HNB - Otázky, které vás zajímají ...

První dny roku 2017 máme za sebou. Stalo se už nepsanou tradicí, že se na sklonku roku, tentokrát tedy na začátku roku nového, zamýšlím nad událostmi, jenž se v házenkářském světě a také kolem mediální platformy „Házet nás baví“ odehrály. 

K tomuto bilancování tentokrát však využiji otázek z rozhovoru, který jsem poskytla mladé novinářce Janě Karbusické a dotazů, které mi během loňského roku, od vás fanoušků, přicházely.  

Jste u platformy „Házet nás baví“ od jejího úplného začátku. Jak jste spokojena s tím, jak se za ty roky rozvinula a na co jste nejvíce pyšná?

Abych se přiznala, já spokojená asi nikdy nebudu. Nevím, zda je to spojeno s mým znamením, jsem blíženec, ale pořád vidím mezery, které bych ráda zaplnila. Bohužel se vše odvíjí od peněz a také lidí, kteří se chtějí na projektu HNB nějakým způsobem podílet. 

Určitě jsem pyšná na to, že vstupujeme již do šestého roku působení na házenkářské scéně a i po těch letech nám fanouškovská základna stále stoupá. V současné chvíli je to 5 900 fanoušků na hlavní facebookové stránce Házet nás baví. Nutno je podotknout, že toto číslo se uměle nezvyšuje žádnou placenou reklamou ani slučováním stránek. 

Pyšná jsem také na to, že jsme za poslední rok spolupracovali s několika velkými i malými mládežnickými turnaji. HNB také bylo součástí skvělého a házenkáři oblíbeného projektu "Utkání hvězd 1. ligy" a pro fanoušky a účastníky úspěšného mezinárodního turnaje v plážové házené Prague Open Beach Handball. 
 

V době vzniku přišlo HNB s něčím, co tu do té doby nebylo. Začalo informovat veřejnost o dění v házené prostřednictvím sociálních sítí a postupem času se přidal i web. Házenkářská veřejnost u vás najde v podstatě veškeré informace o tom, co se u nás děje. Jako nezávislé médium často přinášíte nezaujatý pohled na různé věci, nemíváte s tím někdy problém?

HNB prošlo již několika proměnami, ale na čem si zakládáme, a co nikdy nezměníme, je fakt, že HNB zůstane vždy otevřeno pro všechny lidi i názory. 

Je pravdou, že někdy zveřejňujeme témata, která jsou citlivá, občas svůj názor na danou věc  napíši veřejně i já sama, což pak přináší i negativní reakce jak na HNB, tam na mou osobu. Já se tím ale už dávno netrápím, naopak zastávám názor, že věci se tutlat nemají. K vyřešení problémů je důležitý dialog, dokonce i ten veřejný. 

V roce 2013 jste dostala od ČSH ocenění Czech handball made za přínos házené spojený právě s provozem HNB. Zdálo by se, že spolupráce se svazem tímto oceněním začne rozkvétat a bude prospěšná pro obě strany. Vývoj byl ale jiný, můžete objasnit, co se stalo?

Nerada se k tomuto tématu vracím, ale ano, v roce 2013 jsem dostala ocenění za přínos házené, toto ocenění však nepatřilo jen mě. Patřilo všem lidem, kteří se do projektu zapojovali. Spolupráce s ČSH myslím fungovala více než dobře, což v té době dokazovala svazová stránka Czech Handball Team, kterou jsem spravovala. S příchodem nového PR manažera ČSH se však situace rychle změnila a já byla rozhodnuta zmiňovanou cenu veřejně vrátit, což jsem nakonec neudělala, protože by to vyvolalo ještě větší rozbroje.  

To vše už je ale uzavřená kapitola, ke které se nechci do nekonečna vracet. Řekněme, že právě tato špatná zkušenost dopomohla k  tomu, postavit se na vlastní nohy a zjistit, že je HNB soběstačné. 

Paradoxně tento fakt dopomohl i k tomu, aby po delší době mohlo začít vyjednávání s novým marketingovým manažerem svazu Danielem Novotným o možné nové smluvní spolupráci mezi ČSH a HNB. 

Před nedávnem se na HNB objevilo nové logo ČSH a tak se nabízí otázka, zda došlo ke sloučení nezávislého HNB s ČSH a podléhá tedy nějak to, co je uveřejňováno na vašich stránkách, schválení odpovědných osob na svazu?

Nejprve bych chtěla zdůraznit, že platforma „Házet nás baví“ není jen moje. Za dobu fungování se na projektu podílelo hned několik lidí, kteří více, či méně, přispěli k jeho popularitě mezi fanoušky. 

Faktem však zůstává, že za HNB jsem po smrti zakladatele projektu Lukáše Tučka jedinou odpovědnou osobou já sama. Ač si to dost lidí stále nemyslí, za HNB rozhoduji jen já a to se nikdy nezmění. Stejně tak se nikdy nezmění  fakt, že bude HNB informovat o všech důležitých věcech, tedy i těch, ve kterých chceme upozornit na problémová témata házené. 

Chápu-li to tedy dobře, došlo k určitému uklidnění napjatých vztahů mezi HNB a ČSH?

Česká házená potřebuje komunitu semknout, ne ji roztrhávat na několik celků. Nebudu předstírat, že se současným vedením svazu souhlasím ve všem, ale to je dle mého názoru naprosto v pořádku. Nepovažuji se za člověka, který jen odsouhlasí vše, co se mu řekne. Za svůj názor se nestydím a jak všichni víme, opodstatněná kritika někdy dokáže věci rozpohybovat a třeba i změnit k lepšímu. 

