Házenou žiju nepřetržitě od svých 6 let a její současný stav chci změnit, říká kandidát na člena Exekutivy Vojtěch Srba

„Pohybuji se v házené dostatečně dlouhou a nepřetržitou dobu, abych dokázal vyhodnotit, že v takovém stavu česká házená a vztahy lidí v ní nikdy nebyly,“ říká další z kandidátů na post člena Exekutivy Vojtěch Srba.

Byl jedním z prvních, kdo začal upozorňovat na neutěšený stav, který v české házené panuje. Jako ředitel extraligového klubu, který je členem Asociace ligových klubů házené, byl u počátků jednání o projektu ČSE, který nakonec zkrachoval. Říkali o něm, že je bořič zdravého a silného svazu. Že je jedním z těch, kteří údajně stáli za odvoláním některých členů vedení ČSH. Ale nezůstalo jen u kritických slov, protože Vojtěch Srba, jeden z kandidátů do nové exekutivy, se rozhodl aktivně podílet na tom, aby se česká házená vrátila zpět na pozice, které jí náleží.

Proč jste se rozhodl, že budete kandidovat v předčasných volbách? A proč padla volba právě na tým kolem Jaroslava Chvalného?

Důvod mé kandidatury je prostý: byl jsem jedním z kritiků stávající situace v ČSH a především mi není lhostejný současný stav, který v házenkářském prostředí panuje. Pohybuji se v házené dostatečně dlouhou a nepřetržitou dobu, abych dokázal vyhodnotit, že v takovém stavu naše házená a vztahy lidí v ní nikdy nebyly. Jaroslavovi Chvalnému se podařilo sestavit skupinu, jejíž jsem součástí a která dohromady představuje tým zkušených lidí, kteří se dlouhodobě a především kontinuálně pohybují v házenkářském prostředí a mají házené dále co nabídnout. Ostatně o reálnosti mých slov se můžete sami přesvědčit na www.spolecneprohazenou.cz.

Proč by si z navrhovaných kandidátů měli zástupci klubů vybrat do exekutivy ČSH právě vás? Připomenu jen, že kandidujete dle návrhu exekutivy na člena bez portfeje (komunikace) a dle návrhu rady ČSH byste měl zastávat post s odpovědností za oblast médii a propagace. 

Pokud na konferenci dostanu důvěru, tak mohu slíbit, že svoje zkušenosti získané v klubu budu poskytovat i svazové házené, tak jako to dělám celý svůj život v Lovosicích. Zastávám názor, že každý z kandidátů do exekutivy musí mít přesah také do jiných oblastí, tak aby mohl kompetentně rozhodovat a hlasovat o důležitých věcech. A to je jednoznačně největší slabina současné exekutivy! Mám zkušenosti z působení u juniorské reprezentace, zajišťuji kompletně organizačně a ekonomicky extraligový oddíl, organizuji velké házenkářské akce a mám díky tomu širší povědomí o soutěžích. Byl jsem u zrodu Školní ligy v naší oblasti a tím jsem získal přehled o tom, co se děje v jednotlivých oblastech. V posledních letech klademe v klubu velký důraz na komunikaci, mediální výstupy a marketing obecně směrem z klubu i směrem uvnitř klubu. To vše mohu za sebe nabídnout a rád budu svoje zkušenosti předávat také na svazové úrovni.

Můžete nám tedy více objasnit vaší vizi, kterou v případě zvolení promítnete do praxe?

Mojí prioritou je vznik mobilní aplikace, která by měla zahrnovat řadu oblastí. Bude určena jednak pro házenkáře, rodiče a fanoušky z pohledu výsledkového servisu z utkání, dále bude sloužit trenérům, kteří v aplikaci naleznou metodiku a samostatné tréninkové jednotky s cvičením. Chci také sjednotit mediální a marketingové vstupy a výstupy z nejvyšších soutěží a reprezentačních akcí a všech větších akcí, které svaz organizuje. Musí být nastavena jasná pravidla, aby fanoušek věděl, co může očekávat a dostával plnohodnotné informace a pravidelný servis. Každou reprezentační akci bych zároveň rád propojil s regionem, ve kterém se koná, za účelem pomoci rozvoji házené v dané oblasti.

V souvislosti s tím zřejmě naznačujete, že ne vše, co se v současnosti děje v oblasti marketingu, je v pořádku?

Podle mého názoru se všechno řeší nahodile, na práci není vidět žádný koncept. A především v poslední době mám pocit, že se tímto směrem nedělá vůbec nic. Akce probíhají v nejnižším rozsahu, který jde, akce v podstatě jen proběhne. A co se týká výstupů například z nejvyšších soutěží, často čekáme přes dvě hodiny po utkání, abychom se vůbec dozvěděli výsledky a stručný průběh. Vůbec jsme nevyužili potenciálu úspěchu našich reprezentačních týmů, v tomto směru jsme rozhodně propadli.

Hodně se diskutuje také akce Handball Day, která se uskutečnila v minulém roce. Jaký je váš názor na tuto událost?

Určitě to byla skvělá myšlenka, ale samotné provedení a finální účet za takovou akci je pro mne i s odstupem stále neuvěřitelný. Bohužel ve stínu akce přetrvává spousta pochybností, co se týká jejího financování a zcela tristní je, že na takovou akci nebyli zodpovědní lidé schopni sehnat jinou finanční dotaci než byly finance určené z programu MŠMT na podporu a rozvoj regionů a oddílů. Dodnes nikdo neviděl podrobný rozpočet, takže detailněji nejsme schopni akci vyhodnotit. Vše je neustále zahaleno tajemstvím. Je to jedna z věcí, kterou nová Exekutiva bude muset řešit.

Často se také objevuje obava, že v případě zvolení vaší skupiny, budou svaz řídit lidé z velkých klubů a na malé kluby se tak bude zapomínat.

Já bych vaši otázku obrátil: co pro malé kluby udělala současná Exekutiva? Co pro ně udělali lidé, kteří tedy nepocházejí z velkých klubů? Řekl bych, že nic, protože drtivá většina z nich neměla v době před svým zvolením s házenou nic společného. Ano, kdysi házenou hrávali, ale pak se na dvě desítky let z házenkářského světa vytratili.

Navíc, ze skupiny, která se kolem pana Chvalného vytvořila, jsou pouze tři, kteří aktuálně působí v klubech z nejvyšší soutěže. A rozhodně to nevnímám jako náš handicap, ale naopak výhodu. Velký klub je takový malý svaz. Například my jako extraligový klub spolupracujeme právě s těmito malými oddíly. Máme povědomí o tom, jak fungují, co jim chybí, jak jim pomoci. A to ve všech směrech. 

Mimořádná volební konference proběhne v Praze již tuto sobotu. Zástupcům jednotlivých klubů tak zbývá jen pár dní na konečné rozhodnutí, kterým směrem se bude česká házená nadále ubírat. Je něco, co byste chtěl ještě před volbami vzkázat celému házenkářskému hnutí?

Nejdůležitější je, aby k volbám zástupci klubů opravdu přišli. A také se snažili si zajistit co nejvíce informací o kandidujících osobách, aby se nevolilo na náhodu, ale opravdu pro dobro házené. 

 

Autor: Hana Kaczkowská/HNB

Foto: Společně pro házenou