Klubový koeficient – jak se počítá a co skrývá EHF ranking system

V únoru 2014 jsme na facebooku HNB uveřejnili článek o výpočtu tzv. českém klubovém koeficientu, který souvisí s nasazováním týmů v evropských pohárech. Protože se blíží druhé kolo EHF poháru mužů s naším Talentem M.A.T. Plzeň a na vstup do pohárů čekají i další české týmy, chtěli bychom tento článek připomenout v aktualizované podobě.

Přestože většina z nás má povědomí o tom, co tento koeficient je a k čemu slouží, chtěli bychom zde vysvětlit detaily jeho výpočtu a možná vyvrátit i některé mylné doměnky o tom, co na něj má vliv. Pro naší interpretaci jsme vycházeli z manuálu EHF a pokusíme se zde vše zjednodušeně vysvětlit.

 

Základní pojmy:

Klubové žebříčky jsou vedeny odděleně pro muže a pro ženy a pro každou kategorii existují dva systémy:

a) RANKING SYSTEM – na jeho základě se stanovuje počet týmů každé federace, který má právo hrát evropské poháry v určité sezoně. Je to právě ten systém, který dále rozvedeme a který se skrývá pod označením „koeficient“.

b) SEEDING SYSTEM – definuje pozici jednotlivých týmů v konkrétním poháru a je určující pro jejich nasazení. Každý pohár má svůj individuální žebříček pouze pro tento pohár, proto jedna federace může mít v jednom poháru tým přímo nasazený do osmifinále a ve druhém musí např. bojovat od předkvalifikace, protože týmy tohoto státu v tomto poháru dříve nenastupovaly. Zveřejňuje se v létě po sezoně, zohledňuje i aktuálně uplynulou sezonu a je určující pro následující sezonu (což je odlišné od ranking systemu – viz níže).

 

RANKING SYSTEM („koeficient“)

Je zveřejňován několik měsíců před sezonou, pro kterou bude platit a zohledňuje v sobě 3 za sebou jdoucí sezony. Znamená to, že např. pro letošní sezónu 2014/15 byly určující sezony 2010/11, 2011/12 a 2012/13,  a byl zveřejněn před zahájením sezóny 2013/14. Důvod pro tento „posun“ je logický – federace musí před sezonou ve svém rozpisu soutěží určit, které týmy a z jakého místa postoupí do určitého poháru, a to musí být známo před zahájením sezóny.

 

Získávání bodů do koeficientu:

Družsta získávají pro svou zemi body třemi způsoby:

  1. Každý tým obdrží jeden bod za účast v poháru (vstupuje-li do prvního kola)
  2. Každý tým obdrží body dle výsledku odehraných zápasů (výhra - 2, remíza – 1, prohra – 0)
  3. Postupující tým obdrží bonusové body za postup do dalšího kola popř. za vítězství v celém poháru dle bonusové tabulky. Čím vyšší kolo či kvalitnější pohár, tím více bonusových bodů za postup popř. vítězství v poháru. Tak například:
  • za postup z prvního do druhého kola v Challenge Cupu je přidělen jeden bonusový bod, v EHF Cupu pět a z první předkvalifikace ligy mistrů 10 bodů,
  • projde-li tým celým pohárem od prvního kola až po vítězství, získá za jednotlivé postupy a konečné vítězství v Challenge Cupu celkem 49 bonusových bodů, v EHF Cupu celkem 119 bodů a v lize mistrů celých 196 bodů (dle klíče v sezóně 2013/14).

 

Tým, který je díky svému postavení v poháru (seeding system) nasazen až do dalších kol, získá všechny bonusové i zápasové body tak, jako by hrál od úvodního kola poháru až do kola, kdy je nasazen. Tzn. pro příklad, je-li nasazen do 2. kola EHF Cupu, získá okamžitě na své konto 10 bodů (1 za účast v poháru, 5 za postup z 1. do 2. kola a 4 za dvě „fiktivní“ vítězství v 1. kole).

 

Výpočet koeficientu:

Pro výpočet koeficientu (rating system) platí následující pravidla:

  • zohledňují se 3 po sobě jdoucí sezony jednu sezonu před sezónou, pro kterou koeficient platí (např. sezona 10/11 + 11/12 + 12/13 pro sezonu 14/15),
  • pro každou sezonu a každý pohár se bere pouze výsledek nejlépe „bodujícího“ týmu dané federace (tzn., hrají-li dva týmy stejné země stejnou sezónu ve stejném poháru, počítají se do koeficientu získané body pouze toho, který jich nasbírá víc),
  • součet přiznaných bodů v jednotlivých sezónách a jednotlivých pohárech se dělí součtem počtu pohárů, které mohla daná země v těchto sezonách dohromady obsadit (tzn. má-li země nárok vyslat v každé ze tří sledovaných sezon týmy do všech čtyř pohárů (LM, EHF, PVP a ChC) a vyšle je jenom do dvou, nedělí se součet získaných bodů šesti (3x2) ale dvanácti (3x4).

