Čtrnáctý zápas v řadě bez porážky, trenér Bašný válí v klubu i reprezentaci

Třetí zápas - třetí vítězství, taková je bilance francouzského týmu Nantes Loire Atlantique, který vede český reprezentační trenér Jan Bašný, když ve skupinové fázi ženského EHF Cupu porazil Oldenburg, Sävehof i dánský Randers. Dalo by se říci, že po zisku desátého místa z EURO 2016 a sérii třinácti klubových vítězství prožíví sezónu snů. 


Jste jediným týmem, který ve skupinové fázi EHF Cupu zatím neztratil bod. Jak tento fakt prožíváte v klubu, je to znát na účasti fanoušků?

Všechny tři zápasy jsme zahráli velmi dobře, možná že naše skupina je o něco slabší než ty ostatní, ale v každém případě nám schází ještě jeden bod k tomu, abychom postoupili do čtvrtfinále.

Určitě se budeme snažit ten poslední bod získat co nejdříve, což fakticky znamená, že by to případně mohlo být již za týden v Randers.

Ano, jsme jediným týmem, který zatím neztratil ani jeden bod. Nevím, jestli naši fanoušci sledují i ostatní skupiny, ale řekl bych, že jich to moc neví. S ohledem na to, že se ve Francii koná MS mužů a Francouzi zrovna v den našeho domácího zápasu hráli čtvrtfinále, které vysílala i televize, byla většina fanoušků připoutána k tomuto šampionátu. Také proto jich na našem domácím zápase bylo jen něco kolem 2500. Doufám ale, že příště naší halu, která má kapacitu 4000 fanoušků, naplníme.

Který ze zápasů EHF Cupu byl pro váš tým nejtěžší?

Nejtěžší zápas byl určitě ten poslední proti Randers. Myslím si, že je to nejkvalitnější tým ze všech tří soupeřů. Napovídá tomu i výsledek zápasu. Předchozí dva zápasy jsme vyhráli s velkým brankovým rozdílem, což se nám s tímto velice kvalitním dánským celkem nepodařilo. Abych byl upřímný, nejsem si úplně jistý, zda se nám podaří právě u nich ten poslední nejdůležitější bod získat.

Každý nový úspěch přináší i větší míru zodpovědnosti a očekávání v další posun. Cítíte nějaký tlak v tomto směru od vedení klubu nebo samotných hráček?

U hráček žádný problém není. Ony pracují a soustředí se na to, na co mají. S tím tlakem od vedení je to trošku složitější. My za sebou máme šňůru třinácti výher v řadě (5 x liga, 1 x francouzský pohár, 7 x EHF Cup), což pochopitelně v klubu začínají brát tak trochu jako samozřejmost. Takže uvidíme, až přijde první prohra, jak to s tím tlakem od vedení bude.

V Nantes skončila Bára Raníková, nepřemýšlíte o tom do Nantes přizvat nějakou další českou posilu?

Je pravdou, že tým na příští sezónu dáváme právě v těchto týdnech dohromady. Hledáme hráčky na posty, ve kterých jsou Češky velice kvalitními hráčkami. Uvažoval jsem o nějaké české posile, ale zatím jsme s žádnou českou hráčkou smlouvu neuzavřeli. Nicméně stále je výběr posil otevřený, uvidíme, neříkám, že se to nemůže stát.

Jak uplatňujete své zkušenosti z klubu v reprezentaci a naopak?

Myslím si, že práce reprezentačního a klubového trenéra jsou dvě naprosto odlišné věci, které se ale v konečném důsledku mohou vzájemně prolínat. Důležité je danou věc rychle analyzovat a zjistit, co se dá využít u hráček v reprezentaci a co u hráček klubových.

I když jde pořád o házenou, tak přístup k hráčkám a samotná práce s nimi je však naprosto odlišná. A to především proto, že na reprezentačním srazu je vše urychlené a soustředěné k zápasům, které se v daném termínu hrají.

