Bez házené a lidí kolem ní nemůžu být

V plném proudu jsou registrace do různých mládežnických mezinárodních turnajů. Pozadu v tomto nezůstává ani největší z českých tradičních turnajů, Prague Handball Cup, neboli "Pragáč", který vstupuje do své 23. sezóny. Při prohlížení turnajových fotogalerií z minulých let, jsem objevila i fotografii současné seniorské reprezentantky, porubské Petry Adámkové.

 

Pokud se zamyslíme nad tím, co může být větším příkladem, či hnacím motorem pro současnou mládež, která přemýšlí nad tím, zda má smysl sportovat a případně jaký sport si vybrat, může být rozhovor s českou reprezentantkou Petrou Adámkovou právě jedním z rozhodujících faktorů, který děti přiměje nevzdat se, a jít za svým snem, třeba i v případě, že přijde první zranění či neúspěch.

 

Jak se Petra dostala právě k házené, co ji v jejím sportovním životě už potkalo, nebo jaké sny si chce ještě splnit se dočtete v rozhovoru níže.

Petro, Ty a házená, jak to vše začalo?

"Byla jsem celkem hyperaktivní dítě, tak jsme s mamkou hledaly sport, ve kterém bych se vybila :-)"

V kolika letech jsi se prvně postavila na palubovku?

"Nebyla to palubovka, ale asfalt. :-) Pokud si to dobře pamatuji, tak to bylo asi v  8 letech."

Házená Ti tedy pomáhala ve zklidnění se, a hyperaktivní dítě se začalo měnit v cílevědomou sportovkyni? Jakými velkými turnaji jsi s mládeží prošla?

"Těch bylo hodně, ale z těch největších asi právě Prague Handball Cup, Izola Cup a Partille Cup."

Úspěchy přicházely už na těchto mládežnických turnajích?

" Ano, získali jsme 1. místo na Partille Cup, 1. místo na Izola Cupu a stříbro na Prague Handball Cupu."

Prague Handball Cup je asi nejdostupnějším mezinárodním turnajem pro české házenkáře, kolikrát jsi na něm byla?

"To už je dost dlouho, úplně přesně si to nepamatuji, ale myslím, že asi dvakrát nebo třikrát."

Co je podle Tebe na těchto mezinárodních turnajích nejzajímavějšího?

"Určitě počet a skladba účastníků."

Myslíš si, že by se mládežnické týmy měly zúčastňovat těchto velikých turnajů?

"Určitě ano. Pokud to jen trochu jde, měly by se děti a především mládežnické týmy zúčastňovat všech turnajů, kde si můžou zahrát se zahraničními týmy."

Přejděme teď od mládeže k dospělosti, v kolika letech jsi začala hrát za A tým Poruby, co tomu předcházelo?

"Za A tým jsem poprvé nastoupila v sezoně 2008/2009 v 1.lize. Předcházel tomu zisk titulu ČR v kategorii starších dorostenek, kdy jsme takřka všechny z mistrovského týmu přešly od následující sezóny do žen, kdy jsme se chtěly pokusit postoupit do W.H.I.L., což se nám však nepovedlo. Možná i proto se vedení klubů Poruby a Zlína dohodlo na mém hostování v sezoně 2009/2010 do Zlína, kde jsem si poprvé zkusila zahrát a poznat kvalitu soutěže W.H.I.L."

Hraješ na postu pivotmanky, bylo to tak vždy? Proč právě tento post?

"Ano, od prvopočátku hraji na pivotě, no a proč tento post? To je spíš otázka na mého prvního trenéra pana Aleše Trojku. :-)"

Měla jsi i nějaké vleklé zranění, o co přesně šlo?

"Bohužel ano, asi dva roky zpátky jsem si přetrhla kolenní vazy, stalo se mi to na tréninku před sezonou."

Návrat po zranění, bylo těžké se znovu dostat do formy? Co Tě motivovalo?

"Nehrála jsem takřka celou sezónu, sice jsem makala na fyzičce a posílení stehenního svalu, ale herní praxe mi chyběla. Dostat se do formy, pokud se dá o formě hovořit, :-) mi trvalo cca půl sezóny od toho co jsem se vrátila na hřiště. Motivací pro mne bylo to, že prostě bez 

házené a lidí kolem ní nemůžu být. :-)"

Poruba se dlouhodobě drží mezi českou, ale také interligovou elitou. V čem si myslíš, že má tým největší potenciál?

"Hmm, tak asi je to složením týmu. Sice už v něm tuto sezónu nemáme osobnosti, ale vždy si vytvoříme zdravé jádro, což je v  kolektivním sportu základ. Také podmínky, které nám klub poskytuje, podle toho jak se s holkami na repre bavíme, jsou oproti některým jiným klubům nadstandardní."

Jaký cíl si Poruba vytyčila v letošní sezóně?

