ČESKÁ REPREZENTACE A EURO 2018

Česká reprezentace na posledním Mistrovství Evropy chyběla. Tenkrát svěřencům trenérů Kubeše a Filipa zabránili v cestě na šampionát Makedonci, tolik neoblíbený soupeř českého týmu.

Když odbočíme, se samotným soupeřem česká reprezentace sehrála bitvy nejen v kvalifikační skupině, ale také v boji v baráži o světový šampionát a v neposlední řadě i ve skupině na Mistrovství Evropy 2014 v Dánsku.

Nyní Makedonie byla znovu soupeřem českého týmu v cestě na šampionát v Chorvatsku. Česko a Makedonie tvořili kvalifikační skupinu společně ještě s Ukrajinou a Islandem. A vyhlídky? Celkem přijatelní soupeři a hratelná skupina. Český tým začal zápasem na Islandu, kde smolně padl s domácím týmem o jednu branku 25:24, další kaňkou spojenou s tímto zápasem bylo zranění Filipa Jíchy, pro kterého to byl nakonec poslední zápas v dresu české reprezentace. Skupina pokračovala zápasem proti Makedonii v Plzni, poté dvojzápasem proti Ukrajině, a nakonec dva veledůležité zápasy doma v Brně s Islandem a v Makedonii. Více napoví výsledky:

Výsledky kvalifikační skupiny o EURO 2018 v Chorvatsku:

Island vs. Česko 25:24 (12:10) → Hrstka 5, Zdráhala 4, Linhart, Jícha a Jurka po 3

Česko vs. Makedonie 35:28 (18:12) → Hrstka 10, Petrovský 6, Bečvář 5

Ukrajina vs. Česko 26:23 (14:12) → Hrstka 9, Jurka 6, Babák 4

Česko vs. Ukrajina 32:25 (14:13) → Hrstka 7, Sobol a Babák po 4, Horák, Petrovský a Škvařil po 3

Česko vs. Island 27:24 (14:9) → Babák 8, Stehlík a Petrovský po 4, Horák a Šlachta po 3

Makedonie vs. Česko 33:20 (16:10) → Kašpárek, Babák, Jurka a Hrstka po 3

Ačkoliv českému celku nevyšel poslední zápas s Makedonií, nakonec obsadil druhou příčku ve skupině za Makedonií. Třetí skončil Island, který se do Chorvatska nakonec kvalifikoval jako nejlepší celek na 3. místě. Nejlepším střelcem byl křídelník a odchovanec zuberské házené Jakub Hrstka, který v 6 zápasech vsítil 36 branek, což byl velice slušný výkon.

Nyní k samotnému šampionátu, který se v Chorvatsku bude konat od 12. ledna do 28. ledna. Český tým byl vylosován do skupiny D, která se bude hrát ve městě Varaždín, společně s, doslova, evropskou smetánkou, v podobě Dánska, Španělska a Maďarska. Pro český tým to bude velká výzva, všichni soupeři jsou velice kvalitní.

Ale!

Je to takové malé déjavú pro Česko. Na památném evropském šampionátu v roce 2010 v Rakousku Češi dostali do své skupiny ve Wiener-Neustadtu Španělsko, Francii a Maďarsko. Tehdy Češi vstoupili do šampionátu hořkou porážkou 37:25 proti Španělsku, podobný průběh měl zápas proti Francii, po poločase reprezentace prohrávala 10:16, ale po srdnatém výkonu nakonec padla 21:20, kdy poslední gól vsítil v poslední minutě Daniel Narcisse. Přišel zápas o vše, zápas, který odstartoval památnou a senzační cestu českého týmu. Maďarsko svěřenci Martina Liptáka přehráli 26:33 a postoupili ze skupiny. Může se stejný scénář opakovat i letos? Ne malou náhodou je i to, že český tým má víceméně stejné rozlosování zápasů, začíná se Španělskem, pokračuje zápasem s Dánskem a skupinu uzavře s Maďarskem.

Upřímně, Maďarsko je hratelný soupeř, Dánsko a Španělsko budou pro tým velikým oříškem, ale jak to vše dopadne ukáže samotný šampionát.

