Bude hrát za Handball KP Brno řecký reprezentant?

„Na začátku října mne oslovil trenér řecké reprezentace…,“ odpovídá Boris Aspridis na otázku, jak začala jeho cesta za možností hrát za reprezentační tým Řecka. Jestli bude úspěšná a dotáhne ji do konce, ukáže možná již následující týden.
Co má Boris, pravé křídlo Handball KP Brno, před sebou a něco i o něm samotném, se dozvíte v následujícím rozhovoru.


Borisi, předně gratuluji k té dobré zprávě, bude to určitě zajímavá zkušenost a další krok ve tvé házenkářské kariéře. Jak jsi vlastně s házenou začal a co máš již za sebou?
"S házenou jsem začínal v šesti letech v Ostravě v tehdejším oddílu SSK Vítkovice, který se následně spojil s týmem Baník Ostrava a vytvořil se tak jeden oddíl, působící dodnes (II. liga SM), Sokol Ostrava. V 18 letech jsem zamířil na jednoleté hostování do karvinského SCM. Pak už přišla na řadu seniorská extraliga a působení v týmech SKP Frýdek-Místek a KH Kopřivnice. V Kopřivnici jsem byl dva roky a odtud se přesunul na Valašsko. Nejdříve do Zubří a pak do týmu loňského nováčka HC Zlín. Poslední štací je aktuálně tým Handball KP Brno."

Brnu se teď daří, jste čtvrtí, ty jsi aktuálně druhým nejlepším střelcem týmu a čtrnáctým celé extraligy, takže ideální podmínky a pohoda?
"V Brně se cítím velmi dobře. K přestupu sem mi pomohl trenér Titkov, se kterým jsem jeden rok působil ve Zlíně a společně jsme poté odešli do Handball KP.  Brno je klub pracující na nejvyšší úrovni v Česku. Parta je zde skvělá, a proto doufám, že společně dokážeme brněnskou házenou posunout na nejvyšší příčky, kam patří."

Pojďme teď konečně k pozvánce na sraz řecké reprezentace. Máš řecké jméno, svými výkony jsi si řekl o pozvání, ale máš české občanství. Jak to tedy vlastně je?

"Mám řecké kořeny z otcovy strany. Mamka je Češka. Babička s dědou přišli v době občanské války (1948) z Řecka do Česka. Otec má doteď dvojí občanství."

Jak se o tobě v Řecku vůbec dozvěděli?
"Na začátku října mě oslovil trenér národního týmu Řecka, Georgios Kranakis, s tím, že brouzdal po stránkách ČSH a narazil na hráče s řeckým příjmením. Prohodili jsme spolu pár vět, bylo to vyloženě informativní a řekl, že mě bude dále sledovat. V polovině prosince už přišel s otázkou, zda bych měl zájem reprezentovat Řecko. Následně mi poslal pozvánku na lednové soustředění národního týmu."

Takže bys uvažoval také o dvojím občanství nebo se vzdal českého? Jaký by byl postup, kdyby to vyšlo a ty bys měl Řecko reprezentovat?
"V České republice je povoleno mít dvojí občanství, takže by to neměl být problém."

…a tvá řečtina? :-)
„Řecky neumím. Naši se rozvedli, když mi byly dva roky a tím pádem se u nás i přestalo mluvit řecky. Jsem si ale vědom toho, že kdybych se měl v Řecku uchytit, bude nezbytnost se jazyk doučit.“

Co na to vlastně říkají doma?

"Samozřejmě z toho byli mile překvapení a trochu i v šoku. Mám velkou podporu ze strany rodiny. Největší radost by z toho měl děda Fotios, který byl sportovcem tělem i duší."

Měl jsi už čas zajímat se o to, co teď čeká řecký národní tým?
"Po obdržení nominace jsem začal zjišťovat, jak to v současnosti je s řeckým nároďákem. Ten v současné době hraje předkvalifikaci o Euro 2018. Nejbližší kvalifikační utkání je na programu začátkem června proti Belgii." (pozn. red.: Řecko je v předkvalifikační skupině s Belgií a Kyprem a má po dvou zápasech s Kyprem 4 body)

Kdy tam odjíždíš a na jak dlouho?
"Odjíždím v neděli 4. ledna a na programu je týdenní soustředění v Aténách. Tam se odehrají dvě přátelská utkání s týmem Slovenska a dvě s řeckým týmem U21."

Znáš někoho z tamních hráčů?
„Neznám. Bude to pro mě krok do neznáma.“

A jaký je vlastně tvůj házenkářský vzor?
„Ve světě by to byl hráč SG Flensburg - Lasse Svan Hansen a z českých hráčů Míra Jurka.“

 

Děkuji za rozhovor a držíme palce, aby se podařilo zvládnout tvůj první kontakt s týmem a dotáhnout vše do takového konce, který ti bude dělat radost.

foto: web KP Brno
 

Češi v zahraničí

V Dessau řádí Tschechische Trio

Nová sezóna je v plném proudu na všech frontách, od těch mládežnických, až po ty seniorské kategorie. V létě posílili řady německého Dessau ve 3....

Házená koníčkem i prací

Asi každý z malých házenkářů sní o tom, potkat nějakou házenkářskou hvězdu, získat podpis nebo se s hvězdným házenkářem vyfotit. Ne každému se však...