Dream Team aneb Hvězdy, které nehasnou...

Házenkářský nadšenec, dalo by se v dobrém slova smyslu říci "šílenec", Martin Petřek se u příležitosti začátku ME v Polsku rozpovídal o týmu jeho házenkářského srdce. Ponořte se spolu s námi do historie kralujících Mistrů světa z Francie. 

Povídání o top zemi mého srdce napsáno! Mé srdce volá FRANCIE!! Pojďte se všichni společně se mnou při příležitosti nadcházejícího mistrovství Evropy v házené mužů ohlédnout za házenkáři z jiné planety! Dream Team – to je Francie! V řadě sportů bývá dost složité určit momentální jedničku, ale pro mě takové debaty odpadají. Nadvláda výjimečného týmu s nekončící zlatou horečkou je zcela zřejmá! Jejich generace momentálně nemá na světě konkurenci!

Když Francie dosáhla v roce 2012 na letních olympijských hrách v Londýně na zlaté medaile, zdálo se, že tento úspěch může být poslední pro zlatou generaci házené. Dlouhodobí hráči jako je Didier Dinart a Guillaume Gille odešli do házenkářského důchodu a Francie stála před generační výměnou, kterou ale nakonec prošla bez obtíží!

Slavné dny pro francouzskou házenou zdaleka nebyly u konce. Na EHF EURO 2014 zůstali házenkáři země galského kohouta neporaženým týmem a vyhráli svůj třetí evropský titul ve velkém stylu, když převálcovali hostitele z Dánska 41:32 ve velkém finále. „Nikdy jsme nehráli lepší turnaj,“ prohlásil nejužitečnější muž šampionátu Nikola Karabatić. Krátce po úspěchu pak technický ředitel francouzského svazu Philippe Bana poodhalil, proč je země v házené excelentní. Je třeba vrátit se do 80. let minulého století, kdy házená začala jako školní sport a tréninky vedli učitelé. „Školní systém je nyní dopracovaný k dokonalosti,“ líčil Bana. „Ve věku čtrnácti let systém pozná ty největší talenty, ty pak zamíří do nejlepších škol ve svém okolí, kde zároveň mohou hrát špičkovou házenou. Pak vše pokračuje: po maturitě hráči dostanou první profesionální smlouvu, dostatečný prostor na hřišti... Vše, co potřebují.“ Výsledkem jsou zlaté roky a zřejmý fakt, že na spoustu reprezentačních výběrů čeká ta nejtěžší možná zkouška. O rok později se Francie opět radovala na stupních vítězů, tentokrát na snad nejpompéznějším házenkářském šampionátu v dějinách, který v exotické destinaci jménem Katar velkolepě uspořádali arabští šejkové.

 

Zlatá Francie se také dokázala zapsat do historie házené v tom, že vůbec jako první tým mužů dokázala držet všechny tři hlavní tituly v řadě (EHF EURO, světoví a olympijští vítězové).

Co se vše podařilo zemi králů házené pod vedením jedinečného Onesty, který převzal otěže národního týmu v roce 2001 dokázat?

Francie zaznamenala své první velké vítězství na mistrovství Evropy 2006, které se konalo v zemi házenkářů helvetského kříže (Švýcarsko). Na Letních olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 došli Francouzi k vysněnému cíli, když po skončení těchto her odlétali domů se zlatým vyznamenáním. Dalším rokem Francie opět atakovala na příčky nejvyšší, a to oceněním mistrů světa z Chorvatska 2009. Roku 2010 získala tato zlatá éra francouzské házené titul mistrů Evropy. V následujícím roce nenalezl francouzský výběr svého přemožitele, když obhajoval na 22. mistrovství světa, které se konalo ve skandinávském Švédsku, kovy nejcennější hodnoty. Ve zlaté horečce Francouzi pokračovali i nadále, když na největším svátku všech sportovců získali pohár olympijských vítězů z Londýna 2012. Na EHF EURO 2014 rozsvítili házenkáři země galského kohouta nad svými hlavami zlatavé paprsky prestižní evropské trofeje, když ve velkém finále převálcovali domácí Dánsko. Majiteli posledního zlatého úspěchu se Les Experts stali i na lednovém MS v Kataru. Přidají Francouzi do své bohaté sbírky úspěchů další zlatavou trofej z letošního ME?

Tým vede nejlepší házenkář planety se srbskými kořeny Nikola Karabatić, ale noví hráči, jako je Valentin Porte, Luka Karabatić a Alix Nyokas prokázali, že mají veškerý potenciál potřebný, aby se stali světovou třídou.

 Lítá jako motýl a bodá jako včela! Tak to je nehasnoucí hvězda mého srdce Nikola Karabatić!

