EHF EURO 2016 - Infostřípky - Gdaňsk

Mistrovství Evropy 2016 v Polsku začalo. Jak jsme již informovali, má naše házená na tomto poli hned čtyřčlenné zastoupení díky dvojici rozhodčích Václav Horáček a Jiří Novotný, zástupci IHF panu Františku Táborskému, a také díky našemu mezinárodnímu delegátovi, kterým je pan Jiří Konečný.
 
Právě pan Konečný vyšel našemu společnému projektu HNB vstříc a snaží se nám průběžně EURO 2016 ukázat očima přímého účastníka:  
 
První článek k EHF EURO 2016 najdete zde:
 
Znovu zdravím z Polska, tentokrát z Gdaňsku, jehož překrásné „hanzovní“ centrum jsme ještě neviděli…ale chystám se. Základní skupinu D mistrovství Evropy tady připravoval „lokální organizační výbor“, čítající asi 20 manažerů a 150 dobrovolníků. Červená barva plakátů EURO 2016 je vidět všude ve městě.
 

Ze strany EHF se sem přesunuli (a na dnešní zahájení přesunují) 3 reprezentanti, tedy členové Exekutivy EHF J.Eliasz a A.Elovsson a generální sekretář M.Wiederer. Pak jsme tu 3 delegáti EHF, 6 rozhodčích a asi 10 dalších specialistů z kanceláře EHF, z EHF Marketingu a dalších navázaných společností zajišťujících média, scouting a další agendy. Snažím se zlepšovat polštinu, ale prakticky všichni místní organizátoři až po řidiče a techniky mluví dobře anglicky, což EHF velmi oceňuje.

Dnes je tu taková zvláštní situace, protože ME už včera začalo čtyřmi určitě zajímavými zápasy ve skupinách A a B, které jsme my vůbec neviděli, ale Gdaňsk na ostrý start teprve čeká.

Včera jsme absolvovali „key personel meeting“ neboli schůzku s asi 15 lidmi odpovědnými za jednotlivé oblasti, odpoledne pak testovací utkání v hale (hráli „místní“ druholigoví muži a byla to docela dobrá házená), při kterém jsme vyzkoušeli informační tabule, elektronický zápis o utkání, ale také procedury nástupu k utkání, televizní signál, pozice kamer, hlasatele, maskoty, systém pro scouting a další detaily, aby se dnes nic nezadrhlo.

V Gdaňsku hrají Dánsko, Maďarsko, Rusko a Černá Hora – všechna družstva už včera měla tréningy. Na večerním „technickém mítinku“ pak nahlásili 16 hráčů do turnaje; během turnaje mohou kdykoli učinit 3 změny. Rusko nahlásilo jen 15 hráčů, takže mohou ještě jednoho přidat a také 3 vyměnit.

I na této úrovni se stalo, že jedno z družstev ještě nemá na dresech povinné logo šampionátu a reklamu na rukávu – tak snad to dnes přes den stihnou a ušetří za mastné pokuty. Ale na barvách dresů byla dohoda bezproblémová. Jinak všechny týmy ocenily perfektní ubytování blízko arény i tréninkové haly, stravování i celou organizaci s jedinou výjimkou: v Polsku je blokované internetové vysílání utkání ne ehfTV.com, takže měli problémy se sledováním včerejších zápasů.

Jiří Konečný, delegát EHF

Panu Konečnému děkujeme za druhou zprávu z dějiště šampionátu, držíme palce, aby vše probíhalo bez problémů jak u něj v Gdaňsku, tak u našich rozhodčích v Katowicích, a těšíme se na další příspěvek.

Foto: https://www.ehf-euro.com/