Dnes se losuje kvalifikace na ženské EURO 2016 ve Švédsku

Ve švédském Kristianstadu dnes proběhne losování kvalifikačních skupin, ve kterých budou bojovat ženské národní týmy o účast na mistovství Evropy. EURO se bude konat v prosinci 2016 ve Švédsku a v osudí je i náš reprezentační tým žen vedený trenérem Janem Bašným.

Na český tým čeká po neúspěšné kvalifikaci o EURO 2014 pokus o reparát. Do losu vstupujeme z druhého koše, což dává našemu týmu určitou výhodu, že se vyhne dalším silnějším týmům z druhé skupiny a může narazit na relativně slabší týmy z třetího a čtvrtého koše. Je to výhoda, kterou si naše ženy vybojovali v minulosti zejména díky účasti a dobrému výsledku na EURU 2012 v Srbsku a v dalších kvalifikačních bojích.

Losování proběhne dnes od 14:30 hod a jeho průběh bude možné sledovat živě na www.ehf-euro.com popř. na facebookovém a twitterovém kanále EHF EURO.

 

Průběh kvalifikace:

Celé kvalifikace se účastní celkem 33 týmů, z nichž je domácí Švédsko automaticky kvalifikováno. Zbylých 32 týmů se utká v kvalifikačních bojích ve dvou fázích:

první fáze (předkvalifikace):

Šest žebříčkově nejhůře postavených týmů svede boj ve dvou skupinách po třech o dvě místa v druhé fázi kvalifikace (12. - 14. 6. 2015). Jedná se týmy Azerbajdžánu, Bulharska a Faerských ostrovů ve skupině první a Finsko, Izrael a Kosovo se skupině druhé.

druhá fáze (kvalifikace):

26 zbylých týmů a dva vítězové skupin z předkvalifikace jsou rozděleni do 4 košů, ze kterých se dnes nalosuje 7 čtyřčlenných skupin, které se utkají systémem každý s každým, doma - venku tak, jak je to již známé z minulých evropských kvalifikací.

Postupují vždy první dva týmy z každé skupiny plus jeden nejlépe postavený třetí tým. Tak se naplní počet 16 účastníků (Švédsko, 14 týmů z prvních a druhých míst, a jeden ze třetího místa). Nejlepší třetí tým se určí tak, že se sestaví žebříček všech třetích týmů ze všech sedmi skupin, přičemž se těmto týmům budou počítat body a skoré, které dosáhly v zápasech proti týmům z jejich skupiny, které postoupily, tj. prvnímu a druhému týmu. Výsledky se čtvrtým týmem skupiny se nebudou započítávat.

 

Ze složení výkonostních košů je vidět, že se naše děvčata určitě vyhnou Polsku, které je připravilo o účast na posledním turnaji, a nebo na posledním EURU skvěle hrajícímu Rumunsku s ostrostřelkyní Cristinou Neagu, krerá nedávno poskytla rozhovor přímo pro čtenáře HNB. Pikantní by naopak mohl být souboj se Slovenskem, které je ve třetím výkonostním koši.

 

Složení košů:

1. koš - Černá Hora, Dánsko, Francie, Maďarsko, Norsko, Srbsko, Španělsko.
2. koš - Česká republika, Chorvatsko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Rumunsko, Rusko.
3. koš - Bělorusko, Island, Makedonie, Rakousko, Slovensko, Ukrajina, Turecko.
4. koš - Itálie, Litva, Portugalsko, Slovinsko, Švýcarsko a dva vítězové předkvalifikačních skupin

 

Reprezentace

Ženské EURO losovala Martina Crhová

Ve švédském Kristianstadu dnes proběhlo losování kvalifikačních skupin, ve kterých budou bojovat ženské národní týmy o účast na mistrovství Evropy. K...

Juniorky ČR v Jindřichově Hradci

Ve dnech 18. 3. - 22. 3. 2015 absolvuje reprezentační tým českých juniorek přípravné soustředění ve městě nad Vajgarem. Družstvo pod vedením dua T....