České týmy v pohárové Evropě pro ročník 2016/2017

Skvělá zpráva pro všechny fanoušky české házené – v příštím ročníku evropských pohárů budeme mít pětičlenné zastoupení a kvalitativně půjde o zastoupení v „těžších“ pohárech, než minulou sezónu. Vedením klubů a jejich sponzorům za to patří určitě velký dík.
 
EHF Cup žen
Druhý a třetí zářijový víkend jsou na programu první kola ženského poháru EHF. Oproti minulým sezónám v něm uvidíme hned dvě česká družstva, což je skvělou zprávou. Nad účastí Mostu „pouze“ v EHF Cupu sice může zůstávat trochu smutek, vždyť opět nevyužil šanci zahrát si Ligu mistryň, na kterou má nárok, ale opětovné přihlášení Slávie do pohárů po letech, je milým překvapením.
Oba naše týmy zahájí své účinkování v poháru v prvním kole, losování proběhne 19. července a teoreticky se může stát, že se oba čeští zástupci střetnou ve vzájemném duelu – Most je nasazen v prvním koši, Slavie ve druhém.
 
Koš 1: 
SWE Skuru IK
POL Pogon Baltica Szczecin
SRB Izvor Bukovicka Banja
CZE DHK Banik Most
SUI Spono Eagles
UKR HC Galytchanka
NED Succes Schoonmak
GRE O.F.N. Ionias
SLO RK Zagorje
POR Madeira Andebol SAD
BLR HC BNTU-BelAZ Minsk
ITA Cassano Magnago
LUX HB Dudelange
 
Koš 2: 
KOS - KHF Prishtina
LTU - ACME-Zalgiris Kaunas
ISR - Bnei Hertzeliya
FAR - HC Neistin
BIH - HZRK Grude
CYP - A.C. Latsia Nicosia
SRB - ZRK Naisa Nis
CZE - DHC Slavia Praha
SUI - LC Brühl
POR - Alavarium Love Tiles
SWE - Lugi HF
POL - Vistal Gdynia
ISR - HC Holon 
 
 
Challenge Cup žen
Stalo se již tradicí, že v tomto poháru v posledních letech reprezentuje českou ženskou házenou pravidelně Sokol Poruba, a nebude tomu jinak ani v nové sezóně. Tým vstoupí do poháru tentokrát s novým trenérem a díky úspěšným předchozím sezónám je i v rankingu poháru vysoko postavený – začne až ve třetím kole druhý a třetí listopadový víkend, a do losu 19. 7. půjde pro toto kolo z prvního koše. 
 
 
EHF Cup mužů
Také dva české mužské týmy můžeme příští rok vidět v EHF Cupu, stejně jako u žen.
Český mistr Talent Plzeň nasazen do druhého kola. Los 19. července rozhodne o tom, který vítěz z duelů prvního kola se postaví v prvním a druhém říjnovém víkendu našemu šampionovi. Talent se v prvním koši pro druhé kolo ocitl v pěkné společnosti, např. také s Füchse Berlín, Benfikou Lisabon nebo loňským účastníkem ligy mistrů Alinsas HK ze Švédska.
 
Nově zde nastoupí i český vicemistr HC Dukla Praha. Po skvělém loňském tažení Challenge Cupem chtějí pražští házenkáři vyzkoušet o stupeň těžší pohár a zahájí ho v prvním kole první a druhý víkend v září. Do losu půjdou z prvního koše a soupeř jim může vzejít jak z házenkářsky exotických zemí, jako je např. Velká Británie, Kosovo nebo Gruzie, tak také například z Norska, Srbska nebo Chorvatska.
 
 
Další české mužské nebo ženské týmy jsme v osudí pro los nových ročníků evropských pohárů bohužel nenašli. Skvělou zprávou ale je, že posiluje účast v kvalitativně i bodově (pro český rating) hodnotnějším EHF poháru a doufejme, že v budoucnu se dočkáme a uvidíme náš tým opět v Lize mistrů, jak tomu bylo v minulosti např. v případě Karviné.
Zamyšlení nad tím, co by mohla liga mistrů klubům přinést, a zda je opravdu tak finančně náročná a nevýhodná v úvodních kolech, přineseme v příštím článku.
 
Pro HNB Pavla Turečková
Foto: FB profily klubů