zpříjemněním horkého dne, ale zažili jsme také roky, kdy byla zima, a pršelo. Nicméně děti jsou statečné a zatím se vypořádaly se všemi rozmary počasí. Na letošní ročník budeme mít připravené pro tento případ lépe kryté střídačky, ale věříme, že budou sloužit spíše jako stín před sluncem. :-)

Pro takový počet mladých házenkářů je potřeba uspořádat i nějaký program, čeká na ně letos něco speciálního

Doprovodný program je důležitou součástí turnaje, na kterou se děti každoročně těší. Pravidelně spolupracujeme s Centrem Babylon, kde mohou děti navštívit krytý Aquapark, IQpark nebo Lunapark. Ale i v areálu turnaje bude pro děti připraven bohatý program. Během soboty se mohou těšit na obří nafukovací skluzavku a malování na obličej, večer bude program pokračovat vystoupení Dog Dancing, společným opékáním buřtů a večer zakončí originální ohnivá show.

Na závěr otázka, co byste popřál účastníkům letošního ročníku?

Účastníkům bych rád popřál za všechny organizátory krásný turnaj, dobré počasí a hlavně žádná zranění!

Těšíme se na Vás 16. - 18. června v Liberci!

 

Pro HNB Kuba Miček