Handball Camp Roseate

Blíží se čas, kdy je třeba začít přemýšlet o letních prázdninách a propojením volna s házenou. Toto vědí i bývalé české reprezentantky, které se rozhodly své zkušenost předávat svým nástupkyním.

Dnes máme tu čest, představit vám fanouškům nový házenkářský projekt „Handball Camp Roseate,“ jehož ambasadorkou se pro první ročník stala bývalá reprezentantka, francouzská legionářka Klára Černá, která v rozhovoru níže celý projekt představí.

Handball Camp Roseate. Co si pod tímto názvem máme představit?

Jedná se o kemp mladých nadějných házenkářek, které mají chuť zatrénovat si, zahrát házenou mimo sezónu a třeba se i zdokonalit v některých herních činnostech.

Jaké jsou hlavní cíle této myšlenky?

Hráčky dostanou možnost vyzkoušet si trénink s bývalými či současnými reprezentantkami, se kterými si pak mohou během volna popovídat o jejich zkušenostech z reprezentace nebo ze zahraničních soutěží.

Další nemalou výhodou kempu by měl být fakt, že holky budou pracovat i s jinými trenéry než během sezóny. Tím načerpají více zkušeností a pohledů na samotnou hru, což by je mělo herně posouvat. Naší snahou je, co nejvíce hráčkám přiblížit prostředí ve vrcholové házené a všeho, co k tomu patří.

Proč právě kategorie ročník 2000– 2003?

Kemp je záměrně zacílen na věkovou kategorii, ve které hodně holek s házenou končí. Právě ve věku kolem 16 let přicházejí jiné „holčičí“ zájmy a také se rozhoduje o studiu.

Hlavním cílem kempu je poukázat na to, že jde i spoustu nových věcí s házenou skloubit. Na kempu děvčata získají pohled na to, jak se věnovat svým zájmům, studiu, ale také sportu na vrcholové úrovni.

Kdo přišel s prvotní myšlenkou na takový projekt?

Jako první s  nápadem přišla Kateřina Keclíková. Házenkářských kempů se u nás každoročně koná relativně dost, ale žádný z nich není zaměřen pouze na házenkářky tohoto věku. Pak už slovo dalo slovo a postupně vznikal projekt, který dnešním dnem startujeme.

Kolik lidí tedy v současné době na projektu pracuje ? Kdo je hlavním organizátorem?

Hlavním organizátorem je spolek SPORT 1972 PLUS z.s., pod jehož záštitou bude celý kemp probíhat. Jmenovat jednotlivé lidi, kteří se na celém projektu podílejí nechci, protože bych na někoho nerada zapomněla. Ráda bych ale touto cestou poděkovala, jak jednotlivcům, tak spolku SPORT 1972 PLUS z. s., klubu DHK Pardubice a platformě Házet nás baví, která se stala naším mediálním partnerem. Věřím, že se do budoucna počet lidí, popřípadě i různých dalších partnerů, ještě rozšíří.

Kemp je pořádaný s házenkářským klubem DHK Pardubice. Proč právě tento klub a vy, jako ambasadorka projektu?

Pardubice jsou mé rodné město, právě tam jsem s házenou začínala. Před nějakým časem jsem byla pardubickým klubem oslovena k menší spolupráci. Vzhledem k tomu, že jsem dosáhla věku, kdy většina mých spoluhráček už je v „házenkářském důchodu“, napadlo mě, je příležitostně zapojit do tréninkových jednotek a zpestřit tak mladým házenkářkám tréninky. Právě tak přišla do pardubického klubu i „Kecla“ Kateřina Keclíková.

Ambasadorkou jsem právě proto, že se kemp bude konat v Pardubicích. Do budoucna bychom byli rádi, aby byl tento projekt zajímavý jak pro samotné hráčky, tak i další kluby. Bylo by pak možné kemp pořádat i v jiných městech a vždy s jiným ambasadorem.

Každý nový projekt naráží na porodní bolesti. Co bylo největším problémem při plánování akce?

Je to možná paradox, ale největším problémem bylo prostě ZAČÍT. Nechci to zakřiknout, ale zatím jde vše překvapivě dobře. Nicméně ty nejdůležitější věci teprve přijdou a s nimi určitě i nějaký zádrhel.

Pojďme k samotnému kempu. Pro kolik dívek bude termín 9. 7. - 15. 7. 2017 dostupný? Nepřemýšleli jste i o dalších termínech?

Kapacita je 30 - 35 holek. Nechceme tento počet navyšovat, protože cílem je, aby si hráčky odvezly kromě dobrého pocitu i to, že se něco naučily, popřípadě se v něčem zlepšily, tudíž jim musíme umožnit dostatek „prostoru“ a zároveň se každé dostatečně věnovat.

Zatím máme v plánu jeden termín, uvidíme jaký bude zájem a pak můžeme zvažovat další termíny. V tuto chvíli to ale není aktuální.

Kemp se bude konat v Pardubicích. Jak je to s ubytováním a stravou?

Ubytování je zařízeno v domově mládeže, cca 7 minut pěšky od haly. Nejsem příznivcem spaní na karimatkách, sama jsem to nikdy neměla ráda. Pokud má člověk sportovat, potřebuje si také pořádně odpočinout a vyspat se. Je jasné, že nebudeme trvat na prvotřidních hotelech, ale postel musí být, proto jsme hledali nějaký nejlepší kompromis.

Stravování je zajištěno 4x denně v restauraci hned vedle haly.

Prozradíte více o skladbě tréninků? Kdo se na nich bude podílet?

Jak už jsem říkala, účelem kempu je holkám co nejvíce přiblížit profesionální házenou. Právě proto jsou jen trenéři jedinými kompetentními osobami k tomu, aby o skladbě a průběhu tréninků rozhodovali.

My hráčky „dříve narozené“ budeme na kempu od toho, abychom pomáhaly jednotlivkyním, co se týče individuálních činností.

Máte v plánu také nějaké doprovodné akce?

Samozřejmě. Ať už se jedná o ty „profi“, jako například rehabilitace, přednáška výživového poradce a další, tak i ty zábavné. Teambuilding je dnes nedílnou součástí každého sportu, takže ani my ho určitě nechceme vynechat.

Handball Camp Roseate má také své webové a facebookové stránky

Zdroj: HNB