Final4 EHF Champions League již tento víkend...

Přesně za dva dny vypukne v Kolíně nad Rýnem opravdové házenkářské šílenství v podobě Final4 EHF Champions League 2014/2015. Návštěvníky tohoto nezapomenutelného vyvrcholení sezóny Ligy mistrů čeká nejen bohatý doprovodný program, ale především pak, úžasná atmosféra do posledního místa vyprodané dvacetitisícové Lanxess Arény, kde se ve dvou posledních květnových dnech odehrají semifinálová a finálová utkání čtyř nejlepších házenkářských týmů Evropy.

 

 

Final four LM je považováno za házenkářský svátek, a také proto má i svá specifika, ať už jde o tradiční trofej v podobě ruky držící házenkářský míč, nebo samotné přípravy před finálovým víkendem třeba v podobě rozhovorů, videí a focení jednotlivých finálových účastníků či týmů. Svou podstatnou roli hraje i oficiální hrací míč nebo fakt, že se celé semifinále i finále odehraje na jednom místě a vstupenky na tuto prestižní akci jsou dlouho dopředu vyprodány.

 

Vrchol té nejlepší světové házené odstartuje v sobotu 30. 5. 2015, kdy se v 15:15 hodin proti sobě v prvním semifinálovém zápase postaví španělská Barcelona a polské Kielce. Český reprezentační kapitán Filip Jícha pak přivede na palubovku kolínské arény svůj tým THW Kiel v 18:00 hodin, aby změřil své síly v druhém semifinále s maďarským týmem Veszprému. Vítězové těchto dvou semifinále se hned v neděli v 18:00 hodin utkají o výše zmiňovanou trofej a titul vítězů Ligy mistrů. Utkání o třetí místo sehrají zbylé dva týmy od 15:15 hodin.

Čeští fanoušci mohou jednotlivá utkání Final4 sledovat v přímých televizních přenosech Sport 1 nebo na internetu zde: www.laola1.tv

FC Barcelona 

Španělský sportovní gigant nemůže mít jiné ambice než vítězství. Tým okolo Nikoly Karabatiče se do Final four probojoval potřetí v řadě, vítězství však slavil naposled v roce 2011. Toto čekání určitě bude chtít katalánský tým ukončit. V lize prakticky nemá soupeře, titul si zajistil už více než před měsícem a tak se může plně soustředit na Final four Ligy mistrů. Cestou do něj v osmifinále zničila švédský Aalborg, který v zápase na jejich hřišti deklasovala výsledkem 31:11. Ve čtvrtfinále proti Záhřebu nastřílela nejlepší obraně v Lize mistrů (Záhřeb inkasoval nejméně branek v základní části Ligy mistrů - 248) v jednom ze zápasů 43 gólů. A právě útok je asi největší silou tohoto týmu. Barcelona je neproduktivnějším týmem ze všech týmů, co nastoupily v letošním ročníku Ligy mistrů, dokázala už vstřelit 466 branek, z toho 99 prozatímní třetí nejlepší střelec Ligy mistrů, Kiril Lazarov.

KS Vive Tauron Kielce  

Jako první soupeř ale bude Barceloně stát v cestě polský mistr z Kielcí. V týmu plném polských reprezentantů nastupují mimo jiné také skvělý chorvatský křídelník Ivan Čupič a španělský pivot Julen Aguinagalde. Střelecky se také daří Karlu Bieleckému, který dokázal v tomto ročníku Ligy mistrů vstřelit 76 branek. Navíc je z lavičky vede Talant Dujshebaev, který už nejprestižnější klubovou soutěž dokázal vyhrát čtyřikrát. Jednou jako hráč a třikrát jako trenér. Spolehnout se jistě budou moci na podporu z publika, ve kterém jistě bude mnoho fanoušků polského týmu, kteří se budou snažit udělat svému týmu domácí prostředí. Ve vyřazovací fázi dokázal polský tým přejít přes Montpellier a ve čtvrtfinále dvakrát těsně porazit i nepříjemný makedonský Vardar. Cíl Kielců určitě směřuje k vylepšení jejich dosavadního maxima v Lize mistrů, kterým je zatím třetí místo z ročníku 2012/2013.

