Čeští zástupci odlétají na světovou Univerziádu v Koreji i přes hrozbu MERS

V kolektivních sportech na blížící  se Univeziádě v jihokorejském městě Gwangju, měla být česká házená jediným českým kolektivním sportem, který měl své zastoupení jak mezi rozhodčími, tak v mužské i ženské kategorii. Docílení toho nebylo vůbec jednoduché. Po nepřesvědčivých výsledcích na posledním AMS v Portugalsku musela česká akademická házenkářská diplomacie dlouze vyjednávat. Skoro nemožné se však podařilo a Češi měli možnost vyslat na letošní Univerziádu jak mužský, tak ženský tým. Šanci navázat na úspěšný rok 2012, kdy se muži i ženy stali akademickými mistry světa, zhatil mimo jiné strach ze zákeřné nákazy MERS, která v těchto dnech v pořadatelské zemi řádí!

 

Po neúspěchu v Portugalsku v roce 2014 povede tentokrát naše ženy asistent trenéra seniorské reprezentace Jan Bělka a bývalá reprezentantka Petra Vítková. "Vzhledem k tomu, co se teď o Koreji a nákaze všude píše, je to těžké rozhodování, ale my jet chceme. Nominaci jsme museli několikrát změnit, ale dali jsme dohromady tým, který je připraven ve čtvrtek odletět," řekl k zamotané situaci před odletem trenér Jan Bělka a dodává,"vůbec nevíme v jakém složení se ostatní týmy zúčastní, je tedy předběžné říkat, jak vidíme naše šance. My se budeme snažit ze sebe dostat co půjde, chceme uspět."

Akademická reprezentace žen se sejde zítra na pražské Slavii, kde proběhne krátká předodletová příprava v omluvami osekaném složení: Lucie Satrapová, Petra Kudláčková, Petra Adámková, Veronika Malá, Martina Weisenbilderová, Tereza Kubáčková, Helena Ryšánková, Alena Stellnerová, Anna Gebre Selassie, Ivana Salašová, Gabriela Nygrýnová. Otazník zatím zůstává u Šárky Marčíkové. 

 

Jednou z nominovaných akademických reprezentantek, která se rozhodla odjet, je Martina Weisenbilderová. "Já se na tak velkou událost moc těším, je to prestižní akce, které se zúčastní skvělé hráčky, týmy a individuality. Je jasné, že mému těšení  napomáhá i exotická lokalita, kterou nešťastně v tomto období postihla epidemie MERS. Nás ale pořadatelé a ČAUS ujistili o tom, že s přímým místem nákazy do kontaktu nepřijdeme. Věřím, že tohle by si nikdo na zodpovědnost nevzal a pokud by nákaza opravdu hrozila, akce by byla zrušena. Podle mého tady zaúřadovala mediální panika," uklidňuje Weisenbilderová a dodává," v Koreji si chci zahrát proti novým týmům, budu se snažit ukázat co ve mě je a samozřejmě jsem ráda, že se před nástupem do Kristianstadu udržím v kondici."

 

 

Muži měli na Univerziádu vyrazit opět pod vedením zkušeného trenéra Jiřího Miky. "Mužský tým se Univerziády bohužel nezúčastní. Je mi to moc líto, ale na druhou stranu plně chápu, že mají kluci z nákazy obavy. Nebudu nikoho přemlouvat, asi každý pochopí, že s deseti hráči nemá smysl na takovou akci jezdit. Pravděpodobnost nákazy je sice malá, ale nerad bych si pak případně vyčítal, že jsem někoho k účasti nutil," řekl k odletu svých svěřenců trenér Mika.

 

 

Jasno mají už od nominace IHF čeští mezinárodní rozhodčí Jiří Opava a Pavel Válek. "Do Koreji se moc těšíme. Účast vnímám jako vrchol naší akademické kariéry. Po účasti na dvou světových akademických šampionátech je to jakési rozloučení. Do Soulu odlétáme ve středu, ani nás nenapadlo účast rušit" komentuje nastalou situaci Pavel Válek a dodává,"přečetl jsem si, že v ČR umírá na následky chřipky kolem 2000 lidí ročně. Riziko nákazy MERS, s ohledem na velikost Jižní Koreji a počtu úmrtí, tak vnímám jako minimální. Současně jsem přesvědčen, že organizátoři jsou na toto riziko velmi dobře připraveni."  

 

Oficiální webové stránky turnaje najdete zde: www.gwangju2015.com/

 

Zpráva Světové zdravotnická organizace (WHO) k 29. 6. 2015:

- první nakažený v Jižní Koreji - 11. 5. 2015

- do 29. 6. 2015 - 182 případů nakažených, 32 úmrtí, 93 vyléčeno

- pozn. red.: Jižní Korea má cca 50 mil. obyvatel

 

Rozhodování o tom, zda jet, nebo nejet reprezentovat Česko na Univerziádu 2015, určitě nebylo jednoduché a je otázkou každého jednotlivce. O to větší díky a držení palců si všichni, kdo do Koreje odlétají, zaslouží! Univerziáda je vrcholnou a po Olympiádě druhou největší sportovní akcí na světě. Za HNB a všechny české fanoušky přejeme klidný let, opatrujte se a pořádně si to v Koreji užijte.

 

 

 

 

Reprezentace

První mise M17 úspěšně splněna ...

Odjíždíme z Polska spokojení s hrou a s výsledky v zápasech s Polskem a Slovenskem. Turnaj byl naším vůbec prvním herním testem. Všichni hráči si tak...

W17 se připravuje na odjezd do Makedonie...

Před pár dny se vrátil tým dorostenek do 17 let z úspěšné mezinárodní akce "Evropský olympijský festival mládeže", na kterém pod vedením trenéra Jana...

První mise splněna - postup vyšel...

Po třech náročných hracích dnech si tým vedený trenérem Janem Salačem, na Olympiádě mládeže v gruzínském Tbilisi, užívá zasloužené volno. "Dopoledne...