Hrbková vs. Školková - česko-slovenský duel házenkářek roku 2014

Před několika týdny byly vyhlášeny nejlepší házenkářky roku 2014. Na straně české se stala nejlepší házenkářskou Česka Michaela Hrbková, která převzala ocenění na slavnostní zakončení sezóny žen v moravském sklípku, na slovenské straně to potom byla Martina Školková, která si přijela cenu pro nejlepší házenkářku Slovenska převzít na slavnostní vyhlášení anket SZH do prešovského hotelu Dukla.


Obě reprezentační spojky a legionářky jsme před začátkem prázdnin poprosili o odpovědi na stejné otázky, které byly často zaměřeny i "česko-slovensky". Házenkářky roku svých zemí, ač se obě chystaly na dovolenou, velmi ochotně na všechny dotazy pro fanoušky HNB odpověděly.

 

Máš někde a pokud ano, tak kde, vystavenou cenu pro nejlepší házenkářku roku 2014?

Míša Hrbková: „Cenu mám vystavenou  u rodičů a tam taky zůstane."

Martina Školková: „Zatím cenu pro nejlepší hráčku nemám vystavenou, ale hned, jak přijedu do Dijonu, dám si jí mezi ostatní."


 

Martina Školková

Nejlepší házenkářka Slovenska roku 2014.

 

Pochází z Partizanskeho odkud odešla na dvě sezóny do Michalovců a poté do ŠKP Bratislava. Již pět let je hráčkou francouzského Dijonu, se kterým okusila první i druhou francouzskou ligu.

 

Pamatuješ si, kolik už jsi odehrála derby utkání ČR vs. SR?

Míša: „Pamatuji si, že jsem hrála dva oficiální zápasy ještě za trenéra Tkadlece a jeden přípravný teď nedávno v Luhačovicích."

Martina: „Tak to, kolik zápasů jsem dohromady hrála proti Česku, si už opravdu nepamatuji.

 

Je pro tebe česko-slovenské derby něčím specifické a čím?

Míša: „Specifické je v tom, že jsem s hodně hráčkami hrála buď v jednom klubu nebo je potkávala na hřišti v interlize. Navíc tam teď působí Dušan (pozn.red. Dušan Poloz), který byl předtím u nás, tak je to o to specifičtější."

Martina: „Já si myslím, že společné zápasy mezi Českem a Slovenskem jsou vždy zajímavé, zejména proto, že je tam sousedská rivalita a každý chce porazit toho druhého o to víc."

 

Co bys mohla říct o druhé?  

Míša: „Martina je vynikající hráčka, o čemž třeba mluví i to, že byla oceněna nejlepší hráčkou ligy minulý rok. Vždyť i já si vzpomínám, že jsme se na ní v interlize vždy speciálně připravovali."

Martina: „S Míšou se neznáme až tak moc, ale určitě vím, že je to velmi zajímavá hráčka, protože i přes menší postavu je šikovná a talentovaná levoruká spojka, dravá a bojovnice. Patří mezi opory českého nároďáku a ještě dlouho věřím, že bude, protože na to určitě má."


 

Michaela Hrbková


Nejlepší házenkářka Česka roku 2014. 

 

Pochází z Olomouc, kde také poprvé okusila WHIL. Její další angažmá bylo v Porubě dokud odešla do chorvatské Lokomotivy Záhřeb a po finančních problémech klubu do německého Göppingenu. Od této sezóny je hráčkou maďarského Siofoku.

 

Jakou vidíš nejsilnější zbraň slovenského resp. českého týmu, a jaké jsou jeho slabiny?

Míša: „Myslím si, že s Dušanem Polozem udělaly holky velký pokrok a po posledním zápase s nimi mohu říct, že měly velmi dobrou obranu. Určitě mají velkou motivaci dostat se opět na nějakou vrcholnou akci a je to znát. Slabiny mne teď nenapadají."

Martina: „Mezi nejsilnější stránky českého týmu patří určitě dobrá obrana, za kterou jsou dobré brankářky a přechod do rychlého protiútoku. Ze slabin vidím asi jen výškově menší spojky a taky teď některé méně zkušené hráčky díky generační obměně."

 

A naopak, jaké mají podle tebe silné a slabé stránky vaše týmy?

Míša: „Nejsilnější zbraň je podle mne to, jaký jsme kolektiv a parta. Jak umíme držet spolu a bojovat jedna za druhou. Slabé stránky se neprozrazují." :-)

Martina: „U nás na Slovensku by jsem řekla, že nám čím dál tím víc vycházejí nové talenty. Děvčata chtějí hrát vyšší soutěže a nabírat zkušenosti, což je jen dobře, a to jak pro ně tak i pro náš národní tým. Slabiny se najdou vždy u každého družstva (a nebudu je tu prozrazovat :-)), ale určitě naše družstov udělalo za poslední dva roky velký pokrok díky trenéru Polozovi."

 

Co nejbližšího vás v házené teď čeká?

