Glosa Františka Táborského: Katar pár měsíců před mistrovstvím světa

Do zahájení mistrovství světa mužů v Kataru v lednu 2015 zbývají necelé 4 měsíce a přípravy na šampionát jsou již v plném proudu.  Turnaj se odehraje ve 3 halách a každou z nich je potřeba otestovat v ostrém házenkářském provozu. K tomu slouží mimo jiné testovací turnaje. Prvním z nich nebyl nic jiného než Super Globe 2014, jakési klubové mistrovství světa. Turnaje, který proběhl od 7. do 12. září, se účastnil i náš zástupce v exekutivě IHF, pan František Táborský. Jako člověku u nás nejvíce informovanému o přípravách Kataru na MS, jsme ho oslovili s prosbou o krátkou glosu k novinkám souvisejícím s MS v Kataru.

 

Doc. PhDr. František Táborský, CSc.

  • člen exekutivy IHF
  • 2000 – 2012 – šéf metodické komise EHF a člen exekutivy EHF
  • 2000 – 2012 – člen trenérsko-metodické komise IHF
  • 1994 – 2000 – člen soutěžní komise EHF
  • asistent trenéra u reprezentace žen ČR v letech 1988–90 a 1993-94
  • trenér reprezentace mužů Belgie v letech 1982-84
  • 1993 – 2005 - víceprezident ČSH a šéf trenérsko-metodické komise
  • 1997 – 2003 – prezident AŠSK České republiky
  • od roku 1994 lektor EHF a IHF
  • autor a spoluautor více jak 40 publikací o trenérství a házené

„Turnaj Super Globe byl první ze 3 přípravných akcí, které proběhnou před lednovým mistrovstvím světa. MS bude hráno ve 3 halách. Jedna z nich byla dostavěna nedávno a v ní také Super Globe proběhl. V říjnu se odehraje další testovací turnaj v druhé hale a ta největší by měla být dohotovena v listopadu a tam se tam se má uskutečnit poslední testovací akce. Tyto turnaje jsou organizovány proto, aby se vyzkoušely instalované technologie a vůbec vše tak, jak poběží v ostrém provozu.

Během mého pobytu v Kataru jsem navštívil mimo jiné i největší budovanou halu a musím říct, že jsem ještě neviděl něco tak velkorysého. Cena, za kterou by měla být hala dokončena, je kolem 3 miliard EUR. Denně se zde vystřídá na směny 9 tisíc dělníků, kterým je praporky v pěti barvách signalizována okolní teplota. Černý praporek znamená, že teplota překročila 53 stupně Celsia. Všichni, včetně těch co pracují venku, musí mít na hlavách helmy a pauza na venkovních pracích je opravdu pouze v nejkritičtějším čase kolem poledne, mezi 11 a 15 hodinou. Materiály použité v hale jsou velmi kvalitní a potěšilo mne, že dlažba je údajně dodávána z České republiky. V komplexu se samozřejmě ještě pracuje, ale již bylo možné vidět např. dokončené některé šatny, kde má každý hráč vlastní „kóji“, vlastní osvětlení atd. Kapacita haly bude 16 tisíc diváků.

Vrátím-li se k právě skončenému turnaji Super Globe, tak ten probíhal v nedávno dokončené aréně, která patří výhradně Katarskému svazu házené. Ústřední hala má kapacitu pro 5,5 tisíce diváků. Domácí tým začíná nyní spekulovat o tom, že by své zápasy odehrál právě v této hale, namísto největší zmíněné haly pro 16 tisíc diváků. Hráči budou na tuto halu určitě více adaptovaní než na arénu, která se dokončí těsně před MS. Reprezentační tým zde denně trénuje a bude mít zajisté nejdelší a nejkvalitnější přípravu ze všech účastníků MS. Jsou zde kanceláře katarského svazu a je určitě zajímavé, že pod plochou hlavní haly se nachází ještě další 4 plnohodnotná tréninková házenkářská hřiště a 25 m bazén. Komplex obsahuje mimo obvyklého vybavení také fitness centrum, hotel s 60 dvojlůžkovými pokoji a jídelnu s kapacitou kuchyně pro 1000 jídel.