THW Kiel

Německý tým je spolu s Barcelonou největším favoritem Final four a jejich vzájemný souboj ve finále by potěšil srdce nejednoho házenkářského fanouška. Německý mistr se radoval naposledy z vítězství v Lize mistrů v roce 2012 (ve Final Four je počtvrté v řadě), kdy u toho byli Filip Jícha i Daniel Kubeš. Z tehdejšího kádru je ale v týmu už pouze 6 hráčů, z nichž ale Dominik Klein do zápasů určitě kvůli zranění nezasáhne. Odplatu za loňský rok již Kiel zvládl, když v osmifinále, které bylo reprízou loňského finálového souboje, porazil Flensburg v obou zápasem celkovým rozdílem +14. Napravit ale Kiel jistě bude chtít i porážku z nepovedeného finále. K tomu, aby se dostali do finále musí ale přejít přes maďarský Veszprém. S maďarskou házenou se Kiel setkal už ve čtvrtfinále, kdy i přes prohru v prvním zápase dokázal postoupit přes Szeged do Kolínského Final four. Tým českého kapitána Filipa Jíchy má velkou výhodu ve vyrovnanosti kádru. Hned osm z jeho hráčů vstřelilo v letošním ročníku 30 a více branek.

MKB-MVM Veszprém 

Maďarský tým v loňské sezóně prohrál s Barcelonou utkání o třetí místo a bude tak určitě chtít vylepšit své poslední umístění v Lize mistrů. V cestě ale stojí THW Kiel, který Veszprém vyřadil v semifinále i v minulém roce. Hráčem Veszprému je také Christian Zeitz, který za Kiel hrál dlouhých jedenáct let a může tak v přípravě na semifinále svými zkušenostmi s tímto týmem pomoci. Kapitánem je maďarský dlouhán László Nagy, jehož krajani na tribunách určitě půjdou pořádně slyšet a měli by se spolu s fanoušky Kielcí starat o atmosféru Final four. Ofenzíva se opírá především o srbského kanonýra Momira Iliče, který bude útočit na obhajobu střelecké koruny. Zatím je druhý se 101 brankami za Mikkelem Hansenem (103 branek), který ale do Final four nezasáhne.

Do Kolína nad Rýnem se tento víkend sjedou fanoušci z celého světa, i když účast na tomto házenkářském víkendu není zrovna levnou záležitostí, neodpustí si ji ani Češi, kteří pojedou fandit především německému Kielu, který s kapitánskou páskou povede český reprezentant Filip Jícha. Jedním z fandů, kteří si tento házenkářský svátek nenechají ujít je i komentátor bundesligových přenosů na TV NOVA Sport, Daniel Čurda, který pro fanoušky HNB celý vrchol Champions League zhodnotí.

HNB má pro své fanoušky připravenu také tipovací soutěž, kterou najdete na facebokové stránce Házet Nás Baví zde: www.facebook.com/hazetnasbavi, kde můžete pod fotografií ročeky tipovat.

 

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA: Které dva týmy se probojují do finále Champions League 2014/2015 a jaké bude konečné skóre tohoto finálového zápasu po základní době (60 minut)?

 

Své odpovědi pište do komentářů pod fotografii ročenky. Soutěž bude uzavřena před začátkem finálového zápasu Champions League.

Jeden výherce se vylosuje ze správně, nebo nejblíže tipovaných výsledků, bezprostředně po ukončení finálového zápasu LM.

Nejblíže tipovaný výsledek bude určen dle kritérií v tomto pořadí:
1) počet správně určených týmů ve finálovém utkání
2) součet branek vstřelených ve finále (v základní hrací době - 60 minut) a případný rozdíl skutečného součtu od tipovaného.

 

Pro HNB Hanka Kaczkowská a Jirka Opěla

Foto: FB EHF Champions League

 

Zahraniční házená