Českým reprezentantkám se v zahraničím angažmá líbí

Nová sezóna už pomalu začíná, kluby finišují ve svých přípravách, a tak je čas se zeptat, jak se adaptovaly české reprezentantky do svých nových zahraničních klubů. 
 
Do sousedního Německa nově zamířila Hana Martinková, která z Mostu přestoupila do druholigového BSV Sachsen Zwickau. Jana Knedlíková vyměnila pražskou Slavii za maďarský Mosonmagyaróvári Kézilabda Club. Chorvatský špičkový tým Lokomotiva Zagreb zase posílila porubská Michaela Hrbková. Ve francouzském klubu AS Handball Cannes se sešly hned dvě legionářky Helena Štěrbová (Toulon) a Barbora Raníková (Metz).  Všem výše jmenovaným reprezentantkám jsme položili stejné otázky. Jak se s nimi popraly posuďte sami.  
 
 
Proč ses rozhodla přestoupit do jiného klubu? 
 
Míša "Hrát v zahraničí byl vždy můj cíl, můj sen. Jsem ráda, že to vyšlo, ale musím říct, že realita se naprosto rozchází s tím jak jsem si to představovala. :-) Začínám zase od nuly, ale je to pro mě nová motivace jak se zlepšovat, tak doufám, že se časem dostanu tam, kde jsem byla v ČR.  :-) "
 
Bára " V Metz jsem měla smlouvu jen na rok, jelikož se v letošní sezóně snížil počet cizinek v nejvyšší francouzské soutěži, hledala jsem si angažmá jinde. Oslovil mě club AS Handball Cannes s ambicemi postoupit z druhé ligy do té nejvyšší.  Důvodem pro mé rozhodnutí byl i přestup Heleny Štěrbové a samozřejmě i krásné počasí a nádherné pláže. :-) " 
 
Jana " Letos jsem dokončila vysokou školu. Stála jsem před rozhodnutím zda nastoupím do pracovního procesu nebo se dál budu věnovat házené. Vzhledem k tomu, že se tomuto sportu věnuji již spoustu let, chtěla jsem v něm ještě něco dokázat. V ČR ligová úroveň ani ekonomická stránka klubů není srovnatelná se zahraničím, a proto jsem se rozhodla získat nové zkušenosti v zahraničí. "
 
Hanka "Bylo to velmi těžké rozhodování a nechtělo se mi opouštět domácí prostředí, kde mi nic nechybělo. Ale lákala mě nová zkušenost, nové prostředí a jiný styl házené. "
 
Hela "Končila mi smlouva a během vyjednávání s Toulonem o smlouvě nové se ozvalo Cannes s dobrou nabídkou. Jejich sportovní ambice mě zaujaly a jelikož se jedná o město, které je podstatně blíže k Saint Raphael, kde hraje můj přítel, než Toulon, zvolila jsem tuto možnost, také z důvodu zjednodušení dojíždění a komplikací, které přinášelo bydlení na dvou místech zároveň. "
 
 
 
Jak Tě přijaly v novém týmu? 
 
Míša  "Holky mě přijaly skvěle a jsem jim za to nesmírně vděčná protože se mi to tu snaží usnadňovat jak to jde už od prvního dne, přišlo nás tu sice více nových holek ale jen já neumím jazyk, ale učím se rychle, většinu věcí rozumím, věřím že za chvíli na mě nebudou muset ani mluvit anglicky a vše mi překládat. :-) "
 
Bára "Myslím, že nás s Helčou přijaly výborně,i když jsme jediné dvě cizinky. V našem týmu je kontrast zkušených a mladých ambiciozních hráček,které se navzájem doplňují a nálada v týmu je výborná."
 
Jana " Myslím si, že mě tým velice dobře přijal. Občas se dostaneme do velmi zábavných situací, protože se snažím učit maďarsky a sem tam mi nějaké písmenko přeskočí . :-) "
 
Hanka " Nováčkem v týmu BSV Sachsen Zwickau jsem nebyla jediná, proto to bylo mnohem jednodušší. Myslím si, že holky nás přijaly v pohodě. V přípravě se zatím sehráváme a poznáváme jedna druhou, jak na hřišti tak mimo něj. "
 
Hela "Všechno proběhlo v pořádku. Holky jsou moc fajn a myslím, že máme dobrý kolektiv. Doufám, že to není jen první dojem a vydrží nám to tak podstatnou část sezony." 
 
 
 
Styl trénování venku a v Čechách, jaký je rozdíl? 
 
Míša " Musím se přiznat že jsem očekávala tvrdou fyzickou přípravu na jakou jsem byla zvyklá v Čechách v podobě běháni a běháni, ale jsem překvapena že jsme toho moc na vytrvalost nenaběhaly. Na druhou stranu se tu více posiluje ať už v posilovně nebo s vlastním tělem a to je teda pro mě osobně náročnější než v Čechách. :-)  Tréninky v hale jsou pak zaměřené hlavně na obranu." 
 
