EURO 2016 - Šok, který překvapil celý svět

Šok – to je asi nejpřesnější a nejčastější popis situace na pomalu končícím šampionátu. Dánsko bude sice hrát s Francií, ale jen o páté místo. Pro Čechy je velmi těžké si představit ohromné zklamání v dánském svazu a hlavně následky takového výpadku…mají sice možná nejlepší hráče na světě, ale zbytečně ztratili klíčový bod v derby se Švédskem a pak po mdlém výkonu prohráli s nadšenými Němci – a je z toho ohromná finanční ztráta, nejistá účast na olympiádě.

A k tomu naprostá zkáza polského družstva, které teď musí na zápas o 7. místo do Wroclawi, zatímco v Krakově je vyprodáno všech 15.000 lístků, ale Poláci tam nebudou. Možná budou vyměňovat lístky s německými fanoušky, který se sem valí ohromné množství. Ještě včera se celé Polsko cítilo ve finále. A chorvatský trenér Babič byl v tamních médiích totálně na odstřel – rázem je z něj národní hrdina.

Kdo by před ME vsadil na to, že jediným severským družstvem v nejlepší čtyřce budou Norové? A chybělo jen malinko, aby Rusové včera sebrali bod Španělsku, čímž by zase bývali poslali do semifinále Dány.

Ale přeci jen trochu mimo hlavní haly:

Kromě nich Poláci připravili také úžasné fan zóny na náměstích – například v Gdaňsku tam chodilo 500 i více lidí na každý hrací den, i když nehrálo Polsko a skupina v Gdaňsku skončila.

C:\_JKQ\aFamily\Fotky\GdanskJan2016\20160119_113242.jpg

 

Problémy a tresty:

Celé mistrovství se zatím obešlo bez jakýchkoli disciplinárních incidentů. Jako delegáti jsme měli trochu obavy především ze vzájemných střetů islandských koučů, ale nic mimořádného se nekonalo. Padlo několik žlutých karet pro trenéry…ale ve srovnání s našimi soutěžemi šlo o pouhé drobnosti. V některých utkáních (Dánsko – Španělsko) byl vzájemný respekt hráčů téměř viditelný, prohrané souboje nedohrávali…to se to rozhodčím pískalo.

Včera v klíčovém boji Němců s Dány to měli naši rozhodčí těžší – a dva výraznější fauly tam byly – ale také dohráli bez jakýchkoli excesů. S plným respektem k rozhodčím z obou stran.

Takže v „orgánech“ jsme řešili hlavně maličkosti – které ale na vrcholové úrovni dotvářejí celý „produkt“ a nelze je zanedbat:

  • všichni hráči družstva museli sjednotit barvu ponožek, všech možných bandáží či termoprádla – za to padlo i pár pokut;

  • hráči mohou mít různou délku rukávů, ale musí mít stejnou barvu;

  • řešila se i kapitánská páska, aby náhodou její duhové barvy nevyjadřovaly nějaký politický názor;

  • Dánové mají na trenýrkách (no na zadku, řečeno na rovinu) reklamu na sázkovou kancelář, která nemá v Polsku registraci, což je zde v rozporu se zákonem. A protože na to nikdo neupozornil předem, tak se to nejvyšší funkcionáři snažili řešit potichu a dohodou…samozřejmě pro tu firmu by bylo rozvíření věci nejlepší reklamou;

  • jedno družstvo mělo dokonce reklamu na tvrdý alkohol, což se nesmí skoro nikde…ale že prý je to vůbec nenapadlo;

  • a výrazné pokuty padly za to, že hráči družstev chystajících se na poslední utkání dne vběhli na hřiště před závěrečným ceremoniálem vyhlášení nejlepšího hráče utkání.

C:\_JKQ\EHF\ME_POL16\Fotky\Wroclaw\20160124_181345.jpg

Má ten Němec obě bandáže v jednotném provedení nebo ne? Boty zatím mohou mít hráči různé…řekl bych, že nejvíc se prosazuje Mizuno.

C:\_JKQ\EHF\ME_POL16\Fotky\Wroclaw\20160122_202156.jpg

Povoleno je jen oficiální sponzorské lepidlo… jiná piksla tam být nesmí, ty olepené černou páskou jsme tolerovali.

C:\_JKQ\EHF\ME_POL16\Fotky\Wroclaw\20160122_200632.jpg

Polovina technického pracoviště „za stolkem“ – dva komentátoři a scouting, za nimi lékařská služba a studio německé televize, které se teď stěhuje do Krakova.

C:\_JKQ\EHF\ME_POL16\Fotky\Wroclaw\20160122_180023.jpg

„Hala století“ ve Wroclawi je zapsána na listině památek Unesco, byla dostavěna ve 20.letech a je opravdu úžasná. Na poslední den hlavní skupiny byla plná, 6500 diváků hlavně z Německa a Dánska.

C:\_JKQ\EHF\ME_POL16\Fotky\Wroclaw\20160122_202141.jpg

Členky skupiny „Wroclaw Cheerleaders“ byly krásné a dělaly, co mohly…jak pravil místní kolega:„take piekne kobiety i tak jich zmalovali“

 

Mistrovství Evropy pro HNB mapuje mezinárodní delegát Jiří Konečný.