Liga mistryň - začíná základní část a Češky budou u toho

Již tento víkend budou odehrány první zápasy v základních skupinách EHF Women’s EHF Champions League, a tím odstartuje boj o titul nejlepšího ženského evropského klubového týmu. Ze zářijových kvalifikací vzešly dva týmy, které doplnily 14 jistých účastníků na konečnou šestnáctku, oproti minulým ročníkům se bude hrát novým systémem a stejně jako loni nás v této nejprestižnější klubové soutěži budou zastupovat dvě Češky, Iveta Luzumová a nově Michaela Hrbková.

Již kvalifikace, která proběhla 20. - 21. 9., přinesla řadu zajímavých výsledků a překvapení. Ze dvou kvalifikačních skupin, ve kterých se hrálo systémem semifinále a finále, postoupil do základní části jen vítěz. Ze skupiny 1 postoupil německý HC Lipsko, který v dramatickém finále porazil maďarské FTC až po 7m hodech. Navíc regulérnost vyrovnávacího gólu Němek v prodloužení napadlo FTC protestem u EHF. Tento protest byl v první instanci začátkem října zamítnut. Ze druhé skupiny postoupila chorvatská HC Podravka a účast "pouze" v EHF Cupu tak překvapivě zbyla na loňské účastnice Final4, dánský tým Midtjylland.

V letošní sezóně získala i Česká republika po delší době právo vyslat svého mistra do ligy mistryň. Bohužel mistrovský Baník Most toto místo odmítl z důvodu neúměrného finančního zatížení klubu, které by sebou účast v tomto poháru nesla.

I přes neúčast našeho klubu má Česká republika v lize mistrů zastoupení. Po loňské podařené sezóně zde opět uvidíme HC Thüringer s naší reprezentační kapitánkou, Ivetou Luzumovou. Iveta je momentálně zraněná, a tak v prvním kole, stejně jako asi i v celé podzimní části, bohužel nenastoupí. Svou premiéru si v lize mistrů odbude chorvatská Lokomotiva Záhřeb, jejíž řady od letošní sezóny posílila další z našich reprezentantek, Michaela Hrbková. I pro Míšu to bude premiéra a my budeme doufat, že se v nabitém týmu dostane do sestavy pro utkání. Křest to bude pro Lokomotivu i pro Míšu opravdu ďábelský, protože je v prvním utkání čeká souboj na palubovce obhájce titulu, a tedy aktuálně nejlepšího evropského týmu, maďarského Audi ETO Györ.

Obměnou prošel i systém soutěže a mírně se přiblížil tomu mužskému. Kvalifikace je již odehrána a nyní čekají 16 týmů zápasy ve 4 základních skupinách po čtyřech. Poté tři nejlepší z každé skupiny postoupí do dvou skupin hlavních po šesti družstvech (sloučí se skupiny A+B a C+D). Zde se poté odehrají zbylé zápasy a nejlepší 4 týmy z každé skupiny se střetnou křížem o účast ve Final4, které bude jako loni v Budapešti.

 

Základní skupiny:

skupina A skupina B skupina C skupina D
RK Krim Mercator Buducnost Györi Audi ETO KC Larvik
Dinamo-Sinara Thüringer HC Viborg HK A/S HCM Baia Mare
Hypo Niederösterreich WHC Vardar SCBT HC Lokomotiva Zagreb Metz Handball
HC Leipzig HCPodravka Vegeta IK Sävehof MKS Selgros Lublin

 

Úplně první utkání základních skupin se odehraje již zítra, tj. v pátek 17. 10. 2014, kdy od 17 hodin hostí rumunský Baia-Mare polský Lublin.

Utkání týmů našich děvčat:

ne 19. 10. 2014 od 14:30 hod. – Thüringer HC – HC Podravka Vegeta

ne 19. 10. 2014 od 19:00 hod. – Györ Audi ETO – HC Lokomotiva Záhřeb

foto: eurohandball.com

Evropské poháry