Litovel slaví návrat do Extraligy

Vítěz druhé nejvyšší soutěže Tatran Litovel využil možnost postupu a od nové sezony 2018/2019 se po roce znovu stane jedním z týmů mužské Extraligy. V podzimní části soutěže tým vedený trenérem Ivem Vávrou nepoznal porážku, jarní zaváhání pak nepochopitelně přišlo se zálohou extraligového Jičína a dnes již stříbrným prvoligovým celkem TJ JM Chodov.

Jak celou sezonu vnímal a dnes už zpětně hodnotí spokojený trenér Ivo Vávra se dočtete níže.

Prvenství a postup do Extraligy vyšel. Jak těžké to bylo a využijete možnosti hrát opět nejvyšší házenkářskou soutěž?

Přestože z Litovle odešlo za dva roky spousta hráčů, konkrétně před letošní sezonou osm, bylo našim cílem vítězství v lize. Snažili jsme se stabilizovat tým vlastními odchovanci, s vedením jsme si řekli, že půjdeme od zápasu k zápasu a uvidíme.

Já ale do Litovle přišel s jasným cílem a tím je extraliga. Nic jiného jsem si nepřipouštěl. Jsem rád, že se to podařilo. Ligu jsme vyhráli a extraligu hrát budeme.

Který ze zápasů byl z vašeho pohledu ten nejtěžší a naopak?

Nejtěžší? Asi bych zmínil první dva, protože jsme potřebovali uhrát dobrý základ do sezony. Velmi ošidné první kolo s nováčkem z Vršovic, kde nás všichni měli za jasného favorita, a já věděl, že to tak není. A druhé kolo, první domácí zápas s rivalem z Bystřice pod Hostýnem. Přijeli v osmi lidech, všichni si mysleli, jak je spláchneme a ejhle. Tilleři a spol. nás pěkně potrápili. Vyhráli jsme mnoho utkání velkým rozdílem a o lehkých nemůže být řeč. Na všechny se musíte připravovat, všechny začínají 0:0 a za všema je kus dřiny. I když to podle konečného výsledku tak nevypadá.

Bojovali jste nejen se soupeři, ale i se systémem, jak těžké bylo udržet koncentraci hráčů?

Na tohle téma jsem už odpovídal mnohokrát. Nejsem z těch, kteří jen tak mudrují a kritizují pro zábavu. Vím, že je to mnohdy velmi složité. Ale systém loňské ligy byl, mírně řečeno, k ničemu. Velké prostoje způsobené nešťastným losem, obrovská zimní pauza a nelogická TŘICETI denní pauza v průběhu jara. Nepochopil jsem ani systém, ani důvod. Máme na svazu docela dost erudovaných lidí a výsledkem bylo tohle. Na licenčních kurzech učíme metodiku, cykly tréninkových a hracích období, motivaci a zatížení hráčů a ve druhé nejvyšší soutěži hrajeme takhle. Myslím, že nejsem sám, komu se to nelíbí, a jsem přesvědčen, že to šlo jinak. Završením pravidelného tréninkového cyklu je utkání!!! Ale, nic, už to šlo. Poučme se z chyb a pojďme dál.

Který ze soupeřů vás opravdu překvapil a proč?

Měl jsem možnost po delší době nahlédnout do této soutěže. Velkým překvapením, byl pro mne rozdílný přístup některých oddílů k domácím a venkovním zápasům. Myslím tím počty hráčů v utkání. Ale asi je to v našem systému pochopitelné. Velice mile mě překvapili oba nováčci z Vršovic a Hustopečí, kteří jasně ukázali, že do této ligy patří. Hustopeče dlouho bojovaly dokonce o bednu. Taky ve Zlíně se jasně ukazuje rukopis trenéra Mičoly, kdy po katastrofálním podzimu zařadili mladé odchovance, a výsledek se dostavil. Naopak vůbec pro mne nebyl překvapením, a to v dobrém slova smyslu, celek Chodova. Vyvážené družstvo výrazných individualit a fajn lidí, které si dlouhodobě drží vysokou výkonnost, jasně ukázalo, že by potrápili nejedno extraligové družstvo.

Prvenství jste uhájili, tolik vysněný extraligová návrat vyšel a co tedy přijde dál?

Na jedné straně obrovská změna a tou je extraliga. Těžší utkání, lepší soupeři a zřejmě i nějaká ta porážka (smích). Na druhé straně my jsme se snažili, pokud bylo možno, trénovat v extraligovém rytmu. Takže jasné pokračování v tréninkovém drilu a spousta práce v kabině i na hřišti.

Nastanou nějaké změny ve vedení týmu? Kdy začínáte s přípravou na novou sezonu?

Myslíte trenéra (smích)? My jsme se v Litovli vloni na něčem domluvili, takže pokud zájem trvá, rád zůstanu? A pokud si mě na Hané nechají, i realizační tým zůstane pohromadě. Jen o masérovi mám pochybnosti (smích) ….tímto Romana zdravím. Teď vážně. Jsme předběžně domluveni a já chci zůstat a dokončit svou práci. Přípravu jsme ukončili tento pátek rekondičním blokem a k letní přípravě nastoupíme v polovině července.

Bude Litovel posilovat? Jaké změny v hráčském kádru přijdou?

Rád bych a doufám, že se to podaří, aby kostra týmu zůstala stejná a kluci co si soutěž vybojovali, jí také hráli. Samozřejmě je nutno kádr na některých postech doplnit. Máme nastavený směr, kterým se chceme ubírat, a věřím, že se ukáže jako dobrá cesta. Probíhají jednání, některá už jsou i dotažená do konce, ale na většině se ještě pracuje. Ale konkrétní zatím být nechci, necháme to na oficiálním představení klubem. Pokud vše vyjde, věřím, že se dočkáme i nějakého překvapení.

První meta zvládnuta, extraligu jste přihlásili, s jakým cílem půjdete do nové sezony?

Těžko si momentálně dávat nějaké konkrétní cíle. Samozřejmě, tím prvotním musí být jakási stabilizace týmu a záchrana extraligy. Budeme hrát i nejvyšší dorosteneckou ligu, aby byla návaznost. Chceme spolupracovat i s okolními oddíly a posunout házenou v regionu ještě výše. Pokud se nám toto podaří, ihned uvidíme, jestli jsme se vydali dobrým směrem. Pokud všichni pochopí, o co nám jde, podpoří nás sponzoři, zůstanou nám věrní výborní fanoušci, tak věřím, že jsme na správné cestě a extraliga na Hané zůstane delší dobu.

 

Zdroj: HNB

Foto: FB Handball Events, FB Tatran Litovel