Nejvýraznější tváří Les Experts bude i na letošním pánském EHF EURU nepochybně jugoslávský rodák ze srbského Niše a kouzelník s míčem v jedné osobě jménem Nikola Karabatić, který na posledním 11. mistrovství Evropy v házené mužů dokázal, že jeho hvězda stále svítí jasně na obloze házené! Nikola Karabatić patřil k nejlepším střelcům turnaje a byl inspirací pro celý francouzský tým. Jde o univerzála zvládajícího výsostně každou házenkářskou činnost (obranu, útok, kombinaci). Tento házenkář od pána Boha završil s Barcelonou minulou sezonu prvenstvím v Lize mistrů! Barcelona tehdy ve velkoměstě typu Kolína nad Rýnem, které se o víkendu proměnilo v centrum evropské házené, slavila svůj rekordní devátý triumf v nejprestižnější klubové soutěži starého kontinentu, ale i takové ocenění je ve francouzských reáliích jen kapkou v oceánu úspěchů! Ve věku 31 let Nikola Karabatić vyhrál všechny hlavní tituly, které lze vyhrát v házené! Házenkářský velikán, který se připojil na začátku sezóny 2015/16 k francouzskému mistru Paris Handball je jedním z nejvšestrannějších hráčů! V útoku je to noční můra všech brankářů a expert na finty při vytváření příežitostí pro své spoluhráče. 

Francouzský vousáč je mistr světa z roku (2009, 2011 2013), mistr Evropy (2006, 2010, 2014), a olympijský vítěz (2008, 2012). Od roku 2006 lze jeho jméno nalézt na téměř každé All-Star soupisce!

Karabatić se narodil, jak již jsem výše zmínil v Niši, Srbsko, ale přestěhoval se do Francie jako dítě. Jeho mladší bratr Luka také hraje házenou.

Thierry Omeyer

Veterán francouzského reprezentačního výběru je právem považován za jednoho z nejlepších házenkářských brankářů všech dob a je třetí brankář, který byl zvolen nejlepším hráčem na světě Mezinárodní házenkářské federace (dalšími jsou Henning Fritz, v roce 2004 a Árpád Sterbik, v roce 2005). V jeho bývalém klubu (THW Kiel), byla jeho přezdívka Die Mauer (Zeď).

Impozantní sbírka tohoto francouzského čaroděje mezi třemi tyčemi obsahuje zlato na EHF EURO událostech v roce 2006, 2010 a 2014, zlato na mistrovství světa v roce 2001, 2009, 2011 a 2015 a znovu zlato na olympijských hrách v roce 2008 a 2012! Lovec trofejí Omeyer tak má celkem devět titulů!

A v tom je kouzlo Francouzů. Ve chvílích, kdy by ostatní řekli „dost“ a věnovali se oslavám, se v těchto mužích jen více a více projevuje sportovní nenasytnost.

Brankářský mág také vyhrál čtyřikrát EHF Champions League (v roce 2003 s Montpellier, a v roce 2007, 2010, 2012, se zebrami z THW Kiel).

Francouzské úspěchy budou vždy neodmyslitelně spjaty s jedním jménem - Claude Onesta!

Žádnému lodivodovi na světě se nepodařilo s národním týmem vyhrát v tak krátkém čase tolik titulů jako 58-letému Onestovi. 

Po mistrovství světa v roce 2001, které se konalo ve Francii, bývalý hráč a trenér z HB Toulouse převzal odpovědnost koučování francouzské mužské reprezentace od Daniela Costantiniho. Mnoho lidí cítilo, že Costantiniho nebylo možné nahradit, ale absolutní opak byl pravdou.

Trvalo sice pět let, než Onesta zvítězil a byl schopný zaznamenat své první velké vítězství na mistrovství Evropy 2006 ve Švýcarsku. Od tohoto data ale začal psát zářivou historii s týmem.

Claude Onesta vedl své svěřence cestou zlatých úspěchů v letech 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2014 a 2015. Francouzský generál má za sebou dvě vítězství z posledních Letních olympijských her, a to z Pekingu a Londýna. Dále tři tituly světových šampionů a rovněž po třech titulech slaví Onesta z finálových utkání na Evropě. 

Za své úspěchy v letech 2009 a 2010 byl Onesta poctěn titulem IHF světové házené… Coach of the Year!

K prvnímu měření sil nastoupí házenkářská velmoc již zítra, kdy od 18:00 svede souboj s makedonským reprezentačním výběrem, který je tvořený převážně ze vzrušujícího mixu silných makedonských klubů Metalurg a Vardar Skopje. Pevně věřím v první vítězství francouzského stroje na medaile ve skupině!

Pánové, nikomu nepřeji od srdce úspěch tak moc jako vám!

 

Pro HNB Martin Petřek