EURO 2016 - EURO v Polsku dnes začíná, účastníci jsou již však dávno na místě

Již několik dnů před tím, než dnes oficiálně začne prvním zápasem EHF EURO 2016 v Polsku, se v místě konání sjížděly nejen účastnící se týmy, ale také spousta dalšího personálu, dobrovolníků, zástupců EHF atd., a s nimi také rozhodčí a delegáti, kteří budou mít tu čest zápasy letošního Mistrovství Evropy řídit. Jak jsme již informovali, má naše házená na tomto poli hned čtyřčlenné zastoupení díky dvojici rozhodčích Václav Horáček a Jiří Novotný, zástupci IHF panu Františku Táborskému, a také díky našemu mezinárodnímu delegátovi, kterým je pan Jiří Konečný.

Právě pana Konečného jsme poprosili o sepsání zážitků z prvních "přípravných" dnů před úvodním hvizdem a jsme rádi, že nám pomůže tímto způsobem seznamovat naše čtenáře s děním v Polsku tak trochu jiným pohledem, než jsou jen informace o výsledcích zápasů a o týmech.

Zde je tedy "první zpráva" o dění v zemi, která se stane teď na dva týdny středobodem evropské házené.

Aréna Tauron v Krakově"Ve středu 13. ledna přiletěla většina družstev na letiště v Krakově, Katowicích, Wroclavi a Gdaňsku. Aktuálně hlavní město evropské házené Krakov ale už v pondělí vypadalo, jakoby šampionát byl v plném proudu: opravdu desítky obrovských plakátů přes půl domu, v televizi reklamy snad v každém reklamním bloku na několika programech, tramvaje a autobusy celé krásně pomalované… Lístky do Krakova (kapacita 15.000 diváků) a Gdaňska (10.000) jsou vyprodány, v Katowicích (9.000) a Wroclavi (6.500) zbývají poslední stovky.
Rozhodčí, delegáti a také řada pracovníků sekretariátu a expertů EHF se do Krakova sjížděli od neděle. Tradiční „EHF Officials Conference“ začínala v pondělí 11. ledna odpoledne a skončila testovacím utkáním ve středu v 17 hodin v krakovské aréně Tauron. Polští organizátoři viditelně během tří let odvedli spoustu práce a skoro všechno už funguje.

Naši rozhodčí samozřejmě všechny testy splnili bez chyby; fakt je, že většina dvojic nominovaných na EURO už má hodně zkušeností a jen tak něco je nepřekvapí – ani motivační lekce uznávaného islandského kouče Johanna Ingiho a ani sportovní trénink maďarského trenéra Petera. K tomu perfektně zpracované i detailně diskutované klipy z asi stovky utkání Ligy mistrů z roku 2015, kde svoje chyby našli všichni přítomní rozhodčí i delegáti – a určitě se z nich poučíme.
Národní federace dostaly na podzim „guidelines“ neboli výklad k šesti prioritním oblastem, na které se rozhodčí v přípravě a hlavně v samotných zápasech soustředí. Výklad opět obsahoval spoustu klipů, které na EURO nominovaní rozhodčí probírali už na semináři v srpnu 2015.
Před přísně dokumentujícím fotografem jsme složili slavnostní „fair-play přísahu“ a včera (14. 1.) jsme se rozjeli do čtyř měst, Vašek Horáček s Jirkou Novotným začínají pískat v Katowicích.
Přikládám pár fotografií z krakovské Tauron arény a příště se ozvu ze skupiny v Gdaňsku."

Jiří Konečný, delegát EHF

sál pro tiskové konference            sál pro tiskové konference
část tiskového střediska   část tiskového střediska v Krakově
česká vlajka nad arénou   česká vlajka nad krakovskou halou Tauron
hrací balóny pro EURO 2016   hrací míče speciálně vytvořené pro EURO 2016 v Polsku

Panu Konečnému děkujeme za první zprávu z dějiště šampionátu, držíme palce, aby vše probíhalo bez problémů jak u něj v Gdaňsku, tak u našich rozhodčích v Katowicích, a těšíme se na další příspěvek.

foto: Jiří Konečný, úvodní fotka - aréna Tauron z EHF VIP lóže