František Štika, Hrdina z Dukly, si ani po 30 letech nedokáže život bez házené představit

Charismatický rebel, který je pro svůj specifický humor a originální hlášky oblíbeným trenérem od dětí až po dospělé za svůj dlouhý házenkářský život prošel jako hráč mnoha kluby nejen české republiky, ale také Německa ( Dukla Praha, Sparta Praha, Slavia Praha, Jičín, HSC Bad Neustadt, TB03 Roding Handball, HSG Nabburg) a má tedy plno zkušeností a nápadů, které dál jako trenér předává.

Když jsem se v házenkářské komunitě ptala na jméno František Štika, skoro každý se nejprve usmál a následně odpověděl podobně jako to udělal sportovní ředitel Dukly Praha, Daniel Čurda " Franta je osobnost s velkým O!! Podle mého názoru, ho dokonale vystihuje příměr " František se s ničím a nikým nes-re, :-D :-D ale to asi do článku nepoužiješ :-D..." ...použiji Dane, protože lépe to vyjádřit nejde. :-D

 

Po chvíli smíchu Dan ale dodává, "Franta je velice charismatický a tvrdý trenér, má nepřeberné zkušenosti jak z hráčské, tak trenérské kariéry a dokáže je předávat! U nás v Dukle to dotáhl na mistra republiky s kategorií starších žáků. Pak ale dostal nabídku trénovat muže a to rozhodlo. Málokdo se mu odváží oponovat, Franta si vždycky dokázal sjednat pořádek a prosadit své myšlenky."

 

To byl pohled vedení klubu, kde František působil. Nedalo mi to a optala jsem se ještě hráče, kterého František v současné době trénuje ve Vršovicích.

 

"Franta je mezi námi hráči oblíbený pro jeho specifický humor a originální hlášky, jeho nadšení a zapálení do handballu dokáže přenést i na nás. Ve Vršovicích teď společně zahájíme druhou sezonu a všichni doufáme, že se posuneme do vytoužené první ligy! Franta část z nás trénoval již v dorostu a to byl jeden z hlavních důvodů jeho příchodu do Vršovic - věděl, co může očekávat a naopak. Každý jeho trénink je odlišný, na každý se ale také pečlivě připravuje a my víme, že na dalším tréninku budeme dělat zase něco nového a tím neupadneme do nudného stereotypu. Samozřejmě pracujeme na šablonách, které musíme vzít za své, což je někdy těžké při neúplné docházce. :) Já osobně si na něm nejvíce vážím jeho poctivého přístupu, smyslu pro přesnost, dochvilnost a upřímnost. Všichni moc dobře víme a respektujeme čeho v házenkářské kariéře dosáhl, o to více je pro nás cílem se pod jeho vedením posunovat směrem vzhůru."říká Matyáš Rezek (Sokol Vršovice)

 

Když se ptám na originální hlášky, které František používá Matyáš s úsměvem povídá, "Na výrazy je Franta opravdu specialista, je znát, že hrál v Německu a proto němčinu velmi rád zapojuje do svého slovníku, což bohužel některým spoluhráčům může být někdy trošku cizí. Mezi jeho oblíbené hlášky patří oslovení “holube” a spousta slov co nemůžu publikovat :) my je ale bereme a opravdu se sním nenudíme! :) Hlášky totiž umí použít ve správnou chvíli a okamžik, čímž ještě umocní daný moment. :-D"

 

Vyzbrojena těmito informacemi jsem trochu rozpačitě a bojácně oslovila samotného "Hrdinu z Dukly"abych se od něj dozvěděla jak prožíval úspěšnou kariéru hráče, jaký má pohled na současnou házenou a jak je to tedy s tím jeho rebelstvím. :-)

 

 

Františku, jste jeden z nejmladších členů legendárního týmu Dukly. Jak jste prožíval celou tu slavnou cestu pohárem?

