Kopřivnice se po roce vrací do extraligy

Po loňské sezóně se hráči KH Kopřivnice umístili v extralize na posledním místě a museli tak opustit nejvyšší českou házenkářskou soutěž. Po roce v první lize si opět vybojovali právo mezi elitou startovat. Krátký rozhovor o plánech na následující sezónu a zhodnocení působení v první lize nám poskytl trenér Ivo Vávra a bratrská dvojice ve službách klubu Jiří a Jan Gřesovi.

 

Jak hodnotíte právě skončenou sezónu z pohledu trenéra a vedení klubu? 

V každém případe jsme vlastně z kraje sezóny vůbec nevěděli, do čeho půjdeme a měli jsme z nižší soutěže trošku obavy. Věděli jsme, že dva, tři týmy z 1. ligy chtějí postoupit a budou určitě nebezpečné. Ale sezonu hodnotím velmi kladně. Myslím, že jsme předváděli solidní výkony, povětšinou vyhrávali vysokým rozdílem branek a dokázali jsme, že do extraligy patříme. Za to vše bych chtěl klukům poděkovat.

Který duel pokládáte za klíčový z hlediska postupu a který duel nebo část sezóny naopak za kritický?

Určitě by se našlo více utkání, ale velmi důležité byly obě se Strakonicemi, které byly vlastně naším největším a nakonec jediným konkurentem v boji o postup. Remíza ve velmi oslabené sestavě ve Strakonicích a vítězství doma nás pravděpodobně posunulo k postupu. Nerad bych zapomněl na sice vítězné, ale velmi těžké zápasy v Novém Veselí a Náchodě. Veselí má mladý a perspektivní tým a Náchod pod vedením zkušeného trenéra Šulce byl také velice nepříjemný. Za kritický bych asi žádný duel nepokládal. Snad domácí remíza s již zmíněným Náchodem. To byl takový, jak říkáme, „pešek“ zápas, kde se nám nesešlo vůbec nic. No a zdvižený varovný prst jsem měl po jediném prohraném utkání v Chodově, kde jsme také odjeli dosti oslabeni, chlapci si mysleli, že se nemůže nic stát (doma jsme Chodov porazili 44:18) a přistoupili k tomu trošku jako „mistři světa“.

 

Byl byste ochotný už teď prozradit fanouškům plány na nastávající sezónu? Vybojovali jste si právo opět startovat v nejvyšší soutěži, tak jestli možnost postupu využijete? Nebo ještě stále probíhají jednání ohledně návratu do extraligy?

Vybojovali jsme si právo startovat v nejvyšší české soutěži v házené mužů. Celou sezónu 2014/2015 jsme podřídili vytyčenému cíli, vítězství v první lize a okamžitému návratu zpět do extraligy. Takže není žádných pochyb o tom, že využijeme této možnosti, extraligu přihlásíme a budeme hrát.

 

Kostru týmu tvoří převážně mladí hráči, z kterých většina hostovala tento rok v extraligových klubech. Jak to vypadá se složením kádru na následující sezónu? Máte v plánu tým posilovat?

Ano, jsme rádi, že naši kostru tvoří mladí kopřivničtí odchovanci. V loňském roce jsme některým z nich umožnili hostovat v extralize, aby se nezastavil jejich výkonnostní růst a nabírali tolik potřebné zkušenosti. Všichni jsou však smluvně vázáni v našem klubu a počítáme se všemi do následující sezony. Určitě se poohlížíme i po posilách, jednání probíhají, ale omlouvám se, v této chvíli nemůžu být konkrétnější. Samozřejmě bude taky záležet na ekonomických možnostech, ale to by byla spíše otázka na vedení klubu.

 

Jaké jsou vaše cíle do následující sezóny?

Určitě nemáme na očích růžové brýle. Prvotním úkolem je samozřejmě extraligu udržet a pokud možno se pohybovat v klidnějších vodách tabulky. A mé přání je dostat se mezi prvních osm a zahrát si play-off. Vše samozřejmě záleží na finálním složení družstva. Jak jsem již dříve zmínil, ohráváme naše mladé kluky, kterým je 18 až 21 let a ti potřebují odehrát ještě spoustu utkání a nabrat zkušenosti. Ale jsou to velmi perspektivní a šikovní hráči a já jim věřím. :-)           

 

Vašimi nejlepšími střelci byli Honza Hanus a Petr Šlachta. To je poměrně zajímavé, protože nejlepšími střelci bývají obvykle spojky. Měli jste cíleně postavenou hru na těchto dvou, protože by se dali nazvat zodpovědnými osobnostmi? Nebo to vyplynulo z kolektivnosti a aktuální formy?

Ano, vzhledem k tomu, že v nékterých utkáních nenastopupil Adam Reček a Honza Gřes, naše nejúdernější spojky, které naskakovali v extralize hráli sme toto cíleně. Ne všechny týmy byly totiž natolik individuálně vyspělé, aby pokrili naši rychlou hru v útočné fázi a potom právě vznikali volné prostory na brnakovišti pro zakončení z křídelných prostor, nebo pivota. Tam pak využívali jak Šlachtič, tak Hanousek své individuální kvality. Vlastně i Martin Střelec, křídlo, byl mezi nejlepšími čtyřmi střelci našeho týmu. Ale musím samozřejmě jedným dechem říct, že pro všechny zmíněné jednotlivce pracoval v každém utkání celý tým a proto je také naše umístění dílem všech hráčů bez výjimky.

 

Máte nějaký vzkaz pro fanoušky kopřivnické, případně české házené?