 

Z výše uvedného vyplývají některé zajímavé věci z pohledu koeficientu, např.:

  • většinou je vhodnější mít týmy rozprostřeny ideálně v každém poháru, na který je nárok, hrají-li totiž dva týmy stejné země v jednom poháru, přicházejí body, které získá ten horší tým, na zmar (na druhou stranu je lepší mít 2 týmy v ChC, když to tam jeden dotáhne až do finále, než aby jeden vypadl v prvním kole EHF Cupu a druhý v úvodních kolech ChC).
  • prohra týmu v zápase poháru nemá negativní vliv na koeficient, ale neutrální – dojde pouze k promarnění šance koeficient vylepšit,
  • body získané týmy v této sezóně nepřispějí do koeficientu pro příští rok, ale až pro ten následující (tzn., že například výrazný bodový zisk Mostu za celkové vítězství v Challenge Cupu 2012/13 se projevil až v koeficientu pro tuto sezonu, tj. 2014/15 a v loňském ještě nebyl zahledněn).

 

Příklady:

1) vítězná cesta Mostu Challenge Cupem v sezoně 2012/13

  • za účast v ChC – 1 bod
  • nasazen do 3. kola, pohár se hrál od 2. kola (nebyl dostatek družstev na naplnění od 1. kola) – tzn., získal vstupem do 3. kola body za „fiktivní“ postup z 2. kola (3) a „fiktivní“ dva vyhrané zápasy v 2. kole (2x2) – 7 bodů
  • zápasové body za výhry během poháru (8 výher) – 16 bodů
  • bonusové body za postupy do dalších kol a výhru v poháru (5 do OF, 7 do ČF, 9 do SF, 11 do finále a 13 za vítězství) – 45 bodů

celkem 69 bodů za Challenge Cup v sezóně 2012/13 pro ČR

pozn. ve stejném ročníku ChC hrál i Sokol Písek, nasazen do 4. kola (OF), kde vypadl po dvou prohrách právě s Mostem – jeho 17 bodů (1 za účast, 16 „fiktivních“ za nasazení do 4. kola) propadlo, protože jsme měli v této sezoně ve stejném poháru tým úspěšnější, jehož výsledek se počítá

2) letošní cesta Talentu Plzeň EHF Cupem – zatím otevřená

  • za účast v EHF Cupu – 5 bodů
  • pohár začínal do 1. kola a Plzeň byla nasazena do 1. kola, tzn. žádné fiktivní dopočítávání za nasazení do pozdějšího kola
  • zápasové body – v prvním kole jedna remíza a jedna výhra – 3 body
  • bonusové body za postup do 2. kola – 9 bodů

celkem zatím 17 bodů (za případný postup do dalšího kola by Plzeň dostala 13 bonusových bodů a body za výsledky utkání ve 2. kole)

3) letošní cesta Mostu EHF Cupem – zatím nezačala

  • za účast v EHF Cupu – 5 bodů
  • tým začíná ve 2. kole, kde začíná také celý EHF Cup, tzn. žádné fiktivní dopočítávání za nasazení

celkem zatím 5 bodů (za případný postup do dalšího kola 13 bonusových bodů a body za výsledky utkání ve 2. kole)

4) loňská cesta Slavie Praha Challenge Cupem

  • za účast v ChC – 1 bod
  • pohár začal 3. kolem, kde do něj vstoupila i Slavia – žádný fiktivní dopočet
  • zápasové body za výhry a remízy v poháru (4 výhry, 1 remíza) – 9 bodů
  • bonusové body za postupy do dalších kol (5 do OF, 7 do ČF) – 12 bodů

celkem 22 bodů za ChC pro ČR, který se projeví ve výpočtu pro sezonu 2015/16

pozn. Poruba v tomto ročníku byla nasazena do 4. kola (OF), získala za účast v ChC 1 bod, za nasazení do OF „fiktivních“ 9 bodů, a za jednu výhru v Hööru 2 body – celkem tedy 12 bodů, které se však započítávat již nebudou, díky vyššímu zisku Slávie

5) loňská cesta Mostu EHF Cupem

  • za účast v EHF Cupu – 5 bodů
  • tým začínal ve 2. kole, kde začínal také celý EHF Cup, tzn. žádné fiktivní dopočítávání za nasazení
  • zápasové body za výhry během poháru (3 výhry) – 6 bodů
  • bonusové body za postupy do dalších kol (9 do 3. kola, 13 do OF) – 22 bodů

celkem 33 bodů za EHF Cup pro ČR, který se projeví ve výpočtu pro sezonu 2015/16

 

ukázka ratingu mužských a ženských klubů pro sezonu 2014/15 zde: 

https://cms.eurohandball.com/PortalData/1/Resources/2_cl/03_download_pdf_08/Placedistribution1415.pdf

Tento ranking byl zveřejněn 7.1.2014 a největší posun v něm oproti minulé sezoně zaznamenaly právě naše ženské týmy (z 26. na 19. místo) díky výsledkům Baníku Most, Sokola Písek, Brittermu Veselí na Moravě a Sokola Poruba v ročnících 2010/11 – 2012/13. Tento posun a 19. místo přisoudilo České republice v této sezóně místo v lize mistrů, které bohužel zůstalo nevyužité.

V textu jsem se pokusil zjednodušeně popsat systém sestavování klubového ratingu. Na vše, i na příklady, je pohlíženo pouze s pohledu výhodnosti pro tento národní koeficient. Je jasné, že přínos účasti týmů v pohárech je velký i ze spousty jiných důvodů (prezentace české házené, samotného týmu, získání zkušeností, odměna pro diváky, změna pro hráče atd.) a nelze na věc koukat pouze přes tento koeficient.

V případě, že by měl někdo zájem o ještě podrobnější informace, neváhejte mne kontaktovat přímo nebo prostřednictvím HNB.

 

zdroj: EHF information package: ranking and seeding

ilustrační foto: Alex Wipf

Evropské poháry