 

"Můžu říci, že v té době jsem byl v Dukle šestým rokem a každá z těch sezón byla vlastně pohárová. Možná to teď vyzní namyšleně, ale právě proto jsem vstup do té vítězné nijak zvlášť neprožíval. Všichni jsme jen s napětím čekali na jméno soupeře. "

 

Pamatujete si ještě na pocity (obavy z neproměněné rozhodující sedmičky, strach ze zklamání ostatních hráčů atd.), ukrýval jste tyto pocity před světem jako drsný chlap nebo jste se někde v ústraní svěřoval s tím z čeho máte obavy?

 

"V té době jsme byli všichni hráči natolik vyspělí, že při neproměnění nějakých jasných šancí jsme se nesesypali, ale naopak jsme se snažili tyto chyby napravit. Byl to tedy i můj případ, vše se řešilo na palubovce a k nějakému brečení mimo nedocházelo."

 

Dukla byla ve své době jedním z nejlepších házenkářských týmů Evropy. Jak se Vás osobně dotkla pozornost médií a fanoušků? Nezamotala se Vám ze slávy tak trochu hlava? :-)

 

"I když se o házené v té době psalo o hodně více nežli dnes celebrity z nás nikdo nedělal, a ani my sami jsme si tak nepřipadali :) "

 

V dnešní době byste jako hráč takového top-týmu byl i slušně finančně zajištěný, prozradíte nám, jak to bylo finančně tehdy v Dukle?

 

"Já si na svůj příjem v Dukle stěžovat opravdu nemůžu. V té době jsem byl svobodný a tak jsem naprosto v pohodě vyšel a dokonce i dost ušetřil. :-) V době přípravy na OH v Korei jsme ještě navíc pobírali peníze na lepší stravu. Rozhodně by se dal tehdejší příjem házenkářů považovat za nadprůměrný."

 

Kde máte vystavenou legendární zlatou pohárovou medaili z roku 1984, má své čestné místo? :)

 

"Medaili už nemám, ale velká fotka s pohárem své čestné místo u nás doma opravdu má."

 

Co dělá hrdina z Dukly po 30 letech? Házená je stále Váš život?

 

"Pořád si ještě nedovedu svůj život bez házené představit. Házenou se zabývám dál , teď už ale ve funkci trenéra. Vedle trénování, které mne dost baví a naplňuje se musím také něčím živit a proto pracuji ve firmě, která se zabývá importem a exportem akvarijních ryb."

 

Po ukončení hráčské kariéry jste se tedy začal věnovat trénování. Kde jste se více našel, u dětí nebo dospělých?

 

"Asi tak v roce 1996 mě kontaktoval můj dávný trenér Václav Síč, zda bych mu nepomohl trénovat mladší žáky. V té době měl v družstvu i mého syna, takže i to byl důvod, proč jsem souhlasil. Po smrti Václava Síče jsem trenérství na nějaký čas převzal. Pak následovalo šest let u staršího dorostu na Chodově a následně jsem pak šel na čtyři roky do Dukly Praha ke starším žákům. Z přechodu do Dukly jsem měl trochu obavu, ale nakonec to byly krasné čtyři roky zakončené vítězstvím na mistrovství republiky starších žáků. Nyní trénuji 2.ligu - muže Sokola Vršovice, a to je asi ta moje pravá parketa."

 

Dočetla jsem se, že při trénincích přímo milujete slova ("vy apoštolové, to je jako s Turkama, tatáriš maďáriš, holube" atd.). Považujete se spíše za veselého a otevřeného nebo přísného trenéra? :-)

 

"Povahou jsem spíše otevřený a mám rád legraci, nicméně jsem za svůj házenkářský život prošel rukama mnoha trenérů a vím, co je kázeň a disciplína a také ji vyžaduji. Navíc jsem za dobu zhruba 15 let poznal, že trenér by příliš otevřený být neměl."

 

Je ve Vašem životě něco co byste dnes, se zkušenostmi, které máte udělal jinak?

