Budapešť opět ozáří čtyři nejlepší ženské kluby Evropy

Jak se již stalo tradicí, přivítá i letos Papp László Aréna finále ženské Champions League. Během nadcházejícího víkendu 7. – 8. května se budapešťská aréna zaplní fanoušky černohorské ŽRK Budućnost, rumunské CSM Bukurešť, makedonského HC Vardar a maďarského Györi Audi ETO KC, aby hnali svůj tým v bojích FINAL4 o nejcennější titul v ženské klubové házené. Největší podporu bude mít určitě domácí Györ, který loni překvapivě o účast v poslední čtyřce přišel, a v jehož řadách nastoupí poprvé do FINAL4 i Češka, Jana Knedlíková.

 

Program celého FINAL4 je rozdělen klasicky do dvou dnů, kdy se první den odehrají dva semifinálové zápasy a v neděli se poté rozhodne o konečném pořadí v zápase o třetí místo a ve finále. 

Hned první semifinále bude opravdovou lahůdkou. Střetne se v něm obhájce titulu Budućnost s domácím týmem Györi Audi. V aréně lze očekávat více jak desetitisícovou návštěvu, protože půjde opravdu o hodně. Vzájemné souboje obou týmů v hlavní skupině vyzněly nerozhodně. Každý z týmů si uhájil svou domácí půdu, nejprve vyhrál doma Györ 22:20 a poté doma Budućnost 25:22.

Györ si napravuje reputaci z posledního ročníku, kdy se mu nepodařilo postoupit ze čtvrtfinále přes Vardar a závěrečný turnaj v Budapešti byl neúčastí maďarského týmu velmi ochuzen minimálně o diváckou kulisu. Současně loni ani nezískal maďarský titul a tak se do Ligy mistryň musel probojovávat z kvalifikačního turnaje. Györ si v letošní sezóně prošel i několika slabšími chvilkami, ale poslední dobou se dostal do formy, což potvrdil i jednoznačným vyřazením rivala FTC Budapešť ve čtvrtfinále 31:18 a 40:23. Takový výrazný výsledek nečekal nikdo a všichni jsou zvědaví, zda se podaří na tyto výkony navázat i v semifinálové bitvě s obhájcem titulu. Od poloviny minulé sezóny nastupuje v týmu také naše reprezentantka, pravé křídlo, Jana Knedlíková, kterou tým povolal z rezervy po zranění maďarské reprezentantky Adrienn Orban. Jana svou příležitost využila a v týmu se udržela nejen po celou tuto sezónu, ale bude v Györu, po zranění další křídelnice B. Bodi, pokračovat i nadále.

Obhájce prvenství, černohorská Budućnost, bude mít postup do finále přes domácí tým určitě těžký. Družstvo tvoří velezkušené hráčky, které mají za sebou nejen četné klubové, ale i reprezentační úspěchy. Tým složený s černohorských reprezentantek doplněný nejlepší hráčkou světa roku 2010 a 2015, Rumunkou Cristinou Neagu má obrovskou sílu a souboj s Györem lze označit za předčasné finále. Budućnost přešla ve čtvrtfinále bez velkých komplikací přes Baia-Mare 29:24 a 32:25.

Ve druhém semifinále se utká nováček v závěrečném turnaji, rumunský tým CSM Bukurešť s loňským bronzovým HC Vardar Skopje.

Tým CSM Bukurešť poslední dva roky systematicky posiluje své řady o špičkové hráčky, na příští rok oznámil již další nové posily, a je černým koněm letošního ročníku Ligy mistryň. Ve čtvrtfinále vyřadil překvapivě suveréna základní části, ruský Rostov, který dokázal doma i v Rostově dvakrát porazit rozdílem jedné branky (26:25 a 29:28).

Vardar je oproti tomu již ostříleným účastníkem závěrečných bojů. Toto je již jeho třetí účast a v předchozích dvou ročnících vždy odešel ze semifinále poražený, aby následně vybojoval třetí místo. Vardar má doslova mezinárodní tým složený z množství cizinek. Ve čtvrtfinále přešel přes Larvik, a to hlavně díky suverénnímu vítězství z prvního utkání na domácí půdě, kdy Larvik deklasoval 34:20. Odveta v Norsku tak byla víceméně jen formalitou a postupu Vardaru nezabránila ani porážka 26:28.

Program FINAL4:

  • 7. 5. 2016 – 15:15 hod. Budućnost – Györ Audi ETO
  • 7. 5. 2016 – 17:45 hod. CSM Bukurešť – HC Vardar
  • 8. 5. 2016 – 15:15 hod. zápas o 3. místo
  • 8. 5. 2016 – 17:45 hod. finále

 

Hvězdy zúčastněných týmů:

Budućnost: Cristina Neagu (ROU – levá spojka), Dragana Cvijic (SRB – pivot), Katarina Bulatovic (MNE – pravá spojka), Majda Mehmedovic (MNE – levé křídlo), Milena Raicevic (MNE –spojka, rozená Kněževic)

Györ: Linn Suland (NOR – pravá spojka), Eduarda Amorim (BRA – levá spojka), Anita Görbitz (HUN – střední spojka), Heidi Loke (NOR – pivot), Nycke Groot (NED – střední spojka)

Vardar: Andrea Penezic (CRO – levá spojka), Andrea Lekic (SRB – střední spojka), Amandine Leynaud (FRA – brankářka), Jovanka Radicevic (MNE – pravé křídlo), Siraba Dembele (FRA – levé křídlo)

CSM Bukurešť: Isabelle Gulldén (SWE – střední spojka), Jelena Grubisic (CRO – brankářka), Carmen Martin (ESP – pravé křídlo), Ana Rodrigues (BRA – střední spojka), Maria Fisker (DEN – levé křídlo)

 

Více informací k FINAL4 najdete na oficiální stránce ZDE.

 

Pro HNB Jirka Opava

Foto: FB Győri Audi ETO KC hivatalos oldal 

www.eurohandball.com