Čeká nás tvrdá hra spojek, říká Dieudonné Mubenzem před reprezentačním zápasem s Běloruskem

Ještě jako hráč Dukly sledoval počínání německého Hüttenbergu a doufal, že se jim podaří v nejlepší lize světa udržet. To se ale bohužel nepovedlo a Dieudonné Mubenzem tak rozehrál svoji první zahraniční sezónu „až“ ve druhé nejvyšší německé soutěži. Spolu s dalšími nově příchozími hráči měl v plánu jak on, tak i celý klub hrát o přední místa a v nejlepším případě se mezi elitu hned vrátit. To se ale od začátku sezóny nedaří. Těžká utkání ho navíc čekají i v reprezentačním dresu, do Plzně přijede největší konkurent Čechů v kvalifikační skupině – Bělorusko.

Se svým klubem TV Hüttenberg se nacházíte ve 2. Bundeslize na 10. místě, jaká panuje v klubu spokojenost s tímto umístěním?

Spokojenost není pochopitelně vůbec žádná. Tým po pádu z Bundesligy a po nákupu posil očekával, že bude hrát vyšší patra, páté místo bylo určené minimum, po první části jsme ale byli dole. Také kvůli tomu nastanou v týmu změny, o spokojenosti se tedy mluvit nedá.

A z osobního hlediska? Tvůj prostor a čas na hřišti...

Zpočátku toho času na hřišti tolik nebylo, to se dá chápat, přišel jsem do nového týmu, nového prostředí, hraje se tady jiný styl házené. Ta druhá část sezóny už je lepší, začal jsem se na hřiště dostávat a se svým aktuálním vytížením jsem celkem spokojený.

Jak vnímáš obecně svůj první necelý rok strávený v Německu?

Musím říct, že ze začátku mi hodně pomohl Tomáš Sklenák a Alois Mráz, který v týmu ještě minulý rok trénoval. Ale pomáhají mi všichni i všichni kluci v týmu, když něčemu nerozumím, tak mi to překládají do angličtiny, zároveň se na mě ale snaží mluvit jenom německy, abych se ten jazyk pořádně naučil.

Teď už k reprezentaci. Čeká vás Bělorusko, co od soupeře očekáváš?

My od Bělorusů čekáme silnou hru jejich výborných spojek, mají dobrou střelbu z dálky. Osobně si myslím, že nás čeká tvrdá a vyrovnaná hra.

Budete se nyní během tréninků připravovat na konkrétní hráče Bělorusů, nebo půjde spíše o vypilování vlastní hry?

Samozřejmě se soustředíme hlavně sami na sebe. Víme, že tam mají krom středních spojek hodně dobrého pivota, ale my teď budeme pracovat na té naší části, hlavně na obraně, abychom měli jistotu, že nám to bude na hřišti fungovat.

Stejně jako proti Finsku se hraje v Plzni, jak se těšíš na atmosféru utkání?

Tady na západě Čech je to vždycky super, lidé tu fandí po celou dobu, takže se na ně těším.

Sleduješ ve volném čase Extraligové dění?

Sleduji, sleduji výkony Dukly, sem moc rád, že se jí podařilo postoupit až do semifinále, navíc když to po půlce sezóny nevypadalo vůbec dobře.

Zdroj: HNB

Foto: HNB/MichalKrásný 

ČLÁNKY ROČNÍKU 2018/2019 SPONZORUJÍ