Házenkáře trápí marodka, zamíchala sestavou pro přípravné zápasy s Němci a Argentinci

České házenkáře čeká v nadcházejících dnech dvojice přípravných duelů. V zápasech proti Německu a Argentině chtěli trenéři Kubeš s Filipem sehrávat sestavu pro jarní část kvalifikace. Zranění a rozsáhlá marodka ale pořádně zamíchaly sestavou a do Chebu tak trenéři povolali několik náhradníků. I tak pojedou do Německa jen s patnáctkou hráčů.

 

Argentina a Německo finišují přípravu na mistrovství světa, které odstartuje 10. ledna v Německu a Dánsku. Český výběr trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše tak měl sehrát dvojici kvalitních herních prověrek, které měly tým posunout opět dál před dubnovým pokračováním kvalifikace o EURO 2020. Zaúřadovala však nemoc a zranění a trenéři musí některé z hráčů základní sestavy – vedle již dříve zraněných křídelníků Jurky a Čípa - v lednové přípravě oželet.

„Kromě Jurky a Čípa nám chybí i Tomáš Babák, kterého trápí problém s klíční kostí. Navíc onemocněli Kašpárek a Šlachta, problémy s kolenem trápí Soláka a zdravotní komplikace má i Užek,“ vyjmenoval absence trenér Jan Filip s tím, že nemoc se pokouší i o Mubenzema, aktuálně jedinou pravou spojku, která na raz na úvod nového roku dorazila. Ještě v úterý tak trenéři do Chebu povolali Marka Monczku a do Německa odjede tým v počtu patnácti hráčů.

„Chybí nám tady šest, sedm hráčů, které bychom tu chtěli mít a, bohužel, další akce nás čeká až v dubnu v kvalifikaci. Jsou to ale věci, které neovlivníme. Budeme pracovat v tom složení, v jakém tu jsme. Šanci znovu dostanou někteří z těch, kteří byli na turnaji v Polsku a příprava se jim tak prodlouží,“ zmínil Jan Filip skutečnost, která se týká třeba Poloze, Štěrby či Patzela, kteří s týmem pojedou k přípravnému zápasu do Německa.

Tým odcestuje do Německa již ve čtvrtek ráno, na místě absolvuje i trénink. Zápas je naplánován na 4. ledna od 16.15 v Hannoveru a přenášet jej bude německá stanice ARD. Vracet se hráči budou v noci po pátečním zápase, aby se již v sobotu mohli věnovat další přípravě. V úterý pak v Chebu nastoupí k souboji s Argentinou. „Čekají nás dva kvalitní zápasy, hrát v Německu je vždycky svátek. Musíme se na soupeře dobře připravit,“ řekl český trenér a doplnil: „Nejsme na mistrovství světa a tak dál chceme pracovat na naší hře. Chceme udržet kvalitu obrany, kterou jsme se prezentovali v zápase s Bosnou a Hercegovinou a chceme se posunout v postupném útoku. Komplikací je, že tu máme jen jednoho leváka a budeme muset na pravé spojce alternovat pravákem a doufat, že Mubenzem bude v pořádku a bude moci hrát.“

 

Nominace pro přípravná utkání s Německem a Argentinou 4. a 8. ledna 2019

Brankáři: GALIA Martin (Górnik Zabrze, POL), MRKVA Tomáš (HBW Balingen – Weilstetten, GER).
Levá křídla: HRSTKA Jakub (Tatran Prešov, SVK), VANČO Marek (Dessau Rosslauer HV 06, GER).
Levé spojky: HORÁK Pavel (HC Meshkov Brest, BLR), ŠKVAŘIL Milan (HSC Suhr Aarau, SUI).
Pravá křídla: POLOZ David (HSC Suhr Aarau, SUI), ŠTERBA Jakub (TJ Sokol Nové Veselí).
Pravé spojky: MONCZKA Marek (HCB Karviná), MUBENZEM Dieudonné (TV 05/07 Hüttenberg, GER).
Střední spojky: BEČVÁŘ Roman (HC Elbflorenc 2006, GER), ZDRÁHALA Ondřej (ORLEN Wisła Płock, POL), PATZEL Vojtěch (Dukla Praha).
Pivoti: PETROVSKÝ Leoš (Bergischer HC, GER), ZEMAN Štěpán (HC Zubří).

 

Program českého týmu:

2. ledna 2019 - sraz týmu v Chebu
4. ledna 2019 v 16.15 hodin Německo - Česká republika, Hannover
8. ledna 2019 v 17 hodin Česká republika - Argentina, Cheb – přímý přenos ČT Sport

 

Vstupenky na utkání Česko - Argentina (8. ledna v 17 hodin v Chebu) v předprodeji za cenu 120 Kč ZDE.

 
 

Zdroj: Tisková zpráva ČSH