Letní Olympiáda 2016 pomalu otevírá brány...

Olympijský oheň vzplane na nově zrekonstruovaném stadionu Maracaná 5. srpna 2016 a odstartuje tak XXXI. Letní olympijské hry, které bude hostit jihoamerické město Rio de Janeiru, což přislibuje jak nevšední sportovní zážitky, tak velkolepou doprovodnou shou, vždyť  právě Rio je celosvětově proslulé svými pestrobarevnými karnevaly. Hry v Riu budou třetí olympijské hry, které proběhnou na jižní polokouli, a druhé, jež se odehrají nejblíže zemskému rovníku (nejblíže mu byly Letní olympijské hry 1968 v Mexiku).
 
 
 
Během Olympiády bude rozdáno 300 sad medailí ve 28 sportech mezi nimiž nebude chybět ani házená. Český ženský házenkářský tým bude bohužel na nejprestižní sportovní události chybět, muži však mají stále ještě šanci,  český fanoušek však o nezapomenutelnou atmosféru Olympiády díky televizním kamerám nepřijde.
 
 
Nova Sport je programem, který již několik let nabízí nejlepší světovou házenkářskou ligu a vypadá to, že v létě 2016 se chystá na další skvělou házenkářskou podívanou i na reprezentační úrovni. Vlastní totiž práva na OH v Riu a jednou z priorit má být i házenkářský turnaj mužů, ale i žen. Zákulisní informace jsou přímo od komentátora Nova Sport Daniela Čurdy, který prozradil, že olympijský turnaj je v házenkářské kariéře naprosto unikátní a prestižní akcí. Bude to velice náročný rok, protože nejdříve se nejlepší týmy Evropy potkají na ME v Polsku a v létě vše vygraduje v celosvětovém měření. Společně s Danem bychom mohli slyšet i některé naše hvězdné hráče a hráčky, kteří by se včetně dalších házenkářských odborníků mohli objevit v roli spolukomentátorů. Nova Sport tak po soutěžích klubové úrovně míří i na tu reprezentační, což je podle Daniela Čurdy logický vývoj sportu, se kterým jsou velmi spokojeni.
 
Jak se ale házenkářské týmy na Olympiádu mohou vůbec probojovat? Vždyť pro muže i ženy je zde shodně pouze po dvanácti místech. Než-li se ale dostaneme k samotnému rozklíčování celé kvalifikace, zastavíme se nejprve u spojení Olympiáda - házená - Česko. Vás, fanoušky, kteří sledujete celé dění kolem české házené dozajista napadne spojení s finále MS v Kataru a mezinárodní dvojicí sudích Václav Horáček a Jiří Novotný. Ano, právě tato dvojice českých mezinárodních sudích, má díky výbornému výkonu z MS velký předpoklad k tomu, se na olympijské hry do Ria podívat. To jsme ale zatím pouze v hypotetickém uvažování. Neměnným faktem však v tuto chvíli zůstává, že jednoho z kvalifikačnách turnajů, konkrétně turnaje v Kataru, se účastní naše druhá mezinárodní dvojice sudích Jiří Opava a Pavel Válek, kteří si tak po jihokorejské Univerziádě splní další profesní sen. 
 
"Je to samozřejmě velice důležitý turnaj, ze kterého se postupuje přímo na olympiádu a tak je pro nás velkou ctí být jeho součástí. Jsou zde zástupci z Japonska, Koreji, Austrálie a arabské týmy. Nedávná minulost všem ukázala, že právě tyto týmy jdou výkonostně nahoru a vyrovnává se jejich kvalita. V katarském turnaji se hraje také o další dvě místa pro olympijskou kvalifikaci a tím, že část rozhodčích nominovala IHF je vidět důležitost celé akce," shodují se mezinárodní rozhodčí a dodávají, "moc jsme se na turnaj těšili, z arabských zemí máme již několik zkušeností, ale v Kataru jsme poprvé."
 
 
Odpověď na otázku, "Jak se házenkářské týmy na Olympiádu mohou vůbec probojovat?," dává kvalifikační klíč , který vydala IHF, a který se zde pokusíme popsat.
 
Kvalifikace na OH muži: 
Na Olympiádu se přímo kvalifikuje z různých klání (MS a kontinentálních mistrovstí nebo kvalifikací) 5 týmů, domácí tým má účast jistou a o zbylých 6 míst se sehraje olympijská kvalifikace, která se skládá ze 3 skupin po 4 týmech. Týmy, které se nekvalifikují přímo ,usilují alespoň o tom, aby se dostaly do této olympijské kvalifikace, kde se o účast mohou ještě pokusit. 
 