Míša: „Mě konkrétně teď po plážovce v Bělé čeká pár posledních dní doma a třináctého července začínám v Maďarsku přípravu."

Martina: „Nejblíž mne čeká menší osobní příprava na novou sezónu na Slovensku, a potom od patnáctého července začínáme novou sezónu v Dijoně. Takže tvrdá dřina, makání a odříkání jako každý rok..."

 

Obě hrajete v zahraničí, zažily jste vrcholné házenkářské akce, je ještě nějaký házenkářský sen, který máte nesplněný?

Míša: Už zbývá asi jen olympiáda, ale to je asi tak trošku sci-fi bych řekla. Z těch reálnějších potom Liga mistrů, kterou jsem sice již hrála, ale chtěla bych si ji zahrát znovu a postoupit třeba ze skupiny."

Martina: „Když se na to tak podívám dozadu, ani by mne nenapadlo, že toto všechno se mi podaří. Určitě každý má nějaké cíle a sny, ať už v klubové soutěži a nebo v reprezentaci. Snem by bylo dostat se na mistrovství světa a nebo olympijské hry, ale dostat se opět i na mistrovství Evropy by pro nás byl sen, protože to byl neskutečný zážitek."

Jaký byl nejlepší a nejhorší okamžik této sezóny?

Míša: Nejhorší samozřejmě asi každý ví, a to můj konec v Záhřebu a následné čekání na další angažmá. To nebyla vůbec lehká situace, ale vše špatné je k něčemu dobré, takže to neberu zase jako nějakou velkou tragédii. Nejlepší potom naopak ocenění jako třetí nejlepší hráčky klubu v Göppingenu, to mne velmi překvapilo, že jsem po tak krátké době získala sympatie diváků, no a potom samozřejmě ocenění nejlepší házenkářkou roku."

Martina: „Nejhorším okamžikem sezóny asi bylo v Dijoně bojovat v play-out o vypadnutí, mít nůž na krku a být pod tlakem, protože tam si už nemůžete dovolit zaváhat ani jeden zápas. A také čekat na druhé výsledky je věru o nervy. Za nejlepší okamžik sezóny považuji určitě mistrovství Evropy v Maďarsku a Chorvatsku a samozřejmě pro mne osobně ocenění nejlepší hráčky Slovenska, což jsem nečekala vůbec."

 

Co nejraději jí a pije házenkářka roku?

Míša: „Já sním skoro vše. On je spíš problém, že to co mám ráda, bych jíst neměla. :<>) Snažím se jíst zdravě, abych se udržela ve sportovní formě, ale jsem takový věčný dietář, takže s tou stravou někdy bojuji." :)

Martina: „Nejraději jím všechno a o jakékoliv hodině. :-) Piju převážně citronovou vodu, ale zase když je co slavit, dám si klidně sklenku bílého vína."

 

Na co by ses chtěla zeptat Martiny resp. Míšy?

Otázka od Míši na Martinu: Jaké bylo tvoje nejtěžší rozhodnutí v kariéře?

Martina: „Ani sama pořádně nevím. Zatím jsem takové opravdové asi neměla. Dělám to, co mne baví a jsem spokojená. Takže nejtěžší rozhodnutí bylo poprvé opustit domov, rodinu a kamarády a jít sama do světa."

 

Otázka od Martiny na Míšu: Opět měníš dres a míříš do Maďarska. Jak zvládáš přestupy do nového družstva?

Míša: „Myslím si, že to zvládám dobře, i když na začátku je to vždy těžké. Neměla jsem problém domluvit se ani v Chorvatsku, ani v Německu. Také jsme měla štěstí na lidi okolo, kteří mi moc pomohli, takže doufám, že to teď bude stejný případ a snad v Maďarsku také vydržím trošku dýl."

 

Míša i Martina se v těchto dnech již chystají se svými kluby v Maďarsku a Francii na novou sezónu. Děkujeme moc oběma za příjemnou spolupráci a držíme palce, ať je tato sezóna úspěšná a bez zbytečných obav ze sestupu nebo problémů se změnou angažmá.

 

 

foto: úvodní vlevo - Bety Vejrostová/chf.cz, úvodní vpravo - slovakhandball.sk, archív a fb Michaely Hrbkové a Martiny Školkové

Ostatní

LIDÉ HÁZENÉ - brankářka Nikola Maléřová

Satrapová, Kudláčková, Raníková, Műllnerová a další, tyhle jména českých házenkářských brankářek určitě něco řeknou každému házenkářskému fanouškovi,...

Utkání hvězd 1. ligy 2017 se blíží

Rok se s rokem sešel, Vánoce se pomalu, ale nezadržitelně blíží, a ještě před nimi, letos už po čtvrté, se opět rozjede všemi házenkáři oblíbená...

UTKÁNÍ HVĚZD 1. LIGY ANEB JAK TO DOPADLO?

Třetí ročník „Utkání hvězd 1. ligy“ je již minulostí. Emoce ze samotné akce pomalu opadají a přichází čas hodnocení. Jak viděl tuto házenkáři čím dál...