Srovnávat se nedá ani nátura českých hráček a třeba Francouzek anebo týmu, kde je zastoupení více národností. V národním týmu je šestnáct hráček více méně naladěných na stejnou vlnu. V Nantes mám hráčky ze sedmi národností, takže ta práce s nimi a mentalita jednotlivkyň je úplně jiná.

Samozřejmě že jsou věci, které fungují v klubu a nefungují v reprezentaci anebo naopak. Právě proto říkám, že ač je reprezentace a klub diametrálně odlišná práce, v konečném důsledku se tato práce může prolínat a doplňovat.

Desáté místo z EURO. Úspěch, který při odjezdu týmu do Švédska nikdo nečekal. Jak se s odstupem času na celou cestu šampionátem díváte?

Myslím si, že tento na naše poměry opravdový úspěch bude dostatečně doceněn až někdy mnohem později. My jsme za sebou nechali špičkové týmy z Maďarska, Španělska, Polska, které počítaly s tím, že budou hrát o level výše. Byli jsme oudsiderem, který svou disciplinovaností, chutí a srdcem zaskočil celý házenkářský svět.

Co byste dnes v rámci šampionátu udělal jinak?

Vždy se dá udělat spousta věcí jinak, ale já si stojím za tím, že složení hráček v týmu je to nejlepší, co v současné době česká házená k dispozici má. Některá z koncovek zápasů se nám měla podařit. Určitě jsme měli na to, abychom alespoň jeden zápas ještě vyhráli.

Myslím si, že tento tým má do budoucna velkou perspektivu. Každý prohraný zápas nás něčím obohatí. Každá hráčka i trenér tím získávají více a více zkušeností.

Takže ano, měli jsme některé věci udělat jinak. Já osobně si budu ještě hodně dlouhou dobu vyčítat situaci, kdy jsem neudržel emoce a nechal se necelou minutu před koncem zápasu s Rumunskem vyprovokovat delegátkou. Bohužel stalo se. Já dostal dvě minuty, čímž jsem oslabil tým, který v tu dobu hrál jen v pěti, ale šanci na zvrat utkání víceméně pořád měl.

V červnovém play-off o MS nastoupíte proti Turecku. Bude to těžký soupeř? Jaký je váš předběžný pocit, dokážeme přes ně přejít?

Pro mě byla nejprůchodnějším týmem Itálie. V losu pak byla skupina týmů, do kterých Turecko patřilo a týmy, které jsem opravdu nechtěl, protože hrály na šampionátu.

Los nám přiřkl Turecko, přes které chceme určitě přejít. Kvalitou si myslím že je to hratelný soupeř, už jen z důvodů toho, že jsme byli schopní vyhrát s týmy, které mají stejnou i vyšší kvalitu jak Turkyně. Takže můj osobní názor je, že tým na postup má. Musíme ho prostě i tentokrát vybojovat.

České ženy v současnou chvíli v úspěších převyšují mužskou reprezentaci. V účastech na vrcholných akcích dokonce táhnou český národní rating. Jak tento nevyvratitelný fakt vnímáte?

Samozřejmě jsem tabulky úspěšnosti zemí za rok 2016/2017 viděl. V celkovém hodnocení ženské složky jsme na 12. místě. Pokud z toho odebereme mládežnické týmy, umístila se ženská házená na desátém místě v Evropě, což je z mého pohledu fantastické.

Můj osobní názor je, že česká ženská házená je na tom oproti mužské lépe a to nejen na reprezentační úrovni, ale i v klubové sféře a jednotlivých důležitých postech. Na čemž mají nemalé zásluhy jak trenéři mládeže, tak posléze i trenéři dospělých kategorií.

Do mužské složky úplně nevidím, takže mi ani nepřísluší ji detailně hodnotit. Mužská reprezentace měla generační obměnu dosti důležitou, protože se dlouhou dobu hrálo se stejnými hráči a moc se nemyslelo na budoucnost, na což teď mužská složka trošku doplácí. Co přinesou další roky teprve uvidíme.

Porovnávat českou a francouzskou házenou v její kvalitě zatím nejde. Přesto se zeptám: Jakým směrem by se měla česká házená dát, aby se alespoň přiblížila tomu, co je ve Francii naprosto běžnou a přirozenou věcí?