Přímo na OH postupuje tedy celkem 6 týmů:
  • domácí tým - Brazílie
  • vítěz MS v Kataru v lednu 2015 - Francie
  • vítěz Panameriských her v červnu 2015 – Argentina (druhá za postupující Brazílií) 
  • vítěz Asijské olympijské kvalifikace – bude se hrát v listopadu 2015 v Kataru
  • vítěz Mistrovství Afriky – bude se hrát v lednu 2016 v Egyptě
  • vitěz Mistrovství Evropy – bude se hrát v lednu 2016 v Polsku
Těchto 6 týmů doplní vždy první dva týmy ze tří olympijských kvalifikačních turnajů, které se budou hrát začátkem dubna 2016 a do kterých se kvalifikuje 12 týmů. Ty se rozdělí do skupin dle tohoto klíče: 
 
Olympijská kvalifikace – turnaj 1:
  • 2. tým z MS v Kataru
  • 7. tým z MS v Kataru
  • 2. tým z Panamerických her – Chile (v tomto případě třetí, druhá ARG šla přímo, BRA také jako domácí tým) 
  • 2. tým z Mistrovství Afriky
Olympijská kvalifikace – turnaj 2:
  • 3. tým z MS v Kataru
  • 6. tým z MS v Kataru
  • 2. tým z Asijské olympijské kvalifikace
  • 3. tým z Mistrovství Evropy
Olympijská kvalifikace – turnaj 3
  • 4. tým z MS v Kataru
  • 5. tým z MS v Kataru
  • 2. tým z Mistrovství Evropy
  • 3. tým z Asijské olympijské kvalifikace
Jediným jistým účastníkem Olympijské kvalifikace je zatím pouze Chile. Všechna ostatní místa jsou otevřená a čekají na to, jak se budou vyvíjet další turnaje. Například Katar má jako druhý tým MS světa zajištěnou účast v Olympijské kvalifikaci – turnaji 1, ale pokud by vyhrál Asijskou olympijskou kvalifikaci, postoupil by na OH přímo a jeho místo v Olympijské kvalifikaci by zaujal třetí tým MS a celé by se to tak posunulo dál a do hry by vstoupilo i z MS osmé Slovinsko. Stejně tak může například z MS čtvrté Polsko vyhrát v lednu EURO a zase dojde k situaci, kdy postoupí přímo na OH a řada v Olympijské kvalifikace padne na další čekatele z MS.
 
Aktuálně má z MS zajištnou účast v Olympijské kvalifikaci 2. – 7. tým, tj. Katar, Polsko, Španělsko, Dánsko, Chorvatsko a Německo. Bude-li Katar vítěz Asijské kvalifikace a některý z těchto evropských týmů vítěz EURA, dostanou se do Olympijské kvalifikace ještě i osmé Slovinsko a devátá Makedonie. Tím to však co se MS končí, až k 17. místu se bohužel nedostaneme, a tak je jedinou šancí pro náš národní tým, jak se dostat na OH, postup na lednové EURO 2016 do Polska a tam umístění buď na prvním místě s přímým postupem (reps. druhém, pokud bude mistrem Evropy Francie), a nebo na takovém místě, které zajišťuje účast v kvalifikaci. To se teď těžko určuje, jisté je, že je to 2. a 3. místo z EURA (resp. 3. a 4. místo, bude-li Francie první nebo druhá). Stejně jako v případě přímo postupující Francie mohou naše šance ale zvýšit i týmy, které mají již v kvalifikaci zajištěnou účast z MS, tj. již výše zmiňované týmy, které se mohou rozšířit ještě o Slovinsko a Makedonii za určité situace. Při nejideálnější kombinaci bude tedy k postupu do kvalifikace stačit i 11. místo, a to za předpokladu, že se na prvním a druhém místě umístí Francie a tým, který nemá postup do kvalifikace z MS, a na dalších 7 místech budou evropské týmy včetně Slovinska a Makedonie (zbývajících pět je Polsko, Španělsko, Dánsko, Chorvatsko a Německo). Poté dvě následující místa za těmito týmy, tedy 10. a 11. místo, ještě zaručují postup do Olympijské kvalifikace.
Samotnou účastní v kvalifikačním turnaji však ještě boj nekončí, je potřeba se umístit na prvním nebo druhém místě ve skupině, až pak se můžeme radovat z postupu na Olympijské hry v Riu.
 
