Los mistrovství světa žen 2015 v Dánsku

AKTUALIZOVÁNO 26.6.2015 - Včera večer, 24. června 2015, byly v dánském Koldingu rozlovány základní skupiny mistrovství světa žen 2015, které se uskuteční v Dánsku. Los samotný proběhl v útrobách zříceniny hradu Koldinghus a v osudí bylo dvacet čtyři týmů z celého světa rozdělených do šesti košů. I tentokrát se proces nasazení a doplnění týmů neobešel bez otazníků, i když nevzbudil takové reakce, jako náhlé změny před posledním MS mužů v Kataru.

Náš národní tým žen bojoval o účast na mistrovství světa v play-off s Nizozemkami. Po desetibrankové prohře na půdě soupeře byl postup na MS hodně vzdálený. V odvetě dokázaly naše házenkářky favorita těsně porazit, na postup to však nestačilo, a tak budou, po účasti na posledním MS v Srbsku 2013, na tomto vrcholu sezóny bohužel chybět.

Otazník první - divoké karty

Po loňském náhlém vyřazení Austrálie z kvalifikantů pro MS mužů a její nahrazení vypadnuvším Německem na základě narychlo vytvořeného klíče, který napadl Island, a po dalších problémech s odstoupivšími týmy a určováním jejich náhradníků, stanovila IHF již dopředu, že pro mistrovství světa žen v Dánsku přidělí dvě divoké karty pro účast na turnaji. K pořadatelskému Dánsku, obhájkyním z Brazílie a dvaceti týmům, které se kvalifikovali v kontinentálních kvalifikacích, tak z rozhodnutí IHF Councilu přibyly ještě týmy Srbska a Německa s divokou kartou. Proč právě tyto týmy bohužel nelze ze stránek IHF vyčíst, pravdou ale je, že tato družstva vypadla z play-off o MS velmi těsně a měly k účasti nejblíže. Přesto, že jde o týmy s divokou kartou, jde o silné evropské týmy. Přesto byly, podobně jako např. Německo na MS v Kataru, zařazeny do nejslabšího šestého koše pro los, a výrazně tak deformují papírové předpoklady skupin, kam jsou nalosovány.

 

Otazník druhý - nasazení do košů pro los základních skupin

Nasazení pro losování základní skupin tak, jak bylo nakonec použito pro los, rozhodně neodpovídalo síle jednotlivých týmů (a to ani historické), a tak sebou nese u házenkářské veřejnosti opět další otazníky, a to zejména nad nasazením týmu Kuby do prvního výkonnostního koše po bok úřadujících mistryň světa z Brazílie, mistryň Evropy z Norka a domácích Dánek. Z jakého důvodu byl tedy druhý tým panamerického šampionátu (ve finále prohrál s Brazílií 26:22) a účastník historicky pouze dvou MS v roce 1999 (21. místo) a 2011 (22. místo) zařazen mezi čtyři výkonnostně nejsilnější týmy? Odpověd dává směrnice IHF - Regulations for IHF Competitions, dle které je spolu s úřadujícím mistrem světa nasazen do prvního koše i další tým jeho kontinentu. A protože je Brazílie obhájce a Kuba druhá z panamerické kvalifikace, jsou oba tyto týmy v prvním výkonnostním koši. Reálně kvalitativní kontrast s tím tvoří již zmíněné Srbsko a Německo v koši šestém, tedy nejslabším, ale například i to, že nejvýše postavý asijský tým je až v koši čtvrtém (Jižní Korea a Japonsko - oba týmy se účastnily posledních devíti MS).

Nasazení do košů před losování:

  1. koš - Brazílie, Kuba, Norsko, Dánsko
  2. koš - Španělsko, Švédsko, Černá Hora, Francie
  3. koš - Maďarsko, Nizozemí, Argentina, Rumunsko
  4. koš - Rusko, Jižní Korea, Polsko, Japonsko
  5. koš - Tunisko, Dem. republika Kongo, Čína, Portoriko
  6. koš - Angola, Srbsko, Německo, Kazachstán

Los základních skupin pro MS 2015 v Dánsku:

skupina A skupina B skupina C skupina D
Dánsko Kuba Brazílie Norsko
Černá Hora Švédsko Francie Španělsko
Maďarsko Nizozemí Argentina Rumunsko
Japonsko Polsko Jižní Korea Rusko
Tunisko Čína DR Kongo Portoriko
Srbsko Angola Německo Kazachstán

 

První zápasy turnaje se sehrají 5. prosince, finálový zápas je poté na programu 20. prosince 2015 v Herningu. Mimo tohoto města se bude šampionát hrát ještě v Koldingu, Frederikshavnu a Næstvedu.

 

Záznam z celého losování můžete vidět zde:

 

 

Zahraniční házená