Česká mládež dobývala Švédsko a Dánsko

Ještě před koncem loňského roku vycestovalo šest českých mládežnických družstev a malá skupinka rozhodčích na mezinárodní turnaje do Švédska a Dánska. 

Prestižního mezinárodního turnaje "Lundaspelen" ve švédském městě Lundee se ke konci loňského roku zúčastnila hned čtyři dívčí družstva, z nichž jedno přivezlo zpět do Čech zlaté medaile. Týmy ve Švédsku doprovázela šestice trenérů Mirek Slovák,  Jitka Klimešová, Tomáš Svoboda, Irena Kupková, Zdeněk Levíček a Zuzana Svobodová. 

V kategorii G15, své síly měřilo 21 týmů ročníku 2000 a mladších, a spolu s nimi naše družstvo HK Veselí nad Moravou. V kategorii G14 české barvy hájila hned dvě družstva z TJ Tatranu Bohunice a posledním českým zástupcem ve Švédsku bylo v kategorii G12 další  družstvo z Bohunic. V kategoriích G12 a G14 ze účastnilo shodně celkem 43 týmů.

Právě k kategorii G15 se ukázalo, jak rozhodující pro základní skupinu je postupový klíč. Hráčky Veselí sice prohrály s vítězem skupiny o jedinou branku a druhého ve skupině dokonce porazily, ale nezvládly úplně první utkání se čtvrtým týmem tabulky a vzhledem k tomu, že nerozhodoval vzájemný zápas, ale rozdíl skóre, se umístily v tabulce až na třetím místě a postoupily tedy pouze do play-off B, složeného z týmů na třetím až pátém místě základních skupin. V této finálové části děvčata předvedla, že by jim určitě slušela účast v play-off A, protože až na semifinálové utkání, které vyhrála až na shot-outy, všechna ostatní utkání s přehledem ovládla a odvezla si zlaté medaile za výhru ve finále B. Pro ilustraci silné základní skupiny je nutno podotknout, že týmy které postoupily do play-off A na úkor Veselek, nakonec prohrály shodně až v semifinále a obě prohrou pouze o jediný gól.

V kategorii G14 jsme měli dvě družstva. Složený tým pod hlavičkou TJ Tatran Bohunice tvořily hráčky z Bohunic (dvě), Ivančic (čtyři), Zlína (dvě) a Havlíčkova Brodu (jedna). Tento tým prošel suverénně základní skupinou a z prvního místa postoupil do play-off A. Zde po jednoznačném prvním kole, dramatickém čtvrtfinále s domácím Lundem a neméně dramatickém semifinále s Team Baden, postoupily do finále. Finálové utkání děvčata pod dohledem kamer a přenosu na YouTube ovládla celkovým skóre 16:6 a po zásluze převzala pohár a zlaté medaile pro celkové vítězky turnaje.

Fotogalerii Radka Větříška najdete ZDE.

Sestava zlatého "složeného" týmu TJ Tatran Bohunice: Tvarůžková Tereza, Havránková Lea (TJ Tatran Bohunice), Karolína Devátá, Renata Plachá(HC Zlín),  Veronika Studená( TJ Jiskra Havlíčkův Brod), Natálie Svobodová, Denisa Ondráčková, Karolína Dužíková,Barbora Machalová(HK Ivančice).

Druhý tým v kategorii G14 - TJ Tatran Bohunice - už tak úspěšný nebyl. První den jim přinesl slibné výsledky, kdy uhrály jednu výhru a jednu remízu s družstvem, které bylo na konec v tabulce na druhém postupovém místě do play-off A. Druhý den však již tak příznivý nebyl a po dvou prohrách družstvo obsadilo čtvrté místo ve skupině, které jim zajistilo účast v play-off B. Zde první zápas děvčata zvládla, ale v boji o čtvrtfinále podlehla o jediný gól týmu, který následně postoupil až do finále.

V nejmladší zúčastněné kategorii G12 děvčata z Bohunic v základní skupině nepoznala chuť porážky, nicméně po remíze s domácím Lundem (nakonec celkové stříbrným týmem této kategorie) a vinou horšího rozdílu skóre, obsadila druhé místo ve skupině, které však zaručovalo postup do play-off A. V něm se děvčatům bohužel nevyvedlo hned první utkání a po vysoké prohře skončila jsou cestu již v osmifinále.

 

Midjysk Julecup 2015 - Dánsko

Do dánského Ikastu, na mezinárodní turnaj  "Midjysk Julecup 2015", vycestovaly na sklonku minulého roku týmy mladších žaček HC Háje Praha pod vedením trenérské dvojice Jan Špaček - Hana Hrubešová a tým mladších dorostenek DHC Plzeň s trenérským vedením Tomáš Jiskra - Dušan Franz.  Tyto dva týmy však nebyly jedinými českými zástupci na Midjysk Julecupu 2015, protože o den dříve do Dánska odcestovala pětičlenná skupinka českých rozhodčích.

Mládežnický turnaj Midjysk Julecup 2015 se odehrál v deseti kategoriích za účasti 164 týmů většinou z Dánska, Norska, Německa, Polska, Holandska, České republiky a byl opravdovou  přehlídkou házenkářských talentů.

DHC Plzeň se účastnilo v kategorii dívky do 16 let, ve které bylo 23 týmů rozděleno do šesti skupin po čtyřech (pouze jedna byla po třech a v té bylo DHC). V utkání o páté místo narazilo DHC při zvláštním systému turnaje na dánský HOJ a po skvělém výkonu a vítězství 17:11 obsadilo ve velmi silné konkurenci konečné páté místo.

Také mladičké házenkářky HC Háje Praha odehrály velice kvalitní turnaj, kdy v základních skupinách své kategorie bojovalo o cenné body a postup 19 týmů. Hájecké slečny se bez větších problémů a v silné konkurenci probojovaly až do čtvrtfinále, které však bohužel rozhodlo o konečné páté příčce v turnaji. Nutno dodat, že páté místo, v měření sil s na mezinárodním poli, není ani trošku špatná vizitka české házené. 

Jak už jsme uváděli výše do Dánska odcestovala i skupinka čtyř mladých českým rozhodčích  Martin Studecký, Jiří Studecký,  Deniela Vodrážková a Sabrina Novotná, vedená zkušenějším kolegou Jiřím Melkou, který na turnaji "fungoval" především jako poradce a školitel méně zkušených mladých českých kolegů, kterým bylo odměnou za dobře odvedenou práci velké množství finálových zápasů B skupin a následné finále starších žákyň v hlavní hale Ikastu.

Zakončení roku bylo tedy pro českou mládežnickou házenou velice úspěšné. Nám nezbývá nežli ještě jednou poděkovat všem hráčkám, trenérům a rozhodčím za skvělou reprezentaci české házené a přát si, aby takových úspěchů na mezinárodní scéně bylo čím dál více. 

Autor: HNB

Foto: FB a webové stránky jednotivých týmů.