EHF EURO žen 2014 s českou účastí začíná

Poslední den zbývá do zahájení XI. mistrovství Evropy žen, které tentokrát v termínu od 7.12. do 21.12. 2014 hostí Maďarsko a Chorvatsko. Zajímavostí ještě před začátkem šampionátu je, že zájem médií je mnohem větší než na posledním ME mužů v Dánsku. Zápasy bude přenášet 85 televizních stanic, mimo jiných také Sport 2. Je akreditováno 850 zástupců různých médií, 200 novinářů a 80 fotografů, mezi kterými neschází ani zástupce HNB, fotograf Roman Knedlík

Česká reprezentace žen se bohužel po červnové jednobrankové prohře s Polskem na tento evropský šampionát nekvalifikovala. Českou vlajku však na Euru 2014 uvidíme!

Mezi 12 nominovanými dvojicemi rozhodčích na evropském šampionátu opět nechybí jména českých zástupců Jiřího Opavy a Pavla Válka, kteří do místa konání odcestovali již ve středu 3.12.

Ještě předtím, než začne samotné ME se museli všichni rozhodčí podrobit fyzickým testům v Audi Aréně maďarského Győru, po nichž pak následovaly testy z pravidel, účast na několika školících mítincích a týmových aktivitách. Nejočekávanější částí přípravy však bylo rozdělení dvojic rozhodčích do jednotlivých měst, ve kterých se šampionát koná. Češi Opava / Válek zůstávají v maďarském Győru, kde své zápasy odehraje základní skupina A. (Maďarsko, Španělsko, Rusko, Polsko) 

Dalším českým zástupcem na EURU 2014, je kouč mosteckých Černých Andělů Dušan Poloz, kterému se podařilo po dlouhých 20 letech dovést reprezentaci žen Slovenska na evropský šampionát 2014. Družstvo Slovenska v kvalifikaci ME 2014 obsadilo ve 2. skupině  2. postupovou příčku za Francií.

Slovenky jsou nasazeny do skupiny D, která svou základní skupinu odehraje v hale Gradski Vrt chorvatského Osijeku. Na Slovensky vedené českým koučem čeká boj s francouzským vícemistrem světa 2011, černohorským obhájcem titulu 2012 a srbským vícešampiónem z MS 2013.

 

Jak tento těžký boj vidí kouč Dušan Poloz, s čím do Chorvatska odjíždí nebo jaký je jeho tip na vítěze šampionátu se dočtete v našem krátkém rozhovoru. 

 

Dušane, s jakým cílem odjíždíš na ME? 

"Cíl je a bude pro každý tým v této fázi stejný. Postoupit ze základní skupiny. Ale když se zeptáš všech zbývajících 15 trenérů, kteří trénují své celky na to, jak berou Slovensko, tak odpoví, že ho berou jako jasného outsidera šampionátu."

Chceš dostat Slovensko do varu, jak si ten var představuješ?

"My jedeme na ME s tím, že budeme čekat na šanci. Jsem přesvědčený, že ten moment přijde, a my ho musíme uchopit jako kořist, takže lvice čekající v kleci. Jiná šance jak dostat slovenský tým do varu není. Kvalitou nedosahujeme úrovně našich soupeřů, a tak jsme nuceni ji nahradit právě tímhle, ale současně dávat pozor na přemotivovanost a pracovat s týmem v optimálním rozpoložení."

Tvůj osobní tip na vítěze? 

"Tip na vítěze je těžký, protože nadvláda Norska skončila. Generační výměna + Haraldsen mimo, znamená výrazné oslabení, takže jasného favorita nemám. Můj černý kůň je Dánsko, domácí Maďarsko bude vysoko. Já však vždy budu fandit norskému týmu, třeba už jen proto, že tu mám hráčku, kterou jsem 4 roky trénoval v letech 2002-2006 v Njardu Oslo. Není to nikdo jiný než mladší sestra Linn Kristin Riegelthut, Koren Betina Riegelthut, která je na svém prvním šampionátu."

 

Všem třem českým účastníkům šampionátu přejeme hodně štěstí a Slovenkám budeme fandit a držet palce, aby se skoro nemožné podařilo!!!

 

Foto zdroj : FB stránky SZH a EHF EURO, SITA

 

Rozhodčí

Čeští arbitři nominováni na Univerziádu

Skvělá zpráva pro českou házenou přišla dnes v odpoledních hodinách ze sídla světové házenkářské federace IHF, která nominovala dvanáct párů...

Češi pískají finále MS - Katar vs. Francie

Doslova ohromující zpráva přišla dnes ráno z katarského Doha, kde se koná světový šampionát mužů 2015. Českým mezinárodním arbitrům Václavu Horáčkovi...

Čeští arbitři míří na MS do Kataru

Zatímco se česká seniorská reprezentace mužů vrací z  "generálky" před MS, která se konala v Německu kde tým pod vedením trenérské dvojice Jan...