KANDIDÁT NA PREZIDENTA ČSH - RADEK BENDL

Do mimořádné celorepublikové volební konference zbývá pouhý měsíc. Měsíc, ve kterém se všichni kandidáti budou na krajských konferencích snažit představit své volební týmy a vize, se kterými v případě zvolení povedou další čtyři roky ČSH. V současné chvíli svou kandidaturu na post prezidenta oficiálně oznámil Jaroslav Chvalný, Zdeněk Mičke a současný generální sekretář ČSH pan Radek Bendl, kterého vám v rozhovoru níže představujeme. 

 

Kandidát na post prezidenta ČSH: Ing. Radek Bendl, narozen 15.3.1969 

Radek Bendl je členem Českého svazu házené od roku 1980 a v současné době je členem klubu HK Slavia Praha. S házenou začínal v 11 letech v klubu TJ Háje. Nejvíce hráčských let prožil ve Slavii Praha. Reprezentační kariéru pak ukončil na MSJ v roce 1989 ve Španělsku. Po ukončení vrcholové házené pokračoval jako hráč nižších soutěží u nás i v zahraničí. 

Sportovně - manažerská činnost pana Bendla: 

  • 20 let praxe v prodeji a marketingu v nadnárodních společnostech 
  • organizace seniorského mistrovství Evropy 2014 (této akce se zúčastnilo celkem 60 týmů z celé Evropy, což je doposud nejvyšší počet v celé historii)
  • od roku 2013 pracuje na pozici generálního sekretáře ČSH

 

Pane Bendle, kandidujete na post prezidenta ČSH. Jak těžké bylo rozhodování k tomuto kroku?

Nebylo těžké, naopak to pro mě bylo přirozené. Vím, co ta pozice obnáší a rád bych měl možnost dokončit svou práci, kterou jsem před 2,5 roky začal. Bylo by samozřejmě skvělé mít na to tolik času, aby se daly výsledky skutečně změřit a vyhodnotit. Stačí si vzpomenout na délku funkčního období minulého prezidenta, s nímž byl rozhovor na vašich stránkách uveřejněn jako první.

Co byl při Vašem postavení v ČSH prvotní impulz k tomu, začít přemýšlet o kandidatuře na prezidenta? 

V tom bude má odpověď asi trochu specifičtější. Moje rozhodování paradoxně zásadně ovlivnila skutečnost mého odvolání 4 členy současné Exekutivy dne 6.10. A já si mohl vybrat – buď budu dělat mrtvého brouka a setrvám do voleb v pozici generálního sekretáře ( pracovní smlouva mi Exekutivou nebyla nikdy vypovězena ), nebo udělám ten krok aktivně sám. Samozřejmě s rizikem, že nebudu zvolen a nebudu moci pokračovat v mé práci. Ale pouze takto to vidím jako čisté a pro mě jediné možné řešení. Proto jsem 23.11. podal výpověď a již 26.11. oficiální kandidaturu na prezidenta ČSH.

Pokud byste ve volbě uspěl, vyměníte rodinu a své koníčky za období stresu, nebo se ve Vašem případě vlastně ani moc nezmění? 

Jak jsem již odpověděl v první otázce – vím, do čeho jdu a vím, co ta práce obnáší. I má rodina už si na to zvykla, takže skutečně žádná velká změna, kromě změny názvu pozice.

Vnímáte Vaši kandidaturu jako novou výzvu, anebo to berete jako pomoc sportu, na kterém Vám záleží a ve kterém se již dlouho pohybujete? 

Stále se na to dívám aktuálním úhlem pohledu – už vím, jak strašně těžká je to práce. A upřímně, ta pravá výzva to je hlavně v případě, když už víte, o čem to je. Proto se už těmito otázkami nemusím zabývat. Také jsem pochopil, že v této pozici se vám nikdy nevrátí to, co do toho dáváte – to je samozřejmě na delší povídání. Ale s tím do toho musíte jít a pokud byste tam neměl to srdce, tak byste to dlouho nevydržel.

