DHC Plzeň bude hrát MOL Ligu!

Vítěz druhé nejvyšší soutěže DHC Plzeň využil možnost postupu a od nové sezony 2018/2019 se stane jedním z týmů ženské interligové soutěže MOL Ligy. Historicky první účast tohoto klubu v nejvyšší ženské soutěži si zaslouží pozornost a také proto jsme pro webové stránky Házet nás baví vyzpovídali trenérku Janu Galuškovou.

Máte za sebou úspěšnou sezonu, která přinesla vytoužený postup do nejvyšší soutěže. Co tomu předcházelo?

Máme za sebou sezonu po sloučení. Na začátku sezony jsme se domluvili na spolupráci žen HK Slavia VŠ Plzeň a starších dorostenek DHC Plzeň. Bohužel nás na HK zůstalo pouze sedm což je hodně málo na to přihlásit družstvo do soutěže, a tak jsme se domluvili s Tomášem Jiskrou, trenérem starších dorostenek DHC, že bychom to mohli zkusit dohromady. Oba týmy ve svých kategoriích sbíraly úspěchy, a tak se to zdálo jako dobrý nápad dát dohromady tyhle holky.

Kdy jste začali v klubu přemýšlet o tom, že se budete snažit o vítězství v první lize s možností postupu do Interligy?

Popravdě řečeno jsme si spíš říkali, že první rok zkusíme, jak to půjde a pokusíme se umístit do třetího místa a druhý rok, že by to mohlo vyjít na tu nejvyšší soutěž. Ovšem dopadlo to trochu jinak, holky se postupně sehrávaly a ukazovaly nám, že chtějí bojovat o to nejvyšší místo. Takže někdy po vyhraném zápase v Ivančicích jsme si začali říkat, že by to mohlo být už teď.

Hned první zápas sezony byl s vaším velkým rivalem HC Plzeň, která tenkrát vyhrála. Jarní odvetu jste nejmenším možným rozdílem ovládli vy. HC Plzeň, kvůli dvěma remízám, za vámi skončila v těsném závěsu na konečném druhém místě. Sledovali jste jejich výkony i během sezony?

Ano, první zápas byl hned plzeňské derby, pro nás to bylo hodně nešťastné nalosování, to je pravda. Bohužel se ukázalo, že nestačí jenom vzít ty nejlepší a nechat je hrát pohromadě, chtělo to čas a hodně tréninků, ale nakonec to vyšlo. HC jsme samozřejmě sledovali i během sezony a jak se ukázalo, v Plzni jsou prostě dobré házenkářky.

Historicky první účast DHC v nejvyšší soutěži, ale co kádr? V házenkářské šuškandě se mluví o sloučení týmu DHC s HC Plzeň?

To musím trochu upřesnit, my jsme se s HC nesloučili, pouze jsme se dohodli na spolupráci a hostování jejich hráček u nás v klubu.

Jak dlouho trvalo vyjednávání, kdo byl tím prvním a největším iniciátorem?

Vyjednávání nejprve proběhlo na úrovni prezidentů klubů, pak už šlo jen o dohody s hráčkami, které jsme jako posily do našeho týmu chtěli. Samozřejmě šlo ale také o to, aby ony měly zájem hrát s námi.

Přihláška do MOL Ligy je podána, kdo bude tým trénovat?

Na trenérské lavičce DHC Plzeň se nic nemění, i nadále zůstává trenérské trio ve složení Jana Galušková, Tomáš Jiskra, Dušan Franc.

Družstvo HC Plzeň zanikne kvůli nedostatku hráček anebo bude v 1. lize pokračovat?

Pokud mám správné informace, tak družstvo HC Plzeň v první lize zůstane, a to i za pomoci našich hráček, které na oplátku budou hostovat v HC.

Jaké posily tedy v nově vznikajícím interligovém týmu DHC Plzeň přivítáte?

O posilách se stále jedná. Z týmu HC Plzeň by se v našich barvám měla objevit Petra Drozdová a Vendula Šelajsová, dále by z družstva Sokol Písek měla přijít Dominika Bulová a z pražské Slavie by to měla být Eva Svobodová a další hráčky se ještě rozhodují. Je to však pouze část hráček, které by mohly obléknout dres DHC Plzeň.

Můžete nahlédnout do následujících měsíců, co vás čeká? 

Čeká nás dřina, dřina a zase dřina. :-) Vše pro nás bude nové, budeme sbírat zkušenosti a možná i nějaké to vítězství. Samozřejmě se budeme snažit podávat co nejlepší výkony, ale je jasné že to bude hodně těžké, ale nechceme nic vzdávat předem a nikomu nic dávat zadarmo.

Jaké jsou ambice týmu?

Ambice týmů? Samozřejmě se chceme pokusit udržet i do další sezony, to je podle mě dost velký cíl.

 

Zdroj: HNB

Foto: DHC Plzeň