Karvinou před sezónou trápí střelba a zranění hráči

Do začátku nové extraligové sezóny zbývá již jen několik dnů. Týmy již mají za sebou náročnou letní přípravu a soustředí se na svého prvního soupeře. Hned první kolo přinese několik velmi zajímavých a atraktivních duelů a jedním z nich bude i zápas HC Dukla Praha – HCB OKD Karviná.

Jak nedávno řekl v rozhovoru pro Pražský deník sportovní manažer Dukly Daniel Čurda, oba soupeři se potkali již v přípravě na turnaji v Novém Veselí, kde se ale vzájemný duel nedohrál: „Za stavu 14:14 došlo k faulu našeho hráče. Na protest proti naší hrubosti odešli házenkáři soupeře (Karviné) ze hřiště a utkání vzdali. Uznávám, že byl zápas ostřejší. Karviná má letos dva cizince, chce hrát a bude silná. Rivalita mezi námi panovala vždycky a po tomto utkání ještě vzrostla.“

Zatímco přípravě pražské Dukly se věnuje zmíněný článek Pražského deníku, hodnocení přípravy karvinského týmu se objevilo v týdeníku Horník, který bohužel nevychází elektronicky, a tak si můžete se svolením autora přečíst přepis rozhovoru s trenérem Karviné, Jaroslavem Hudečkem, zde:

Tréninková morálka, nasazení, rychlý přechod do útoku a forma brankářů. To jsou aspekty, s nimiž je šéf lavičky na konci spokojený. "Odtrénovali jsme toho dost, kluci všechno zvládli," tvrdí Jaroslav Hudeček, který postrádá v týmu leváky a přeje si ještě někoho do Karviné přivést.

Je něco, co vás naopak momentálně trápí?
Velká marodka, to je moc špatně. Jak je to u kluků vážné, není zatím jisté. Pevně věřím, že se všichni dají do prvního mistrovského utkání dohromady. Pokud by se tak nestalo, nastanou vážné problémy se složením sestavy. Předposlední srpnový víkend se nám navíc na turnaji v Litovli, kde jsme obsadili třetí místo, zranili další tři hráči. Do startu soutěže už raději s nikým hrát nebudeme. Možná modelový zápas proti Ostravě, ale to ještě není jisté.

Takže nějaká závěrečná generálka nebude?
Ne! Ani nebyla v plánu. Čtrnáct dnů před ligou už jsem chtěl dát klukům klid, aby se těšili na Duklu. Chceme ještě pilovat herní věci. Jenže bez klíčových hráčů typu Veřmiřovského, Monczky či Mlotka to je hodně složité.

Jak se kádr proměnil od konce minulé sezony, v níž jste skončili na čtvrtém místě?
Odešli Jiří Lefan, Gabriel Hricišon, Polák Osmola, Ivan Ivkovič a bohužel také náš nejlepší hráč Radim Chudoba. Naopak jsme uplatnili opci na Luboše Veřmiřovského, hlavního tahouna týmu. Určitě uzavřeme příchod Srba Nemanji Skrobiče na post levé spojky. V přípravě ukázal své kvality Petr Freiberg z Náchoda. Otázka visí nad druhým Srbem - Bugarčičem. Ten nás zatím nepřesvědčil. Usilovně ještě sháníme jednoho leváka, protože po odchodech dvou výborných hráčů Ivkoviče s Chudobou nám v kádru zůstal pouze Paululik, který je momentálně úplně z formy a jeho střelecká potence je opravdu špatná.

A střelecká potence dalších hráčů?
Zatím nic moc. V těchto dnech na tom chceme pracovat, ale zranění některých hráčů nám to nabourávají. Právě v útoku nám nejvíc teče do bot. Úspěšnost střelby máme na mizerných čtyřiceti procentech, což nemůže v žádném případě stačit na výhru v jakémkoli zápase. Kluci dřou a bojují, ale neproměňování vyložených šancí nás trápí.

S čím jste naopak spokojený?
S přechodem do rychlého útoku, s brankáři a týmovým duchem. To je v pořádku. Naopak v nepořádku je celkově levá strana. Tam budeme mít určitě velké problémy a mám z toho upřímně velký strach.

S kolika hráči pro podzimní část počítáte?
S šestnácti, možná osmnácti hráči včetně gólmanů. Mám v plánu zařadit do áčka ještě dorostence Jardu Zuzánka, který s námi absolvoval celou přípravu a jeví se velmi dobře.

V nové sezóně vás čeká obhajoba čtvrtého místa. S jakými cíli do ní vstupujete?
Chceme se dostat mezi osmičku nejlepších do play off a následně se uvidí. Soutěž bude vyrovnaná.

V jakých týmech vidíte hlavní favority?
Samozřejmě obhájce titulu z Plzně bude nebezpečný a také Hranice. To je pro mě černý kůň celé extraligy. Mají výborně poskládaný tým, navíc velmi zkušený. Ani Plzeň na tom není tak dobře. U nich to bude především o morálce, a jak se s tím vyrovnají.

Karvinský fanoušek je zvyklý na nedělní dopolední termín domácích zápasů. Zůstane to při starém?
Ano, čas domácích utkání zůstává v 10.30 hodin. Máme to zažité a nechtěli jsme do toho nijak zasahovat. Máme tady navíc fotbal, domácí zápasy hrají fotbalisté v sobotu odpoledne a neradi bychom se pouštěli do bojů o fanouška. To by nebylo správné, naopak. Každý klub by měl udělat maximum pro to, aby byl fanoušek spokojený. Vždyť se sport dělá hlavně pro něj.

 

Pro HNB zpracovala: Anežka Zuzánková

Zdroj: firemní týdeník společnosti OKD - Horník, roč. 45, číslo 29, ze dne 27. srpna 2015, autor rozhovoru Adam Januszek
Foto: fb HBC Karviná