Na to bych určitě nerad opoměl.... Naši fanoušci, hlavně skalní fanklub, bali celou sezonu naprosto fantastičtí. Odjeli s námi téměř všechny  venkovní zápasy. Dokonce byli i ve Dvoře Králové a v Novém Veselí, což nejsou zrovna nejkratší „štace“. Patří jim obrovský  dík za atmosféru, kterou nám po celý rok vytvářeli a určitě mají i svůj podíl na našem postupu do extraligy. Ještě jednou smékám a velký dík.

 

Tři otázky jsme položili i Jirkovi Gřesovi jako kapitánovi týmu.

 

Jak hodnotíš sezónu z tvého pohledu? Čekal jsi, že se o vašem postupu rozhodne až v předposledním kole?

Sezóna se nám vyvedla a cíl, který jsme si před sezónou dali - návrat do extraligy, jsme splnili, takže spokojenost. Před sezónou jsme si mysleli, že to bude daleko složitější, ale už první kola ukázala, že rozdíl mezi extraligou a první ligou je obrovský. Konkurenceschopné tam byly pouze Strakonice. Body, které jsme v průběhu sezóny ztratili, přikládám spíše našemu podcenění soupeře a taky tomu, že v některých zápasech jsme nebyli kompletní.

 

V minulosti ses vyjádřil, že jsi tuto sezónu hrál zejména proto, aby sis zahrál s bratrem. Neláká tě možnost opět si zahrát extraligu?

Je to pravda, hlavní důvod byl, abych si ještě zahrál s bratrem, konečně zapadl do mužstva a byl hráčem, na kterém ta hra taky stála, ale ne jen na něm. I v ostatních mladých klucích je obrovský potenciál, ale musí se na nich ještě pracovat a já jsem cítil, že jim můžu ještě něco dát. A ještě jeden důvod jsem měl. Když se minulou sezónu sestoupilo, tak jsem u toho byl taky a nechtěl jsem být pod tím podepsaný. S vedením jsme se domluvili, že jim pomohu, i když jsem nabídky i z extraligy nějaké měl. Zvládli jsme to. A co se týká extraligy, určitě mě to láká, ale při mém pracovním vytížení se to dá jen těžko stíhat a na extraligu je třeba se daleko víc připravovat a trénovat. Toto téma zatím nechávám otevřené, uvidíme.

 

V Kopřivnici patříš k té starší generaci, po které u vás nastupují už jen samí mlaďoši. Padalo v kabině hodně žertů na toto téma? :-)

Určitě si mě v některých věcech mladosti dobírali nejen oni, ale i trenér, hlavě v přípravě, když se dělala fyzička, protože nějaká ta kila navíc mám, ale já jim to vracel ve hře. Pro mě pak bylo zase zadostiučiněním, když mě trenér dával za přiklad právě těm mladým, jak může někdo jako já vydržet hrát 60 minut a někteří nemůžou po deseti. Vše bylo spíše formou hecu :-)

 

Svoje odpovědi nám poskytl i mladší z bratrské dvojice Jan, který tento rok hostoval i v extraligovém Cementu Hranice.

 

Do třetice jak ty hodnotíš minulou sezónu? Neočekával jsi jistotu postupu už dříve?

Sezónu hodnotím jako spíše úspěšnou, stanovili jsme si prioritní cíl „postup do extraligy“ a ten se nám povedlo naplnit. Začátek byl z našeho pohledu docela hektický, soupeře jsme neznali a nevěděli jsme moc co od nich očekávat. Slyšeli jsme zprávy, že první liga se hraje tvrdě, ale nějak extrémně (až na nějaké výjimky) se to během sezóny nepotvrdilo. Postupem času jsme se začali více rozkoukávat a některé soupeře jsme přehrávali o parník.

 

Cítil jsi velké rozdíly mezi zápasy v extralize a první lize? V čem byly největší? S Hranicemi jsi okusil chuť play – off.

Hlavním rozdílem je určitě kvalita týmů, a to zejména v obranných činnostech a v útoku. Další diferencí bych viděl rychlost při hře a individuální schopnosti jednotlivých hráčů. Bylo velkým rozdílem hrát s prvoligovým týmem, kde někdo hostoval z extraligy nebo naopak když tam nebyl vůbec nikdo.

 

Chtěl by sis tento zážitek zopakovat i v Kopřivnici? Myslíš, že budete mít šanci probojovat se do elitní osmičky?

S Hranicemi to byla vůbec krásná sezóna, od kluků jsem se toho hodně učil a já se to snažil přenést jak do své hry, tak do Kopřivnice. S Hranicemi jsme měli v sezóně velký problém s marodkou, ale nakonec se nám povedlo dostat právě do vytouženého play - off, jen je opravdu velká škoda, že jsme vypadli hned v prvním kole. Těžko říci, jak na tom budeme v Kopřivnici. Máme velice mladý mančaft a uvidí se až časem, zda to dokážeme zvládnout na téhle úrovni. Ještě ani nevím, kdo všechno tu bude hrát. Někteří spoluhráči odchází na školy a někdo s házenou i končí. To vše nám ukáže čas a první odehrána kola. Jinak samozřejmě, play - off bych chtěl hrát i zde!

 

Děkujeme všem respondentům tohoto článku za odpovědi a celému kopřivnickému týmu přejeme, ať se jim v dalším ročníku extraligy daří tak, aby se jim splnil jejich cíl udržet se v soutěži, anebo si třeba zahrát play-off mezi elitní českou osmičkou.

 

Pro HNB: Katy Berová

 

Foto: fb Jan Gřes, web KH Kopřivnice

Mužské soutěže