Čeští arbitři nominováni na Univerziádu

Skvělá zpráva pro českou házenou přišla dnes v odpoledních hodinách ze sídla světové házenkářské federace IHF, která nominovala dvanáct párů rozhodčích pro účast na Univerziádě v jiho-korejském Gwangju (03.07.-14.07.2015). 

 

Po prosincovém zastoupení na evropském šampionátu žen (Maďarsko a Chorvatsko 2014 -Opava/Válek), a po lednové účasti českých sudích na světovém šampionátu mužů 2015 v Kataru (Horáček/Novotný), si čeští arbitři Jiří Opava a Pavel Válek, svými dobrými výkony znovu zasloužili nominaci na prestižní mezinárodní akcí, kterou je v tomto případě červencová Univerziáda v Korei. 

 

 

Nominace rozhodčích: 

  • BRA - PAZ Clodoaldo Damasceno / SOUSA Sergio Ricardo 
  • CIV - COULIABALY Yalatima Nanga / DIABATE Mamoudou 
  • CRO - CRNOJEVIC Helena / KOSTECKI Emina 
  • CZE - OPAVA Jiří / VÁLEK Pavel 
  • EGY - ABDELAZIZ Mohamed Samy / ELMOAMLY Moustafa 
  • ISR - COHEN Shlomo / PERETZ Yoram 
  • JPN  - OTA Tomoko / SHIMAJIRI Mariko 
  • NOR - ARNTSEN Kjersti / ROEN Guro 
  • POL - BARANOWSKI Marek / LEMANOWICZ Bogdan 
  • POR - CACADOR Ivan / NICOLAU Eurico 
  • ROU - STEFAN Romeo Mihai / STARK Bogdan Nicolae 
  • SVK - BADURA Michal / ONDOGRECULA Jaroslav 

 

Jaké jsou první pocity z překvapivé nominace, nebo jak bude vypadat příprava Jiřího Opavy a Pavla Válka na takto prestižní akci, se dozvíte v rozhovoru níže. 

 

 

Pánové, přišla další nominace na mezinárodní akci, jaké jsou první pocity?

Pavel: Velká radost. Byl to náš dlouhodobý cíl se na univerziádu podívat. Máme za sebou několik akademických mistrovství světa a univerziáda bude tedy naším akademickým vrcholem.

Jirka: Překvapení z toho, že jsou nominace oznámeny již tak brzo a samozřejmě radost. Nedávno jsem se zrovna zabýval účastí (neúčastí) našich a slovenského týmu tam, a nominace rozhodčích jsem čekal až tak 2-3 měsíce před akcí, jak to u IHF bývá zvykem.

 

Co pro vás účast na univerziádě znamená?

Pavel: Výzvu. Každý potřebuje nějaké výzvy, které ho dále motivují pracovat a rozvíjet se. Jsem proto rád, že tato další výzva přišla a posílila moji motivaci dál na sobě pracovat. Je to pro mne i určitá kompenzace za to, že jsme poslední dva roky nedostali žádnou nominaci na světový šampionát.

Jirka: Určitě vrchol co se velikosti akce týká. Univerziáda je obrovskou událostí, takovou menší olympiádou. Na hrách, kde jsou ještě i jiné sporty než házená, jsme zatím nebyli. Navíc házená není na programu univerziády pokaždé, takže je to určitě i velká pocta.

 

Jaká bude příprava na takovou akci?

Pavel: Najedu na svůj standardní přípravný režim na vrcholnou akci. Běhat, běhat a běhat a držet životosprávu. Čeká mne opět 150 km měsíčně v následujících 4 měsících. 

Jirka: Z  Pavla bude před odletem maratonec :-) a já pravděpodobně vytáhnu tréninkové plány, co jsme měli teď před mistrovstvím Evropy od Rakouského sportovního institutu sestavené na základě individuálních měření, a pojedu podle nich. My se průběžně v kondici udržujeme, takže zase jen trochu přidáme. :-) "

 

Jaká akce byla ve vaší soudcovské kariéře ta nejvýznamnější?

Pavel: Asi mistrovství světa mužů v  Chorvatsku v  roce 2009.

Jirka: Co do významu obecně tak určitě mistrovství světa mužů v  Chorvatsku 2009, ale já osobně si více vážím našich účastí na všech třech evropských šampionátech žen.

 

Jaká je vaše házenkářská srdcová záležitost, co máte rádi nebo na co nejraději  vzpomínáte?

Pavel: Já mám rád zejména zápasy ligy mistrů. Každý zápas je zážitkem a doufám, že jich ještě pár odpískáme ?! :-)

Jirka: (smích) Jestli chceš opravdu srdcovou, tak akademické MS v  Itálii 2008…a třeba proto, že to byl dobrý základ pro nominaci na univerziádu teď. :-) Ale jinak musím říct, že nejraději vzpomínám na EURO 2010 v  Dánsku a Norsku, skvělá organizace a zajištění, důvěra v tým rozhodčích a celkově mne tehdy to mistrovství dostalo tak nějak do pohody a mimo nepříjemné věci, které jsem tehdy doma řešil. 

 

 

Pánové, děkuji za rozhovor a gratuluji k nominaci na červencovou Univerziádu. 

Věřím, že budete českou házenou opět prvotřídně reprezentovat. 

 

O účasti českých reprezentačních týmů budeme informovat v příštím týdnu. 

 

Oficiální stránky šampionátu najdete zde : www.fisu.net/en/FISU-Handball-3551.html

Rozhodčí

Nová pravidla 2016 – posledních 30 sekund

V našem článku ze začátku března tohoto roku jsme se vás pokusili rámcově seznámit s novými pravidly, která se chystala a vstoupila v platnost 1....

Perspektiva - minimálně extraliga

Několikrát jsme zde zmiňovali úspěchy českých rozhodčích, kteří se stávají pravidelnými členy velkých akcích. Nicméně tyto cesty jsou mnohdy...