Do interligy míří brankářka ze země vicemistryň Evropy

Španělská brankářka Raquel Alvares Lafuente, to je nová posila letošních vítězek WHIL – Iuventy Michalovce. Stane se tak první Španělkou, která vyběhne na interligové palubovky a bude bojovat o česko-slovenské a slovenské tituly.

Raquel Alvares Lafuente, které bude v létě třicet let, přestupuje do Michalovců z pátého týmu nejvyšší francouzské soutěže Nantes, kde byl jejím trenérem kouč českého národního týmu Jan Bašný. V Nantes Loire Atlantique Handball, kde jí letos skončila smlouva, působila jednu sezónu a mimo jiné platila za specialistku na sedmimetrové hody. Po vypršení smlouvy ve Franci kývla na nabídku Iuventy Michalovce a upsala se jí na dva roky.

Sto osmdesát tři centimetrů vysoká brankářka byla minulý rok v prosinci v kádru španělské reprezentace pro mistrovství Evropy žen, na kterém Španělky podlehly až ve finále Norkám a získaly stříbrné medaile.

Sama Raquel ke svému přestupu řekla: „Protože jsem na začátku neznala česko-slovenskou soutěž, nebyla jsem si tím, že se dohodneme, jista. Klub má ale dobré cíle a ambice hrát evropské poháry, a to je pro mne dobré. Současně má Iuventa za sebou dobrou sportovní historii a i dříve hrála evropské poháry, jak vím ze souboje španělského týmu s ní v minulosti. Já chci vždy vyhrávat a samozřejmě i plnit úkoly klubu. Doufám, že v nové sezóně předvedu své maximum a pomohu týmu v jeho cestě jak nejlépe budu moci.“

Iuventa Michalovce má tedy v současné době ve svých řadách dvě brankářky, které snesou evropská měřítka. Slovenka Lucia Gubiková (nar. 1993), aktuální jednička týmu, byla na posledním mistrovstí Evropy oporou Slovenek a velkou měrou přispěla k postupu ze základní skupiny. Dále má na soupisce ukrajinskou reprezentační brankářku Oleksandru Krebs a hostování v Prešově skončilo i další michalovské brankářce, která o víkendu také nastoupila za Slovensko v play-off o mistrovství světa proti Španělsku, Adrianě Medveďové. Trenér Urban bude mít tedy určitě z čeho vybírat.

 

Raquel Alvarez Lafuente - narozena 8. srpna 1985

Dosavadní působiště:
2014/15: Nantes Loire Atlantique Handball (Francie)
2012/14: Mérignac (Francie)
2010/12: BM Mar Sagunto (Španělsko)
do 2010: Balonmano Gijón (Španělsko)


foto: https://www.nla-handball.fr/

zdroj: Iuventa Michalovce a https://michalovce.korzar.sme.sk/

 

Ženské soutěže