Larvik čelí riziku konkurzu, Češky zase zraněním – začíná další fáze ligy mistryň

Po více jak dvouměsíční odmlce se můžeme opět těšit na zápasy ligy mistryň. Hlavní fáze ženské EHF Champions League přinese šest duelů dvou hlavních skupin, které budou rozloženy nezvykle do čtyř dnů. Začíná se dnes v Lipsku, končí se v pondělí ve Viborgu. Barvy týmů bojujících o nejcennější evropský pohár hájí i dvě Češky, Iveta Luzumová a nově Jana Knedlíková.

 

Skupina 1

Po sloučení skupiny A a B ze základní části a započtení vzájemných zápasů postupujících, vévodí této skupině černohorská Buducnost, která v zimní pouze prodloužila smlouvy s řadou opor a stabilizovala si tak kádr. O bod za ní je ruské Dinamo Volgograd.

Hraje se o 4 postupová místo do čtvrtfinále, každý bod bude důležitý a to zejména ve velmi vyrovnané druhé polovině tabulky, kde je i Thüringer HC, německý klub Ivety Luzumové, který zajíždí na palubovku aktuálně pátého slovinského Krimu. Iveta Luzumová je po operaci slepého střeva a přes pozitivní prognózy do Ljubljany neodcestuje. Potěšující je ale to, že již naplno trénuje a její návrat do kolotoče ligy mistryň na sebe nedá dlouho čekat.

Program zápasů:

  • 30.01.2015 19:30 HC Leipzig - WHC Vardar SCBT
  • 31.01.2015 16:00 Dinamo-Sinara - Buducnost
  • 31.01.2015 17:00 RK Krim Mercator - Thüringer HC


Skupina 2

Zde tabulce vévodí s osmi body maďarský Györ a norský Larvik. Oba tito dosavadní suveréni čelili v zimní přestávce problémům, i když podstatně odlišným.

Dle zpráv z norského tisku se Larvik dostal do značných finančních problémů a hrozí mu konkurz. Klubu se podařilo krátkodobě situaci vyřešit, špatné hospodaření klubu ale bylo natolik velké, že krize není zdaleka zažehnána. Györ naopak čelí až neobvyklým problémům s odchody a dlouhodobými zraněními. Klub doplňoval kádr novými přestupy a i z vlastních rezerv. Na hostování tak přišla „z farmy“ Györu na zbytek sezóny i další Češka v lize mistryň, Jana Knedlíková. Když už se zdálo, že je vše zažehnáno, vážně se zranila brankářka Jelena Grubišić (klub na poslední chvíli angažoval Norku Grimsbo) a i Jana odešla z palubovky se zlomeným nosem.

Právě duel těchto dvou gigantů ženské házené bude šlágrem kola. V neděli večer dojde k souboji o první místo v tabulce v nové Audi Aréně v Györu. Budeme si určitě přát, aby tento skvělý zápas byl i tou nejlepší premiérou pro naši Janu Knedlíkovou v lize mistryň. Jana po necelých dvou týdnech od zranění nosu již na pár minut nastoupila ve středečním utkání maďarské ligy a určitě bude chtít, byť třeba s bolestmi, nastoupit i v neděli.

Program zápasů:

  • 01.02.2015 14:00 IK Sävehof - HCM Baia Mare
  • 01.02.2015 19:00 Györi Audi ETO KC - Larvik
  • 02.02.2015 19:00 Viborg HK A/S - Metz Handball

Před týmy je šest nabitých kol, ve kterých se rozhodne o 4 postupujících z každé skupiny. Ti se potom utkají křížem ve čtvrtfinále systémem doma – venku a vítězové duelů postoupí do závěrečného FINAL4 v Budapešti.

Našim holkám budeme držet palce, ať jsou brzy zdravé a ať se obě v Budapešti potkají. :-)

Evropské poháry

Osmifinále Challenge Cupu za dveřmi

Dlouhé dva a půl měsíce trvala zimní přestávka v evropských pohárových soutěžích házené. Hned počátkem února se však osmifinálovými duely Challenge...