Čeští rozhodčí opět míří do Kataru

V listopadu loňského roku jsme mohli na českých palubovkách vidět exotické házenkářské družstvo z Perského zálivu Al-Gharafa Sports Club , které v rámci své přípravy na turnaj Asian Cup, nabíralo v Čechách zkušenosti a prověřovalo síly svých házenkářů. Tento tým sehrál několik přípravných utkání s českými celky Vršovic, Dukly Praha, Talentu Plzeň a Ronalu Jičín. "Diky dobré přípravě, kterou jsme začali na podzim v Čechách, se nám podařilo vyhrát poprvé v historii Kataru naši nejvyšší mužskou ligu," sdělil dnes HNB šťastný fitness trenér týmu Ahmed Akachi. 

Tento trenér pak také provázel české házenkáře při světovém šampionátu, který se v lednu letošního roku konal v katarském Dauhá. Mohli jsme ho vidět také na fotografii s našimi mezinárodními rozhodčími Václavem Horáčkem a Jiřím Novotným, kteří naprosto bravurně odřídili finálový zápas tohoto mistrovství světa. 

Možná je to osud, možná má Ahmed prostě jen rád Čechy, ale fakt je ten, že se tento víkend znovu setká s českými mezinárodními arbitry. Tentokrát to budou Jiří Opava a Pavel Válek, kterým dnes přišla od IHF nominace k finálovému zápasu Katarského Poháru 2014/2015. 

 

Ve finále Qatar Cupu se utkají třetí a čtvrtý tým nejvyšší katarské mužské soutěže El Jaish Club ( armádní club ) a Al Rayyan Club. Každý z těchto klubů má ve svém kádru špičkové hráče. 

 

Tým Al Rayyan skončil na třetím místě "Qatar Men Handball Ligy". V jeho kádru najdeme jméno Dainis Kristopans, což je nejvyšší levoruký házenkář světa (215cm), který donedávna hrál po boku českých hráčů v slovenském týmu Tatran Prešov. 

Druhým finalistou je čtvrtý tým "Qatar Men Handball Ligy", El Jaish Club, ve kterém zase najdeme ruskou TOP házenkářskou hvězdu Pavla Atmana, který donedávna oblékal dres makedonského týmu HC Metalurg. 

Českým rozhodčím Jiřímu Opavovi a Pavelu Válkovi začíná celkem nabitý házenkářský program. Tento víkend v Kataru odřídí finále "Qatar Cupu", příští víkend měla naše dvojice mezinárodních sudí absolvovat mládežnický turnaj v Lázních Kynžvart, bohužel pro pořadatele mládežnické akce, ale bohudík pro českou házenou, pánové obdrželi nominaci na kvalifikační utkání play-off ženského mistrovství světa Srbsko - Rumunsko. Těmito dvěma akcemi však jejich reprezentace české házené nekončí. Začátkem července je totiž ještě čeká odlet do jiho-korejského Gwangju, kde se koná Univerziáda 2015, na kterou spolu s rozhodčími vyrážejí také čeští zástupci z řad házenkářek a házenkářů. 

Pánové, držíme palce, aby zápas v Kataru proběhl bez problémů a česká házená tím ve světě získala další kladné ohlasy. Hodně štěstí a klidný let. 

 

Ahmede, Vám děkujeme za fotografie k tomuto článku a ještě jednou gratulujeme k historicky prvnímu vítězství Vašeho týmu v Katarské lize. 

 

 

Rozhodčí

IHF chystá nové úpravy pravidel v roce 2022

Stalo se již zvykem, že se Mezinárodní házenkářská federace (IHF) snaží po určitém čase přehodnocovat pravidla házené a navrhovat jejich úpravy a...