Možná trochu nepříjemná otázka, ale máme podobnou pro každého kandidáta na prezidenta. V házenkářském hnutí se hodně diskutuje Váš spor se současným prezidentem panem Pospíšilem a hlavně neloajalita k volenému orgánu, tedy Vašemu chlebodárci. Nebojíte se, že právě toto téma Vám na volební konferenci ubere hlasy? 

To není nepříjemná otázka, je logická a jsem rád, že se na to ptáte. Chápu, že pro spoustu lidí to je téma. Pravda je, že jsme se spolu lidsky rozešli již před více než rokem, rokem a půl. Troufám si ale říci, a jsem schopen to doložit v číslech a výsledcích práce sekretariátu, že to nemělo vůbec žádný vliv na fungování ČSH jako celku. Nikdo z členů Exekutivy mi nikdy nevyčetl nějaké pracovní pochybení, byť jsem byl jejími 4 členy z pozice generálního sekretáře, v mé nepřítomnosti , dne 6.10.  odvolán na základě jedné věty v Zápisu, cituji: „pro podkopávání autority Exekutivy a prezidenta ČSH“. Nikdo mi dodnes neřekl, jak jsem autoritu podkopával. 

Abych tedy odpověděl plně na Vaši otázku – jsem celkem pragmatický a vím, že je možné, že mi tato záležitost třeba nepřidá, ale zároveň věřím, že budou kluby schopny posoudit výsledky práce sekretariátu za období 2,5 let – to je přece důležité. Proto jsem je všechny osobně pozval na jednotlivé krajské Konference, resp. zasedání Exekutiv, kde se mě budou moci na cokoliv zeptat.

Tedy kromě Jihomoravského kraje a Ústeckého, kde je termínová kolize s jinými kraji a proto tam nebudu moci osobně být. Ani zde ale kluby o informace nepřijdou.

Představíte nám svou vizi a spolupracovníky k vedení ČSH? 

Kandiduji s týmem lidí, kde je vzájemná důvěra a se kterými jsme se shodli na základních vizích, které budeme v rámci setkávání s jednotlivými kraji prezentovat. To začíná v Hradci Králové ( 6.1. ), kde seznámím všechny přítomné s jednotlivými jmény a jejich kompetencemi. Chci, aby se to kluby dozvěděly jako první. Jen lehce naznačím, z pohledu vizí, že více bych se chtěl věnovat mládeži a jejímu rozvoji a posílit i v oblasti dotačních příležitostí.

 

Děkuji za rozhovor. Přeji Vám, a vlastně celé házenkářské komunitě, aby předvolební kampaně probíhaly v rámci fair play a z voleb vyšel tým, který českou házenou postaví na nohy. Hodně štěstí. 

 

Exekutiva ČSH stanovila termín konání volební konference na 6. února 2016. Věškeré informace k nadcházejícím únorovým volbám najdete na oficiálních webových stránkách ČSH zde.

Do nové Exekutivy ČSH se budou volit její členové v následující struktuře funkcí:

  •  prezident ČSH
  • 2 členové Exekutivy ČSH (bez určení primární oblasti odpovědnosti)
  • člen Exekutivy - předseda komise mládeže
  • člen Exekutivy - předseda trenérsko-metodické komise
  • člen Exekutivy - předseda soutěžní komise
  • člen Exekutivy - předseda komise rozhodčích
  • člen Exekutivy - předseda reprezentační komise
  • člen Exekutivy - předseda legislativní komise.

 

Vzhledem k faktu, že chceme na HNB poskytnout všem kandidátům stejný prostor (pokud tedy sami projeví svůj zájem), znovu připomínáme, že stačí HNB kontaktovat zprávou na FB, emailem nebo telefonicky. Veškeré kontakty najdete zde na našem webu. 

Autor: HNB

foto: chf.cz