Digitalizace, novinky v play-off seniorských soutěží či kandidatura na ME žen. Co nového představila předsezónní tisková konference?

Ročník 2019/20 klepe na dveře, spíše je již vlastně v nich. Mužské i ženské kluby mají za sebou 1. kolo Českého poháru, první zápasy mají za sebou také ženské kluby v československé MOL lize. Nejvyšší mužská soutěž začíná o tomto víkendu a například plzeňský Talent má za sebou už i první střetnutí v rámci mezinárodních pohárů. Nabitá bude navíc i sezóna reprezentační. Házenkářský kolotoč se zkrátka opět naplno roztáčí a s sebou přináší některé změny a inovace. O těch nejpodstatnějších se ve středu dopoledne mluvilo v prostorách pražského Clarion Congress Hotelu na tiskové konferenci Českého svazu házené.

Úvodní slovo patřilo prezidentu svazu Jaroslavu Chvalnému, jenž ve stručnosti představil nejpodstatnější body a projekty, kterými se chce celý svaz zabývat nejen v rámci nové sezóny, ale také v dalších letech. Jednou z nich je naprostá digitalizace svazu. Tedy přesun veškerých informací z papíru na internet a tím zrychlit a usnadnit práci klubům například při přestupových řízeních. Stejně tak by se mělo zrychlit zveřejňování výsledků a součástí celého projektu by bylo také vylepšení informačních systémů a webových stránek.

Vedle dalších plánů, které souvisí s posílením rozvoje házené v jednotlivých regionech a s tím související práce s talentovanou mládeží, došlo i na představení velmi ambiciózní záležitosti. Společně s házenkářskými svazy sousedního Polska a Slovenska kandiduje Česká republika na pořádání házenkářského mistrovství Evropy žen, které by se konalo v roce 2024. Do 15. září musí odevzdat všechny tři země společný návrh na pořadatelství, který následně EHF projedná a rozhodne, zda v konkurenci dalších zájemců přidělí vrcholovou akci právě třem středoevropským zemím. Český svaz již má vytipované lokality a propočítané přibližné náklady, které by s sebou pořádání podobné akce přineslo. Počítá se s pořádáním jedné ze základních skupin, zkušenosti s podobnou akcí přeci jen domácí svaz zatím nemá, na rozdíl od Poláků, kteří mají za sebou mistrovství Evropy mužů 2016 a další pořadatelství mužských akcí je, stejně jako Slováky, ještě čeká.

Z úst předsedy Soutěžní komise ČSH Petra Nováka přišlo poté představení několika novinek, které se týkají především play-off jak mužské, tak i ženské nejvyšší soutěže. V mužském play-off dojde k návratu k prodloužení. Sedmimetrové hody o vítězi utkání rozhodnou pouze v případě, že remízový stav bude trvat i po dalších 2x5ti minutách hry. S touto změnou souhlasí naprostá většina extraligových klubů. Změna nastane ale i pro týmy ze spodku tabulky, stejně tak pro ty nejlepší v 1. lize. O sestupujícím, respektive postupujícím týmu bude rozhodovat po základní části baráž. Byť se tím o něco sníží šance týmů z 1. ligy na postup, má se naopak podle předpokladů udržet kvalita nejvyšší soutěže.

V ženské MOL lize došlo k navýšení počtu účastníků na 16 a řízení soutěže převzal na dalších 5 let Slovenský svaz házené. Změna nastala v českém play-off. O mistrovi České republiky se rozhodne pohárovým způsobem, tedy dvojutkání doma – venku. Tímto formátem se letos odehraje jak semifinále, tak i finále ročníku 2019/20.

Změny nepřichází ale pouze v českých soutěžích, ale i v rámci celé EHF. Letos je tomu naposledy, co se hrají pohárové soutěže formátem, kterým se do dnes hrály. Od příští sezóny dochází v pohárových soutěžích k regulaci počtu týmů či ke změnám v herních časech, kdy se hrací dny evropských pohárů přesouvají doprostřed týdne. I z těchto důvodů bude mnohem náročnější pro neprofesionální kluby dostat se do některého ze dvou nejprestižnějších pohárů. Letos by tedy mělo všech 7 českých klubů, které se do evropské konfrontace zapojí, využít šance změřit své síly na mezinárodní úrovni co nejlépe.

Druhá část tiskové konference se věnovala reprezentačním týmům, které letos čeká letos náročný program. Muži se budou pilně připravovat na mistrovství Evropy, do kterého vstupují v lednu v Rakousku, ženy budou o účast na evropském šampionátu v roce 2020 bojovat v kvalifikaci. Do té vstupují už 25. září na domácí palubovce, v Olomouci vyzvou české reprezentantky výběr Portugalska. Jak do Olomouce, tak i do blízké Vídně na mistrovství mužů zvou trenéři reprezentačních týmů fanoušky a doufají, že jim pomohou v náročných utkáních uspět.

K závěru byla představena spolupráce se značkou Kempa, která bude pro sezónu 2019/20 partnerem českých reprezentačních družstev. Reprezentanti se tak mohou těšit i na nové dresy, na kterých se v současné chvíli pracuje.

Zdroj: HNB

Foto: HNB/Michal Krásný

 

Články ročníku 2019/2020 sponzorují