Deset let věnovala české házené, teď v tichosti končí…

Je to již téměř deset let, kdy paní Dáša Šarochová přišla na podzim roku 2006 na Český svaz házené, aby zde pracovala na pozici mezinárodního sekretáře a postupně budovala mezinárodní úsek. Za svou poctivou práci byla mimo jiné oceněna Evropskou házenkářskou federací a získala i cenu Fair Play EOV. K 31. červenci 2016 byl však po personálním auditu její pracovní poměr na Českém svazu ukončen.

Mgr. Dagmar Šarochová při svém nástupu do funkce nahradila, tehdy ještě ve strahovské kanceláři, zesnulého Josefa Růžičku. Český svaz házené, tou dobou vedený Jaroslavem Chvalným, za sebou měl již několikeré mládežnické šampionáty a čekaly ho další. Paní  Šarochová tak naskočila do rozjetého vlaku a mimo běžné agendy zahraničního sekretáře ji téměř okamžitě čekala příprava  Mistrovství Evropy dorostenců, které se konalo v létě 2008 v Brně.

Při rozhovoru s touto energickou dámou je na první pohled znát, že ji ukončení pracovního poměru ze strany vedení ČSH mrzí, přeci jen věnovala české házené několik let a práce. V té samozřejmě nebyla sama a tak ke svému odchodu říká: „Chtěla bych všem kolem mne poděkovat za skvělou spolupráci v denní agendě, mezinárodních přestupech, pořádání kvalifikací, kvalifikačních turnajů a třech mistrovství Evropy a světa. Osobně si velice vážím všech nadšenců, kteří se věnují dětem a mládeži a se kterými jsem se střetávala během svého působení na svazu, a také jako spoluorganizátorka devatenácti ročníků velikonočního turnaje Prague Handball Cup.“

Během desetiletého působení v roli mezinárodního sekretáře ČSH byla paní Šarochová u realizace celé řady mezinárodních akcí, a jak sama zmiňuje, během let 2008 – 2012 také u tří mládežnických šampionátů Evropy nebo světa. Je potřeba také zmínit, že se během každého kalendáčního roku řešilo vždy zhruba 120 mezinárodních přestupů v rámci všech věkových i výkonnostních kategorií.

Z dalších slov paní Šarochové je však patrné, že atmosféra kolem její funkce nebyla v posledních letech úplně idylická: „Víte, velmi mne mrzí, jaké jsou dnes vztahy mezi lidmi ve sportu. Tolik politikaření, pomlouvání, falše, lží a intrik… Já jsem vychována jinak. Nelžu, nepomlouvám, neintrikuji, ctím poctivost, spravedlnost a pokoru. Vždy jsem ctila, že svaz je tu pro lidi a má jim přinášet kvalitní servis. Po deseti letech velmi intenzivní práce v ČSH, vytvoření mezinárodního úseku a dobrého jména svazu v mezinárodním pohledu, si chci odpočinout a zapomenout na všechny negativní emoce a stresy posledních tří let.“

Paní Šarochové bychom chtěli alespoň touto cestou a formou poděkovat za její dlouholetou práci pro českou házenou a popřát jí krásné chvíle s vnoučaty a hodně štěstí do jejího dalšího života. Pokud jde o život házenkářský a sportovní, do toho jí přejeme stále tolik energie, kolik mu věnovala v minulosti. Jejích četných zkušenosti určitě rádi využijí nejen v házené i organizátoři dalším mezinárodních akcí u nás.

Autor: HNB
Foto: archív D. Šarochové