Kvalifikace na OH – ženy:
Zatímco naši muži mohou ještě pomýšlet na účast na OH, naše ženy mají již dnes jistotu toho, že na na boje v brazilském Riu budou dívat maximálně jako diváci. Systém postupu na OH a kvalifikace je podobný, jako v případě mužů, jen s tím rozdílem, že turnaje, které jsou pro postup zásadní, jsou již většinou odehrány, a na těch, které zbývají, český výběr neuvidíme. Na OH se dostane 12 týmů, a stejně jako u mužů jichi postoupí na OH šest přímo a šest z olympijské kvalifikace. 
 
Přímo postupující týmy: 
  • domácí tým – Brazílie
  • vítězky Mistrovství Evropy z prosince 2014 v Maďarsku a Chorvatsku – Norsko
  • vítězky Africké olympijské kvalifikace z března 2015 v Angole – Angola
  • vítězky Panamerických her v července 2015 v Kanadě – Argentina (jako druhá za vítěznou Brazílií), která má účast zajištěnou jako domácí tým)
  • vítězky Asijské olympijské kvalifikace v říjnu 2015 v Japonsku - Jižní Korea, Japonsko (postup na dodatkovou olympijskou kvalifikaci 2016)
  • vítězky Mistrovství světa – bude se hrát v prosinci 2015 v Dánsku
Šest přímo postupujících týmů doplní vždy první dva týmy ze tří olympijských kvalifikačních turnajů, které se budou hrát v dubnu 2016, a do kterých se kvalifikuje 12 týmů. Ty se rozdělí do skupin dle klíče, který zatím není tak jasný, co do kontinentů a týmů, protože je závislý na výsledcích blížícího se MS 2015 v Dánsku:
 
Olympijská kvalifikace – turnaj 1:
  • 2. tým z MS v Dánsku
  • 7. tým z MS v Dánsku
  • 2. tým z kvalifikace třetího nejlépe umístěného kontinentu na MS v Dánsku
  • 2. tým z kvalifikace čtvrtého nejlépe umístěného kontinentu na MS v Dánsku
Olympijská kvalifikace – turnaj 2:
  • 3. tým z MS v Dánsku
  • 6. tým z MS v Dánsku
  • 2. tým z kvalifikace druhého nejlépe umístěného kontinentu na MS v Dánsku
  • 3. tým z kvalifikace nejlépe umístěného kontinentu na MS v Dánsku 
Olympijská kvalifikace – turnaj 3:
  • 4. tým z MS v Dánsku
  • 5. tým z MS v Dánsku
  • 2. tým z kvalifikace nejlépe umístěného kontinentu na MS v Dánsku
  • 3. tým z kvalifikace druhého nejlépe umístěného kontinentu na MS v Dánsku    

Na vysvětlenou, kdybychom vycházeli z výsledků posledního MS 2013 v Srbsku, tak nejlépe umístněný kontinent byla Brazílie (mistryně světa) a druhý nejlépe umístěný kontinent byla Evropa (druhé místo a další až 11. místo), třetí nejlépe umístěný kontinent byla Asie (Jižní Korea byla 12.) a čtvrtý kontinent byla Afrika (16. místo Angoly). Jasno o všech přímých postupujících a účastnících olympijské kvalifikace, bude tedy až po prosincovém Mistrovství světa v Dánsku.

U mužů si budeme na konečnou podobu přímých postupujících a skupin olympijské kvalifikace  muset počkat až do konce ledna, až skončí Mistrovství Evropy v Polsku.

 
V tuto chvíli je však jisté, že na hrách XXXI. olympiády proběhnou soutěže ve 28 sportovních odvětvích. Krom házené budou mít na Olympiádě zastoupení : Atletika, Badminton, Basketbal, Box, Cyklistika, Fotbal, Golf, Gymnastika, Jachting, Jezdectví, Judo, Kanoistika, Lukostřelba, Moderní pětiboj, Plavání, Plážový volejbal, Pozemní hokej, Ragby, Skoky do vody, Stolní tenis, Střelba, Synchronizované plavání, Šerm, Taekwondo, Tenis, Triatlon, Veslování, Vodní pólo, Volejbal, Vzpírání, Zápas. 
 
Oficiální stránky Olympiády najdete zde:  www.rio2016.com/
Zdroj: HNB