Na turnaji se, kromě jeho zajištění po všech stránkách, testovaly i novinky, které by se měly v lednu využít. Jsou to např. kamery v brankách pro potvrzení vstřeleného gólu. Bylo vyzkoušeno nové obsazení stolku, u kterého budou pouze 4 techničtí delegáti - dva místní a dva z IHF ve funkcích zapisovatelů a časoměřičů.  Hlavní supervizor IHF bude sedět na vyvýšeném místě za stolkem. Poslední novinkou, která se zkoušela, byl nový způsob ohlášení team time-outu. Týmový funkcionář má na lavičce krabičku, pomocí které ohlásí požadavek. Delegát IHF u stolu disponuje speciálně vyvinutým počítačem, na kterém se rozsvítí světlo. Pokud je to v době, kdy je možné o team time-out požádat, delegát potvrdí zmáčnutím přidělení oddychového času. Vše je propojené s časomírou, takže zazní signál a ihned se zastaví čas a spustí se odpočet team time-outu.

Jen pro zajímavost – Super Globe je velice štědře dotovaný turnaj. Týmy zde mají veškerý komfort, je jim hrazena letecká doprava, strava a ubytování v pětihvězdičkových hotelích. Pravděpodobně je to jediný sportovní turnaj, na kterém diváci za vstup neplatí. Naopak většina z nich jsou zahraniční dělníci, kteří obdrží občerstvení a odměnu za účast na utkání (údajně v přepočtu 20 – 25 USD). Price money jsou také nadstandardní. Vítěz bere 400 tisíc EUR, druhý 200 tisíc EUR, třetí 100 a čtvrtý 50 tisíc EUR. Dovoluji si odhadnout, že rozpočet turnaje se může pohybovat až k úrovni 2 milionů EUR.

Na příkladu Super Globu je možné si představit i to, jak bude divácky zajištěno samotné mistrovství světa. Myslím si, že na základní skupiny vyprodáno asi nebude. Všechny tři haly mají dohromady kapacitu kolem 29 tisíc diváků.  Původně se plánovaly 4 haly, ale snížení jejich počtu zaplněnosti hledišť zřejmě prospěje. Otázka jsou místní diváci. Katarců je kolem čtvrt milionu, avšak jen Egypťanů tam pracuje kolem 200 tisíc! Egypt máme ve skupině, takže lze na utkání s nimi očekávat bouřlivou atmosféru. Kolik bude diváků z Evropy je obtížně odhadnutelné. Pokud vím, náš svaz objednal a bude prodávat 220 balíčků pro ubytování a vstupenky. Německý svaz to řeší přes házenkářské svazy spolkových zemí a předseda svazu Bauer odhaduje z Německa až 5 tisíc diváků. Zdá se mi to přehnané, protože tolik jich, mimo německé území, zdaleka nebylo ani na evropských vrcholných akcích. Lednové období ale patří v Kataru k těm teplotně nejpřijatelnějším, takže většina fanoušků by mohla házenou spojit také s atraktivní dovolenou. Kolik jich ale nakonec bude je otázka, stejně jako výkonost domácího týmu. V jejich juniorských a klubových týmech mají množství hráčů z bývalé Jugoslávie a řady arabských zemí, kterým se nezdráhají poskytnout katarský pas, takže uvidíme, kdo nakonec nastoupí za jejich barvy.“

 

Pane Táborský, velice Vám děkuji, že jste si udělal ve Vašem nabitém programu čas na glosování aktuální situace v Kataru a podělil se s námi na HNB o zajímavé informace. Přejeme Vám hodně štěstí ve Vaší další práci.