Lund spelen 2019 - starší žačky DHK Slavoj Žirovnice vybojovaly zlato

ČNa úplném konci prosince se vypravil tým starších žaček DHK Slavoj Žirovnice, posílený o 5 hráček Jiskry Třeboň do Švédska, aby se zde zúčastnil 41. ročníku největšího házenkářského turnaje v Evropě. Letošního ročníku se zúčastnilo 711 týmů v 5 dívčích a v 5 chlapeckých kategoriích.

V naší věkové kategorii G14 startovalo 41 týmů ze 7 zemí a celkem se turnaj odehrál ve 43 halách na v Lundu a okolních městech.

Los nám přinesl do skupiny 3 týmy ze Švédska a 2 z Německa. Pět náročných zápasů děvčata zvládla výborně a do dalších bojů jsme postupovali z 1. místa ve skupině. Nutno dodat, že děvčata spolu nebyla sehraná. Nebyl ani prostor pro společný trénink či soustředění, kde by se děvčata sehrála v jeden tým. Hrála se jednoduchá hezká házená, příležitost si zahrát na tak prestižním turnaji, dostaly všechny hráčky.

Do osmi finále jsme nastoupili proti dalšímu švédskému týmu z Helsingborkgu, výhra 14:10 nás posunula do čtvrtfinále.

Zde jsme narazili na silný tým z Norska. Norky udávaly prakticky po celou dobu tempo hry. Naše holky dotahovaly, už se prohrávalo i o tři góly. Ztracený zápas to však nebyl a vůle postoupit dál, nás nakopla a zápas jsme nakonec dotáhli do remízy. Muselo být rozhodnuto o vítězi, a tak byl nařízen sedmičkový roztřel. 5 hráček z každého týmu bylo vybráno, aby rozhodly. Naše holky byly stoprocentní, Norky neproměnily hned první sedmičku, kterou naše brankařka skvělým zákrokem vyčapala a bylo rozhodnuto, ….jde se dál. Vyhrát zápas s Němkami o postup do finále byla povinnost. Zápas nijak zajímavý, ukřičené až teatrální Němky nedokázaly čelit naší síle. Finále bylo zasloužené.

V neděli 30.12. jsme se přemístili do Sparbanken Skäne Arena, abychom zde sehráli náš poslední, ale velmi důležitý zápas o první místo, a to s domácím celkem H 43 Lund 2.  Nástup na zápas byl velkolepí, holky si užily chvíli pocty a hrdosti při vyhlašování jejich jmen.

Zápas začal z obou stran lehce rozpačitě, padaly góly na obou stranách a bylo to vyrovnané. Náš tým však dokázal soupeře přehrávat a do konce zápasu do byla česká jízda, závěrečná gong za stavu 17:12 pro ČR způsobil nával euforie, která nám vydržela až do následného vyhlášení. Hrdost a radost ohromná. Vyhrát na tak prestižním turnaji už něco znamená. Holky, přesto, že spolu netvoří jeden tým, byly výborně sladěné, odhodlané vyhrávat a dokázaly si to užívat.

Tým Žirovnice již navázal spolupráci s Třeboní na podzim, kdy 2 hráčky Brabcová a Hemberová hostují v Třeboni u mladších dorostenek.

Tým vedený trenérkou Ivetou Brabcovou a asistentem Jindrou Hemberou (oba z Žirovnice) byl složen z hráček:

Žirovnice: Tereza Janoušková (2005) - Adéla Brabcová (2005), Lucie Hemberová (2005), Adéla Janková (2006), Adéla Schmidtová (2006), Adéla Zedníková (2006), Edita Havlová (2005), Aneta Čechová (2007),  Kamila Brníková (2006)

Třeboň: Adéla Vohánková (2005), Simona Schreibmeirová (2005), Tereza Wollnerová (2005), Kateřina Krakowitzerová (2005) a Natálie Šanderová (2005)

Na závěr patří poděkování realizačnímu týmu, jmenovitě Martin Janko a Jindra Hembera, který zvládli dovést celou výpravu bez újmy, přesto že cesta byla dlouhá a náročná. Velké díky patří i sponzorům Mlékárna Žirovnice a IPC Plast a DHK Slavoj Žirovnice za sponzorskou podporu v podobě úhrady cestovních nákladů

Velké díky i rodičům a přátelům, kteří nám fandili a podporovali nás. Logo turnaje "Memories for live" plně vystihuje to, co si z turnaje odnášíme :-)

Skvělá organizace turnaje, výborné jídlo, skvělý rozhodčí, zázemí, krásné místo,...to všechno nás obohatilo a zasloužené vítězství je krásné třešnička na dort :-)

Autor, Foto: Iveta Brabcová, Házená Žirovnice 

ČLÁNKY ROČNÍKU 2019/2020 SPONZORUJÍ