Čtyři české týmy znají soupeře pro nový ročník EHF Cupu

Dnes od jedenácti hodin začal ve Vídni v sídle Evropské házenkářské federace los, na který čekaly hned čtyři české klubové týmy. Jak jsme již informovali před několika dny, do letošního ročníku EHF Cupu vstupují dva ženské týmy Baník Most a Slavia Praha a dva mužské týmy - Dukla Praha a Talent Plzeň.

Černé anděli čeká soupeř z Ukrajiny nebo Holandska

Jediný Most ještě nemá o soupeři úplně jasno, protože je jako jediný z českých týmů vstupuje až do druhého kola, do kterého je navíc mezi nasazenými týmy, nicméně se mu okruh možných soupeřů zúžil na jednoho z dvojice Galytchanka (Ukrajina) nebo Delfsen (Nizozemí). Duel prvního kola mezi těmito týmy tedy rozhodne, na koho Most narazí v cestě do třetího kola, které jim loni zůstalo uzavřené. Jisté je to, že první utkání odehraje Most na půdě soupeře a odveta se bude hrát v Mostě.

Slávistky vyzvou loňského soupeře Mostu

Loňská jízda Slavie EHF Cupem skončila ve druhém kole na dánském Viborgu. První kolo odehrály však Slávistky, tehdy ještě pod vedením trenérky Petry Vítkové, velmi kvalitně a přešly přes švédské Skuru. Tentokrát je čeká v prvním kole opět kvalitní tým, který znají čeští fanoušci z loňského duelu s Mostem, a to běloruský BNTU-BelAZ Minsk Reg. Bělorusky dokázali loni Most na mostecké palubovce porazil o dvě branky a o postupu Mostu rozhodlo jeho pětibrankové vítěztví z prvního utkání, když oba zápasy byly hrány po dohodě klubů v Mostě. Uvidíme tedy, jak se s tímto soupeřem poperou Slávistky. 

První zápas by se měl hrát v Praze a druhý v Bělorusku. Slávistky již loni ukázaly, že umí přejít i přes obtížného soupeře, a tak budeme držet palce, aby holky minimálně zopakovaly loňskou účast ve druhém kole a ideálně se dostaly o další krok dál. Pokud se do druhého kola dostanou, čeká na ně norský tým Tertnes Bergen, a i v tomto případě by Slávistky začínaly prvním utkáním doma a odvetu by hrály v Norsku.

Mistrovská Dukla okusí islandskou házenou

V táboře pražské Dukly bylo před losem cítit zklamání z toho, že nejsou nasazeni jako český mistr až do druhého kola. Bude se tam tedy muset probít kola prvního přes islandský FH Hafnarfjardar, který určitě nebude lehkým soupeřem. Největší obava z toho, aby los nepřisoudil proti sobě oba dva české zástupce se tak nevyplnila a Dukla i Plzeň budou moci změřit síly se zahraničními soupeři. Dukla vstoupí do poháru prvním zápasem na domácí půdě, odveta by se měla poté hrát na Islandu. V případě postupu do druhého kola by Dukla narazila na ruský Petrohrad, který ještě před několika lety působil v základní skupině Ligy mistrů.

Plzeň čeká cesta do teplého Řecka

Pro plzeňské začne jejich čtvrtá účast v řadě v EHF Cupu v prvním kole proti řeckému IEK Xyni Dikeas. Řecký tým nepatří k těm, které by bylo možné odznačit za nejsilnější možné soupeře, určitě to ale nebude protivník jednoduchý. Loni se plzeňští v poháru moc neohřáli, když do něj vstoupili přímo do druhého kola a zde byli vyřazeni dánským Koldingem. Uvidíme, jak si Plzeň povede v tomto ročníku, kdy první utkání bude hrát na domácí palubovce a odveta by měla být v Řecku. Šance na postup určitě má dobré a pokud se podaří Talentu postoupit, čeká na něj ve druhém kole španělský Helvetia Anaitasuna.

Všem českým týmů, kteřé se účastní evropských pohárů, patří velký dík za reprezentaci naší házené v Evropě, a to samozřejmě nejen hráčům a trenérům, ale zejména vedení týmů, které se rozhodlo pohárů účastnit a zajistilo jejich financování, které není v našich podmínkách vždy jednoduché. V této souvislosti patří dík i jejich sponzorům.

Hodně štěstí všem a budeme společně doufat, že letos uvidíme nějaký z českých týmů zase o krok dál a nezůstanou nám brány třetího kola uzavřeny, jako v minulých letech. 

Kompletní los 1. a 2. kola ženského EHF Cupu:

 

Kompletní los 1. a 2. kola mužského EHF Cupu:

Autor: HNB

Obrázky: eurohandball.com