PROGRAM SKUPINY D (ZÁPASY ČESKÉ REPREZENTACE):

13.1. 18:15 → Španělsko vs. Česko

15.1. 20:30 → Česko vs. Dánsko

17.1. 18:15 → Česko vs. Maďarsko

A český tým?

Trenéři Jan Filip a Daniel Kubeš na šampionátu nemohou počítat s oporou Tomášem Babákem, který bude mimo na tři měsíce kvůli zranění lokte a pro samotný tým je to velká ztráta jednoho z lodivodů týmu. Dále s Miroslavem Jurkou, který během šampionátu bude u porody své manželky ve Francii. V nominaci chybí kvůli zranění také levá spojka Milan Škvařil.

Miroslava Jurku nahradí Tomáš Číp, šikovné křídlo nakonec na poslední chvílí kývlo na nominaci, nechybělo málo a mohl se stát slovenským občanem a reprezentovat tak Slovensko. Tomáše Babáka nahradí dukelský Jakub Sviták, pro kterého to tak bude první velká akce.

Český tým bude spoléhat především na obranu, kterou cepuje sám bývalý skvělý obranář Daniel Kubeš. Muziku bude tvrdit obr Pavel Horák, nejzkušenější borec v českém týmu, který tak převzal taktovku právě po Kubešovi. Díky jeho fyzické připravenosti a skvělému přechodu do druhé vlny může český tým hodně v zápasech těžit.

V útoku se budeme spoléhat na prešovské duo křídel Hrstku a Čípa, oba se letos ukazují ve skvělé formě, záda jim kryjí Milan Kotrč a další zkušený borec Jan Sobol. Útok bude řídit rychlonohý Roman Bečvář, který tak musí zaujmout místo za zraněného Tomáše Babáka, na pravé spojce nastoupí stálice Jan Stehlík a teprve dvaadvacetiletý Stanislav Kašpárek, který může být pro český tým pomyslným žolíkem. Na pivotu bude hlavní postavou Leoš Petrovský, velký hecíř a bojovník svými výkony v dresu Bergischeru udivuje v Německu házenkářskou veřejnost.

Českou svatyni bude hájit dvojice odchovanců karvinské házené Martin Galia a Tomáš Mrkva. Je těžké zde mluvit o jedničce, ale příležitost dostane nejspíše zkušenější Galia. Nutno podotknout, že oba v kvalifikaci tým několikrát podrželi.

Český tým má před sebou nelehký úkol, avšak my, fanoušci, věříme, že kluci na šampionátu na hřišti doslova nechají srdíčko!

SPOLEČNĚ JSME JEDEN TÝM. MY A VY!!!

NOMINACE ČESKÉ REPREZENTACE:

  • Brankáři: Martin Galia (Górnik Zabrze, POL), Tomáš Mrkva (HBW Balingen – Weilstetten, GER)
  • Střední spojky: Roman Bečvář (HC Elbflorenz 2006, GER), Jakub Sviták (HC Dukla Praha), Ondřej Zdráhala (TSV St. Otmar St. Gallen, SUI)
  • Levé spojky: Pavel Horák (HC Meshkov Brest, BLR), Michal Kasal (Tatran Prešov, SVK), Jan Landa (HK Lovosice)
  • Pravé spojky: Stanislav Kašpárek (Balatonfuredi KSE, HUN), Jan Stehlík (SSK Talent Plzeň), Dieudonne Mubenzem (HC Dukla Praha)
  • Pravá křídla: Tomáš Číp (Tatran Prešov, SVK), Jan Sobol (Dijon Bourgogne Handball, FRA)
  • Levé spojky: Jakub Hrstka (Tatran Prešov, SVK), Milan Kotrč (Bergischer HC, GER)
  • Pivoti: Leoš Petrovský (Bergischer HC, GER), Petr Šlachta (Dabas VSE KC, HUN), Štěpán Zeman (HC ROBE Zubří)

 

Foto: EHF Euro a Alžběta Vejrostová/chf.cz

Zdroj: EHF https://cro2018.ehf-euro.com/newsdetail/modest-czech-republic-await-big-challenges/