 

"Pokud se jedná o můj házenkářský život, neuvědomuji si nic, co by mě teď mrzelo, spíše si zpětně říkám, jaké štěstí jsem měl právě na lidi, kteří mě hráčsky formovali i na dobu, která v české házené zatím nebyla překonaná."

 

Splněné a nesplněné sny má asi každý z nás, jaký je ten nesplněný sportovní sen ve Vašem případě?

 

"Mnoho přání mi házená splnila, snad jediné ne - OH v Los Angeles. To jsme tenkrát brali jako obrovskou křivdu."

 

Házená před 30 lety a dnes, jaký je ten hlavní rozdíl. Rychlost hry a počet vstřelených branek?

 

"Házená tehdy a teď se vůbec nedá srovnávat. Dnešní hra je daleko rychlejší a silovější než za nás."

 

Při Super dni házené v Brně jsem měla možnost sledovat jak Vy, i Vaši spoluhráči z Dukly velmi emotivně fandíte, ale zároveň také probíráte, který zákrok byl dobrý, a který špatný. Na čem je podle Vás třeba zapracovat, aby se český nároďák mohl rovnávat s předními týmy světa?

 

"Tohle je téma na strašně dlouho. Jak jsem říkal, jsem bohužel rebel a tak například moc nechápu nominaci nového trenérského dua u nároďáku. Podle mého není správné aby hráči, kteří právě skončili kariéru u národního družstva hned usedli na trenérskou lavičku. Jakou mohou mít u týmu kde ještě nedávno hráli autoritu? Nevím."

 

Když jsme u světových týmů, co říkáte losu na MS 2015 v Kataru, máme šanci na postup ze základní skupiny?

 

"Snad to kluci zvládnou, protože jestli naše házena něco potřebuje, tak to je úspěch na nějakém velkém turnaji. Jinak se z té mizérie asi nedostaneme."

 

Co Vám osobně, by dnes v házené udělalo opravdu velkou radost?

 

"Umístění chlapů do devátého místa na MS, .to by byla vážně bomba!"

 

Připadáte mi jako životní optimista, vzkážete prostřednictvím HNB něco naší házenkářské rodině?

 

"Chci vzkázat všem, co začínají nebo už hrají, aby se nenechali odradit nějakým neúspěchem nebo zraněním a pokračovali ve své sportovní kariéře dál. Říkám to proto, že za dobu co trénuji mi týmy prošlo opravdu velké množství lidí, kteří se rozhodli po neúspěchu či zranění skončit. Často to bohužel byli i lidé talentovaní a házena tak přišla o nemalé množství hráčů, kteří mohli rozšířit naši házenkářskou základnu."

 

Jak lépe zakončit tento rozhovor než tím, že se podíváme na dokument ČT Sport, který perfektně vykreslí a připomene veliký a nezapomenutelný úspěch českých házenkářů, "Hrdinů z Dukly"!https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10915633824-hrdinove-z-dukly

 

Františku, děkuji za Vaši vstřícnost při tvorbě tohoto rozhovoru, přeji Vám za sebe i celou fanouškovskou základnu HNB pevné nervy v předávání nemalých házenkářských zkušeností, mnoho štěstí a úspěchů v házené, ale i soukromém životě. Držíme palce aby postup Vršovic do první ligy vyšel!!! :-)

Trenéři

TRENÉRSKÝ SEMINÁŘ POTVRDIL ZÁJEM O SVĚTOVÉ TRENDY

SKANDINÁVSKÉ POJETÍ OBRANNÉ A ÚTOČNÉ ČINNOSTI JEDNOTLIVCE S PŘECHODEM DO RÚ  Prvotní obavy z uspořádání semináře pro trenéry, zda-li vůbec bude dostatečný zájem ze strany trenérů, byly zbytečné....

WHIL je velká výzva, říká nový trenér Sokola Písek

Posledních pár týdnů se v házenkářském světě diskutovalo o tom, kolik bude mít nový ročník WHIL zástupců. Všichni příznivci ženské nejvyšší soutěže netrpělivě očekávali konečný verdikt Exekutivy ČSH...