Je to tu - DKB Handball Bundesliga 2017/2018 začíná

Letošní ročník slibuje pikantní podívanou i více aspirantů na titul. Jedna z nejlepších házenkářských lig světa znovu klepe na dveře a letošní sezóna rozhodně nenechá fanoušky chladnými! A tak se už brzy můžeme těšit na další super dávku kvalitní házené.

Proč? Za zmínku stojí fakt, že týmy z předních pozic tabulky posílily a svým způsobem se budou snažit přerušit nadvládu mannheimských Lvů v posledních dvou sezónách. Ono se vlastně není čemu divit, Löwen vedený dánským koučem Nikolajem Jakobsenem předešlé dvě sezóny ztrácel body minimálně a vzhledem k tomu, jak bývá bundesliga vyrovnaná, kde klidně poslední tým může sebrat body týmům z přední části tabulky, Jakobsenovi svěřenci dokázali zvládnout i ty nejdůležitější zápasy v Kielu, Flensburgu nebo v Berlíně. I proto se znovu dají čekat překvapivé výsledky, což je v bundeslize v posledních sezónách celkem častá záležitost.

Více o přestupech v německé bundeslize čtěte ZDE.  

I proto se může počet favoritů letos zvednout hned na 6 týmů. (Löwen, Kiel, Flensburg, Magdeburg, Berlin, Melsungen…)

Obhajoba, návrat Kielu na trůn nebo nový šampión?

V minulém ročníku dokázal obhájit titul Rhein-Neckar Löwen, i díky skvěle zvládnuté koncovce sezóny utekl bodově svým největším pronásledovatelům, Flensburgu a Kielu. Kielským Zebrám navíc teklo do bot, protože hned za nimi se s nimi o pohárové pozice přetahovaly týmy Berlína a Magdeburgu, a konečná pátá pozice by pro Kiel byla jistě katastrofou.

Kiel však před letošní sezónou nějak neposiloval, ačkoliv se spekulovalo, že odejde gólmanská star Andy Wolff (nebyl spokojen s pozicí dvojky a se zápasovým vytížením). Zebry přivedly náhradu za Duvnjaka, který se zotavuje z operace kolena, a to slovinského reprezentanta Mihu Zarabece a z Erlangenu přišel Ole Rahmel, něco jako náhrada za Christiana Sprengera, který ukončil svou hráčskou kariéru a přešel k mládeži. To Flensburg-Handewitt přišel o svého génia na lavičce. Ljubomir Vranjes, i kvůli rodinným důvodům, odešel trénovat do Veszprému, kormidlo po něm převzal jeho pravá ruka Maik Machulla. V týmu skončil malý velký muž na levém křídle, Anders Eggert, dále odešli Bogdan Radivojevič nebo Petar Djordic.

I v kádru Lvů došlo ke změnám, přišel mladé nadějné křídlo Jerry Tollbring, jako náhradu za Ekdahla du Rietze přivedli srbskou spojku Momira Rniče a obrnau vystužit přišel švédský obr Kristian Bliznač a výměna nastala na pravém řídle, kde za Steinhausera (Flensburg) přišel Bogdan Radivojevič.

Nejzajímavěji asi posílil německý Melsungen, který letos má velké ambice. Z Gummersbachu přivedl reprezentační spojku Juliuse Kühna, do obrany přivedl obra Finna Lemkeho z Magdbeurgu, brankáře Nebojsu Šimiče, který patřil v EHF Lize Mxistrů mezi nejlépe hodnocené a z polské mise se vrací křídlo Tobias Reichmann, který naposledy hájil barvy Wetzlaru. I proto se dá považovat jako černý kůň soutěže.

Staronoví nováčci se budou snažit o setrvání!

Letos budeme moci sledovat hned tři nové týmy, které jsme již v bundeslize mohli sledovat. Lübbecke v minulé sezóně prošlo druhou ligu doslova suverénně, za postupem šlo cíleně a nebylo pochyb o jejich návratu zpět do bundesligy. Dále je doplní ještě Hüttenberg a Orli z Friesenheimu. Letos budou boje o sestup ještě vypjatější, jelikož mezi aspiranty patří ještě Minden, Gummersbach, Lemgo a Stuttgart, avšak navzdory tomu, jak bude jistě znovu budnesliga vyrovnaná, se můžeme dočkat i překvapení.

Superpohár a německý pohár, co víc si na začátek přát?

Už o proběhlém víkendu odstartoval prestižní DHB Cup, který je v Německu hodně oblíbený. V něm si týmy z nižších soutěží mají možnost zahrát s týmy z bundesligy. Vše je pečlivě rozděleno do několika skupin a týmy postupně procházejí jakýmsi pavoukem. V prvním kole k nějakému většímu překvapení nedošlo. Za zmínku však stojí vypadnutí Gummersbachu a Mindenu. Gummersbach nestačil na Saarlouis a GWD Minden zase prohrál těsně na hřišti Ferndorfu. Nordhorn, který kdysi býval špičkou bundesligy a nyní figuruje v druhé nejvyšší lize, potrápil Lišky z Berlína, ty nakonec utkání urvaly v prodloužení. Lipsko se doma trápilo s Hagenem. Final Four DHB Cupu vyvrcholí na konci dubna, a kde jinde než tradičně v hale Barclaycard v Hamburku.

O letošní trofej „Superpoháru“ se utkají Rhein-Neckar Löwen a THW Kiel, tedy mezi vítězem bundesligy a vítěz německého poháru. Zápas je na programu 23.8. v Porsche aréně. Stuttgartu. V počtu získaných trofejí zatím v historii dominuje právě Kiel, mannheimští Lvi tuto trofej získali jednou, a to v roce 2016.

Čeští fanoušci se také mohou těšit na pořádnou nálož skvělý přenosů na televizní stanici NOVA Sport v podání komentátorského mága Dana Čurdy!

Zdroj: HNB

Foto: FB DKB Bundesliga