Francie je z mého pohledu s českou házenou nesrovnatelná. Osobně si myslím, že bychom se spíše měli podívat do zemí, kde mají úspěchy, ale zároveň také srovnatelné podmínky, a to třeba už jen v počtu licencovaných házenkářů. Takovými zeměmi jsou například Černá Hora, Slovinsko a teď už vlastně i Holandsko, které je v tabulce úspěšnosti, kterou EHF vydala, před Českou republikou. Pro nás by bylo myslím dobré čerpat zkušenosti právě v těchto zemích a to jak na klubové, tak i reprezentační úrovni.

Jako velké pozitivum vidí to, že se česká házená snaží zprofesializovat i trenérskou a trenérsko-metodickou svazovou činnost a doufejme, že posléze přijde na řadu i ta klubová, protože si myslím, že je to jediná správná cesta, kterou se musí dál jít.

Před vánocemi vyšel na stránkách EHF článek, kde byly vaše trenérské klubové i reprezentační úspěchy vyzdvihnuty. Pro české fanoušky zarážející na celém článku bylo, že jste tam byl nazván "bývalým reprezentačním koučem". Jak to tedy je, přemýšlíte o tom skončit u reprezentace žen a věnovat se pouze klubu ve Francii?

O ukončení spolupráce s reprezentací určitě nepřemýšlím, naopak , mám chuť s tímto týmem pokračovat i nadále, protože si myslím, že jeho vrchol teprve přijde a já nerad odcházím od rozdělané práce.

Na švédském šampionátu se nám podařilo získat mnoho cenných zkušeností, které podpoří i ty, co přijdou pokud se nám podaří přejít přes Turkyně a postoupit na mistrovství světa. Proto si myslím, že pokud dostaneme příležitost k další společné práci a zároveň se podaří sestavu týmu udržet pohromadě, nebo dojde jen k lehké hráčské obměně, mohl by jeho hráčský i výsledkový vrchol přijít právě za dva roky, tedy během dalšího mistrovství Evropy, které se shodou okolností bude konat tady ve Francii.

O vás je všeobecně známo, že milujete život na Korsice, tu však v posledních měsících kvůli úspěchům v házené asi moc nenavštěvujete. Jak tedy dobíjíte baterky a relaxujete?

Během reprezentačních srazů to bývá tak, že hráčky mají 2-3 dny volna, to pro mě bohužel nepřipadá v úvahu a tím, že jsme se teď dostali do této fáze EHF Cupu je i klubová termínová listina hodně nabitá což mé cesty domů na Korsiku hodně limituje a tím pádem se mi o nich může jen zdát.

Nicméně určitě si nestěžuji. Týden vánočních svátků, které jsem si na Korsice opravdu užil. mě na nějakou dobu dobil. Navíc tady v Nantes není daleko k moři, je tu hezké okolí a spoustu zajímavých míst, kde v čase volna, kterého není mnoho, rád relaxuji.

Vzkaz Jana Bašného české házenkářské komunitě...

V situaci, ve které se česká házená nachází, ať už se to týká profesionality anebo členské základny, je důležité radovat se a vážit si každého dílčího úspěchu. Bohužel ještě pořád žijeme z úspěchů dávné minulosti, na kterou samozřejmě nesmíme zapomínat, ale také si musíme uvědomit, že česká házená má od roku 1993 výsledky velice sporadické. Proto bychom si měli každého nového úspěchu vážit, stavět na něm a pokusit se v něm pokračovat.

Jsme malá komunita lidí, která by se měla co nejdříve semknout a začít pracovat na tom, aby jeden druhému naslouchal a předešel tak zbytečně vyhroceným situacím, které v konečném důsledku ubírají síly i chuť do pořádné práce. Pojďme se tedy semknout a společně pozdvihnout úroveň celé české házené….

 

Autor: HNB

Foto: Foto:  Alžběta Vejrostová /CHF.cz a Facebookové stránky  NLA - Handball Féminin