Nastartování nové koncepce propagace házené a stejně tak strategie budování nové značky se mi líbí. Určitě jsou věci, na kterých bude nutné ještě zapracovat, ale šance na zviditelnění házené tu je, tak proč tomu nepomoct. 

Na poli házené jste se vypracovala s projektem HNB mezi významné informační kanály. Lidé ve vás mají důvěru a často přinášíte nejaktuálnější a ničím nezkreslené zprávy. Pohledem mezi fanoušky stránky se dá zjistit, že HNB sleduje i celá řada novinářů, a z některých výstupů v regionálních i celostátních denících je možné vypozorovat, že čerpají právě od vás. Cítíte zde určitou zodpovědnost nebo tlak na vás?

Jak se to vezme. Zodpovědnost cítím hlavně vůči fanouškům. Vždyť právě to, že přinášíme rychlé aktuální informace a témata, o kterých se jinde nedočtou,  nás posunulo tam, kde dnes jsme. 

Je ale pravdou, že se po těch pěti letech už vůbec nedivím, když mi zazvoní telefon a v něm se ozve novinář či šéfredaktor některého tištěného média s tím, že chce kontakt na někoho z házenkářského světa anebo třeba povolení k vložení našeho článku na stránky jejich média. 

Nejkurióznější vzpomínku v tomto směru mám asi dva roky starou. Volala mi paní z Olympijského výboru a chtěla si ověřit informace a následně pak kontakt na osobu z vedení  ČSH. 

Ví se o vás, že jste do házené přišla právě až s projektem Házet nás baví. Dnes máte ale přehled, který je vám možno závidět. Kde čerpáte znalosti a informace? 

Vše je jen o komunikaci. Pokud jste vstřícný k ostatním, vrací se vám to dvojnásobně. Co se týče informací, tak v házenkářské rodině existuje něco jako "výměnný obchod". Stručně řečeno pomáháme si navzájem. Já potřebuji informace, kluby, házenkáři, házenkářky zase propagaci. Bonusem k tomu všemu je pak fakt, že poznáte spoustu nových přátel, kterým velice rádi pomáháte. 

Se znalostmi  už je to těžší, profík určitě nejsem a asi ani nikdy nebudu. Je to jiné, když máte balon od malička osahaný a na hřišti jste vlastně celý život. Možná to vyzní zvláštně, ale já mám v házené tři osudové muže. Pravidla házené mě učil zakladatel projektu HNB Lukáš Tuček u přenosů Bundesligy. Právě Bundesliga v podání komentátora Nova Sportu Daniela  Čurdy mě postupně naučila házenou opravdu milovat. Takže Lukáš a Dan jsou ti první dva. No a třetím je Jirka Opava. K němu jsem se dostala asi tak po dvouletém fungování HNB, když mi bylo řečeno, abych udělala rozhovor s dvojicí mezinárodních sudích Opava - Válek, ale dávala si pozor, protože jsou to arogantní týpci. No a z toho arogantního týpka se postupně stal můj nejlepší kamarád a především velký učitel, který mi dodnes s projektem HNB neskutečně pomáhá. 

Házené dáváte hodně svého času, co vlastně děláte mimo házenou? 

Vzhledem k tomu, že se současná spolupráce s ČSH krom smlouvy o reklamě rozrostla ještě o spolupráci na psaní článků pro webové stránky svazu www.chf.cz a v házené se krom HNB podílím na organizaci Prague Handball Cupu, spravuji web a sociální sítě Sokola Vršovice a zapojuji se do dalších menších projektů, času moc nezbývá.  

Nicméně ten co mi zbývá,  věnuji rodině, přátelům a dalším dvěma sportovním odvětvím (futsal a tenis). 

Díky velkému zájmu o příspěvek, který nedávno vyšel, si nešlo nevšimnout, že se začíná HNB věnovat i tématu Národní házené. Jak vás napadlo rozšířit působení i na pole tohoto typicky českého druhu házené?

Zatím to byl jen jeden příspěvek, ale díky odezvě fanoušků je jasné, že je třeba se tomuto tématu v budoucnu věnovat. Mám v hlavě myšlenku, na které se musí ještě pracovat. V současné chvíli mi pomoc s Národní házenou nabídli dva lidé. Uvidíme tedy, jak se dají věci do pohybu. Určitě je to však téma, na které by se zapomínat nemělo. 

Je tu začátek nového roku a tak se nabízí otázka, co by házené v roce 2017 přála Hanka Kaczkowská? 

Pro HNB asi hodně nových fanoušků a stále tak velké nadšení a přízeň těch stávajících, pro které nás baví toto vše dělat. Takové množství čtenářů je však již i velká zodpovědnost, a tak bych si přála i dalšího sponzora, který by mi dovolil finančně odměňovat lidi, kteří se na každodenním chodu HNB podílejí. 

Pro házenkáře, házenkářky, celé týmy i kluby, aby se jim vyhýbala zranění a zdraví drželo. Pak to, aby při všech štěstí stálo a dokázali uspět v turnajích a zápasech, která je čekají. 

Pro fanoušky a příznivce házené to, aby rok 2017 byl rokem šťastným a měli co nejvíce času na zájmy jako je házená.

Pro všechny reprezentační týmy, aby se jim dařilo minimálně tak, jako teď ženám, pod vedením Jana Bašného, na EURO ve Švédsku. 

Pro českou házenou především klid v mezilidských vztazích. Rozšíření členské základny a hodně úspěchů na reprezentační i klubové úrovni, které pak přivedou nové a silné sponzory. 

 

Autor: Jana Karbusická a Hanka Kaczkowská