Házenkářský život odchodem z reprezentace nekončím

Z Mistrovství světa žen hned na házenkářskou akci Utkání hvězd první ligy. „Házená je a bude nedílnou součástí mého života,“ říká s úsměvem sobě vlastním Hana Kvašová (Kutlvašrová), která i přes neustálou osobní obranu válí v první lize žen což dokazuje i průměrných 7 branek na zápas a přezimování na osmém místě prvoligové střelecké tabulky. Jak je v první lize bývalá česká reprezentantka spokojená si můžete přečíst v rozhovoru níže.

První liga vstupuje do jarní části soutěže. Havlíčkův Brod, za který nastupujete, je na 2. místě prvoligové tabulky. Vládne tedy spokojenost?

Jelikož se celou půl sezonu potýkáme s nedostatkem hráček tak na to, že jsme po půli sezony na 2. místě je úspěch a jsme spokojení.

Prohráli jste pouze s Otrokovicemi a lídrem tabulky HC Plzeň. V obou případech to bylo vysokým brankovým rozdílem. V čem byl podle vás ten zásadní problém?

Jelikož mám dohodnuté podmínky s vedením klubu v těchto dvou zápasech jsem nenastoupila. Zásadním problém je fakt, že nemáme spojkové hráčky. V obou zápasech tak hrály holky z křídel na pozicích spojek, a to se ukázalo jako klíčové.

Po ukončení hráčské kariéry v reprezentaci a nejvyšší soutěži jste přišla, jako posila, do Havlíčkova Brodu. Vnímala jste velký rozdíl mezi dosavadní hráčskou kariérou a účinkování v první lize?

Je to obrovský rozdíl, musela jsem se s tím vnitřně dost srovnávat. V první lize je vše úplně jiné. Vše se odvíjí od rozpočtu klubu a končí u přístupu hráček samotných. Moc bych každé z holek přála, aby se dostaly do nejvyšší ligy i reprezentace a zažily ten pocit, když je o ně ve všem postaráno. Tak by totiž nejlépe poznaly, jak veškeré roky dřiny opravdu stojí za to.

Hned od prvního zápasu v první lize jste se ujala role nejlepší střelkyně týmu, což se dalo vzhledem k vašim zkušenostem předpokládat. V polovině sezony máte na svém kontě 49 branek a průběžné osmé místo střelecké tabulky. Jste sama se sebou hráčsky spokojená?

Podle zkušeností soudí asi i trenéři soupeřek. :-) Neřekla bych, že se to dá anebo dalo předpokládat, vždyť hned od druhého zápasu je mi pravidelně přidělována osobka. Zase na druhou stranu, ne každý má takové privilegium, J  Teď ale vážně, já jsem spokojená, mám takovou hráčskou volnost. Baví mě to, dělám si, co chci a zkušenosti a pěkné signály posílám dál. Chci, aby holky začaly koukat na házenou jako na sport kde si můžeme zahrát pěkné akce a opravdu se tím sportem bavit.

Nejvyšší soutěže jste opustila, ale hrát první ligu je časově také dost náročné. Bydlíte v Praze, hrajete za Havlíčkův Brod, jak se dvěma malými dětmi zvládáte cestování na tréninky a zápasy?

Není to tak náročné, když si předem stanovíte podmínky. Havlíčkův Brod je moje rodné město. Mám zde rodinu, která mi hodně pomáhala už když jsem hrála nejvyšší soutěž, a teď je to úplně skvělé. Jezdím si do Brodu udělat hezký víkend s rodinou. Babička s dědou vidí vnoučata, užijí si je, přijdou zafandit na zápas a pak odjedeme domů. Prostě ideální kombinace. :-)

Na sklonku roku jste byla, sice už jen jako morální podpora, na MS žen v Německu.  Úspěch vašich bývalých reprezentačních spoluhráček je vlastně historicky nejlepší v samostatné České republice. Nemrzelo vás, že jste tomuto úspěchu mohla jen přihlížet?

Asi každého, kdo si zažil reprezentaci, mistrovství a kolektiv se super partou mrzí, že nemohl být součástí. Asi nejvíce to prožíváte, když se týmu nedaří a vy nemůžete naskočit a holkám pomoct. Nicméně tento tým má skvělé hráčky a skvělý kolektiv, který dokázal neuvěřitelné věci. Já osobně jsem šťastná za to, že jsem měla možnost přispět k jejich výsledkům alespoň jako masérka.

Dá se říci, že házená je váš život. Hrajete v týmu, kde působí i vaše sestra, manžel je také házenkář, potkáváme vás i s dětmi na různých zápasech a házenkářských akcích. Mají už i vaše děti základy házené a své vlastní balony?

Je to tak, házená je můj život a děti jsou toho celého nedílnou součástí, takže vlastně vyrůstají na hřišti. Základy házené jim dáváme s celou rodinou. Balonů už mají několik, ale jestli budou hrát házenu, to necháme pouze na nich. :-)

Vraťme se ještě k první lize žen. Hned první zápas jara bude s Otrokovicemi, tedy týmem, se kterým jste na podzim prohráli. Co očekáváte, na co bude třeba si dávat pozor?

Říká se, to nejlepší na konec. I tato otázka to potvrzuje, protože Otrokovice jsou pro mě velkou neznámou. Zatím jsem neměla tu možnost vidět je hrát. Vlastně ještě ani nevím, kdo za ně nastupuje. Jak to dopadne si nedovolím odhadovat, ale věřím, že domácí půda pro nás bude velkou motivací a vím určitě, že si s nimi ráda zahraju. :-)

 

Zdroj: HNB

Foto: Utkání hvězd 1. ligy/Robert Grim a web. Jiskra Havlíčkův Brod

 

Články sezony 2017/2018 sponzorují