Bára "Ve stylu trénování nevidím moc velký rozdíl, snad jen, že ve Francii celá fyzická příprava probíhá již od začátku s balónem. Trenér dbá na individualitu hráček a pokud mají zdravotní problémy, trénink jim přizpůsobí." 
 
Jana "Ze Slavie jsem na maďarský styl tréninku naučená. Nic mě výrazně nepřekvapilo jen  kladou větší důraz na rozvoj maximální svalové síly v posilovně."
 
Hanka "Máme českého trenéra, takže styl trénování je hodně podobný. Jen styl hry je odlišný. Nehraje se tu tolik technická házená jako v Čechách, ale za to je mnohem tvrdší a rychlejší. Proto trénujeme hodně dynamiku, sílu a rychlost. "
 
Hela  " Na rozdíl od přípravy v ČR si ve Francii moc nepotrpí na běhání dlouhých tratí. Téměř všechno se dělá od začátku s míčem. Dále se hned od začátku přípravy zohledňují jednotlivé zdravotní stavy hráček tak, aby byla příprava co nejefektivnější, ale zároveň také co nejsnesitelnější pro tělo. Týdenní tréninkový cyklus se markantně neliší od týmů, ve kterých jsem v ČR působila. Nasazení na trénincích je ovšem maximální a téměř každá hráčka má v házené vysoké ambice a touhu se zlepšovat." 
 
 
 
S jakými cíli jde Tvůj současný tým do nové sezóny? 
 
Míša "Jelikož Záhřeb v minulé sezóně vyhrál ligu i pohár tak  jsou cíle samozřejmě ty nejvyšší, obhájit titul a v Lize mistrů, kterou budeme letos hrát dojít co nejdále. :-) "
 
Bára "Jednoznačně postoupit do nejvyšší soutěže."
 
Jana "Současný tým je složený z velmi mladých hráček, proto je jeho cílem především jejich adaptace do nejvyšší maďarské soutěže. Cílem je umístit se ve středu tabulky."
 
Hanka "Chtěli bychom postoupit do první bundesligy. I když ještě neznám všechny týmy druhé budesligy, vím, že to nebude nic jednoduchého. Už v této lize je hodně kvalitních týmů, s kterými letos budeme bojovat o svůj sen."
 
Hela "Jednoznačným cílem je postup. Už z přípravných zápasů je poznat, že na tým bude v sezoně kladen hodně velký tlak a nějaké zaváhání nám asi jen ta neprojde. Čeká nás spousta práce."
 
 
 
Po čem se Ti venku nejvíce stýská? 
 
Míša "Stýská se mi po všem na co jsem byla zvyklá, na tu svoji pohodu, tady je pro mě vše nové, vše teprve poznávám a zvykám si. Samozřejmě mi chybí rodina a kamarádi, ale se všemi jsem v kontaktu a už teď se těším až všechny zase uvidím. :-) "
 
Bára  "Po příteli, rodině a přátelích, jinak mi tu nic nechybí. :-) "
 
Jana  "No přeci po Knedlíkách :-) "
 
Hanka  "Stýská se mi po rodině a příteli, ale poměrně často jezdím domů, takže mě vždy nabijí energií do dalších dnů strávených zde ve Zwickau. Také ráda vzpomínám i na mostecké holky, protože jsme spolu prožily krásné sezóny a nezapomenutelné zážitky." 
 
Hela  "Po rodině, kamarádech a taky po českém házenkářském kolektivu."
 
 
 
Vzkaz českým fanouškům?
 

Míša  "Chtěla bych poděkovat všem co mi vyjádřili podporu při přestupu a všem co mi na dálku fandí.  Co se tyče národního týmu tak zůstaňte i nadále s námi, věřím že letošní sezóna bude úspěšnější jak ta minulá. :-)  Hvala vam :-) "
 
Bára  "Je skvělé, jak česká házenkářská rodina drží při sobě, jen tak dál! :-) "
 
Jana  "Českým fanouškům bych chtěla poděkovat za jejich podporu, které se mi dostává i teď. Je to krásná odměna za hodiny a hodiny práce na tréninku. Vždy mě to povzbudí do další práce." 
 
Hanka  "Fanoušci z Mostu mi budou chybět, byl to vždy můj motor, který mě hnal dopředu. Děkuji vám za podporu! Věřím, že i zde ve Zwickau budou fanoušci, kteří nás budou podporovat v dobrých i špatných momentech a budou při nás stát celý zápas."
 
Hela  "Děkujeme za podporu v minulé sezoně. V té následující nás toho opět čeká hodně. Doufám, že nás budete opět sledovat a poženete nás k co nejlepším výkonům." 
 
 
Nevím jak Vy, ale já mám pocit že holky jsou spokojené a dobře do nových klubů zapadly. Nezbývá nám než jim držet palce a přát, aby se jim dařilo a ve světě ukázaly, jak dobré házenkářky česká reprezentace má.  
 
HODNĚ ŠTĚSTÍ HOLKY, DRŽTE SE!     
 
 

Češi v zahraničí