"Stejný jako skoro každou sezónu. Postup do play-off ČR a zisk některé z medailí."

Zapojujete se i do evropských pohárů. Letos je to Challenge Cup, ve kterém Vás v osmifinále čeká portugalský klub Colegio de Gaia. Jak těžký to bude soupeř?

"Oproti minulému soupeři, který byl také z Portugalska a je na dně jejich tabulky, jsou tuším tyto soupeřky na třetím místě, což už samo o sobě vypovídá o tom, že už to tak jednoduchý soupeř nebude. Každopádně však chceme a musíme postoupit dále. Tým na to určitě má a my pro postup uděláme vše."

Připravujete se na pohárový zápas už teď, nebo to vše přijde až těsně před osmifinálovými zápasy?

"Ne, teď se ještě na Challenge nepřipravujeme. Momentálně nabíráme fyzičku v  rámci přípravy na jarní část sezóny."

Díky reprezentační přestávce se teď dlouho interliga nehraje. Jsi tedy úplně bez házené?

"Ne, nejsem. Jak už jsem říkala, máme v klubu přípravu na jarní sezónu a trénujeme až do 23.12. a vlastně budeme trénovat i mezi svátky, takže házené bude stále dost. :-)"

Stala ses členkou užšího kádru reprezentace žen, jak Tě to „silné jádro“ reprezentace přijalo?

"Reprezentačních akcí jsem se účastnila už od sezóny 2010/2011, krom sezón 2011/2012 a 2012/2013, kdy to díky zranění nešlo, jsem v repre vlastně dodnes. Proto jsem se "silným jádrem" problémy neměla, znám se již déle, takže se o nějakém přijetí v tom pravém slova smyslu nedá moc hovořit. :-)"

S reprezentací jsi také absolvovala kvalifikaci do play-off MS 2015. Jak těžké pro Tebe osobně tato kvalifikace byla, se kterým soupeřem sis tolik nevěřila?

"Těžká pro mě osobně byla. Díky zranění ramene na turnaji v Chebu, jsem nebyla na kvalifikaci předcházejícím sraze. Neabsolvovala jsem s nimi turnaj v  Maďarsku, kde holky nacvičovaly nové věci, takže jsem měla co dohánět :-) a také herní jednoměsíční výpadek na mě byl asi dost vidět . Věřila jsem ale, že porazíme oba soupeře."

Postup se povedl, takže vás jako tým čeká play-off. Jak vidíš šance naší reprezentace, dostaneme se na MS ?

"Dnes už vím, že nám nedělní los přiřkl Nizozemí. Samozřejmě bude záležet na našem zdravotním stavu, ale věřím, že to zvládneme."

Máš nějaký svůj tajný sen? Co bys v házené chtěla ještě dokázat?

"Určitě bych si jednou chtěla zkusit zahraniční angažmá. Samozřejmě bych si ráda zahrála na mistrovství Evropy i na MS. Kdyby vyšly OH, tak bych se také nezlobila. :-)"

Petra Adámková, obyčejná holka. Co Tě baví, co ráda děláš?

"Volný čas ráda trávím se svým přítelem a naším rodinným mazlíčkem psem Barneym. :-) Jinak ráda sleduji filmy, čtu, poslouchám hudbu."

Blíží se Vánoce, dárky už máš nakoupené? Jak slavíš Štědrý den?

"Jsem tak trošku maniak, takže dárky už mám nakoupené asi měsíc. :-D Štědrý den slavím se svými nejbližšími."

Jsou Vánoce, pokud by sis teď mohla něco přát a splnilo se to, co by to bylo?

"To se přece neříká. :-)"

Samozřejmě, že má Petra pravdu, Přání by se prozrazovat neměla a tak budeme Petře držet palce a přát jí, aby se splnilo i to nejtajnější z nich.

Petro, děkuji za rozhovor. Za sebe, všechny Tvé osobní fanoušky i fanoušky Poruby a české reprezentace žen, Ti přeji hodně štěstí a zdraví do nového roku a ať se splní jak sportovní, tak osobní sny. :-) 

 

Foto: fb. Sokol Poruba, fb Prague Handball Cup, web ČSH

 

Reprezentace

Jan Sobol - Radost s pachutí hořkosti

Skoro filmový příběh teď zaslouženě prožívají čeští házenkáři na mistrovství Evropy v Chorvatsku. Tento příběh se však skládá ze střípků, které...

EHF EURO mužů 2018 začíná

V Chorvatsku odstartovalo dlouho očekávané EHF EURO 2018, na kterém má česká házená hned několik zastoupení. Krom českého reprezentačního týmu...

ČESKÁ REPREZENTACE A EURO 2018

Česká reprezentace na posledním Mistrovství Evropy chyběla. Tenkrát svěřencům trenérů Kubeše a Filipa zabránili v cestě na šampionát Makedonci,...