Bergischer HC – klub Čechům zaslíbený!

Ikonickým byl rok 2016 pro západoněmecký celek Bergischer HC. Klub oslavil své jubilejní desáté narozeniny, zároveň se mohl radovat z nejlepšího výsledku v mladé historii klubu, kterým bylo dvanácté místo v německé Bundeslize. Po postupu do nejvyšší německé soutěže v roce 2011 se tým vzniklý spojením klubů z měst Solingen a Wuppertal snažil v nejlepší lize světa udržet. Na poprvé neúspěšně, po následném druhém postupu už dokázal Bergischer vydržet mezi elitou celé čtyři roky. Každoroční boj o záchranu ale skončil hned rok po zmíněném 12. místě a Bergischer tedy nakonec zamířil opět o ligu níž. Návrat na sebe ale nenechal opět dlouho čekat a stejně jako po prvním sestupu se Bergischer do Bundesligy vrací hned po jedné sezóně.

V sezóně 2018/2019 se tedy zapojili hráči s modrým lvem na hrudi opět do kolotoče bundesligových zápasů. A byť je letos již druhým rokem o jedno sestupové místo méně a šance na udržení se tím pádem větší, tyto starosti Bergischer rozhodně trápit nemusí. Bundesliga se již přehoupla do své druhé poloviny a tým se nachází na velmi sympatickém, na nováčka soutěže až vynikajícím, osmém místě! Ve dvaceti zápasech jim k tomu stačilo nasbírat jednadvacet bodů, pro představu druhý nováček letošního ročníku, Bietigheim-Metterzimmern, má bodů šest. Postup z prvního místa a skvěle odehraná první polovina Bundesligy dala řediteli týmu Jörgemu Föstovi možnost v poklidu prohlásit, že rok 2018 byl pro tým nejlepším od jeho založení. A nás jakožto české fanoušky může těšit, že součástí těchto úspěchů byli i naši hráči!

Už v létě 2016 přišel do klubu z švýcarského St. Gallen TOMÁŠ BABÁK. Střední spojka odchovaná v Jičíně už byla z přestupu do Německa pochopitelně nadšená. „Doufám, že se Bergischer HC v soutěži udrží. Viděli mě hrát, sledovali mě už delší dobu. Kontaktovali mě v listopadu a od té doby už se řešily jen detaily smlouvy.“ Přání se mu splnilo, Bergischer Bundesligu udržel a sezónu 2016/17 tak začínal Tomáš v nejlepší lize světa. „Začátek nebyl lehký, bylo to opět něco nového.“ Aklimatizace ale nakonec dopadla úspěšně a po půl roce hodnotil angažmá český reprezentant pozitivně. Druhou stránkou věci ale byly výsledky, které už tolik pozitivní nebyly. Na konci sezóny končí tým o skóre na prvním sestupovém místě a v setrvání v Bundeslize nepomohlo ani 87 gólů z ruky Tomáše Babáka.

Stejně jako Babák před rokem, i během této sezóny si nejprve jeden, poté dokonce dva čeští hráči přáli, aby Bergischer nejvyšší ligu držel. Už v průběhu ročníku totiž Bergischer podepsal nové posily, mezi kterými se objevila dvě česká jména. Po jedenáct sezón dlouhém angažmá v pražské Dukle se přestupu do zahraničí dočkal křídelník MILAN KOTRČ, po dvou letech v polském Azoty-Pulawy zase zamířil do Německa pivot LEOŠ PETROVSKÝ. Zatímco čerstvý mistr české extraligy si přál vyzkoušet si některou z nejvyšších lig v Evropě, držitel bronzové medaile z polské nejvyšší soutěže si zase přál více prostoru na hřišti. Oba se ale shodli na tom samém – ze smlouvy byli nadšení, byť minimálně první rok museli strávit v druhé Bundeslize.

V té nakonec ale pobyli opravdu jen ten jeden rok. Za celou sezónu prohráli pouze tři utkání a k suverénnímu vítězství v druhé Bundeslize pomohlo české trio dohromady 196 góly. „Lehké to nebylo, ale je pravdou, že jsme si za tím od začátku šli. Na konci sezóny bylo příjemné vidět vedení klubu a fanoušky, kteří byli nadšení, že se postoupit zpátky povedlo,“ zhodnotil postup Tomáš Babák, který navíc i díky výkonům v německé soutěži převezme ocenění za nejlepšího českého házenkáře roku 2017. On a jeho dva reprezentační kamarádi jsou jedinými stálými českými zástupci v letošní sezóně Bundesligy. Tomáš Babák doposud nastřílel 46 gólů a je čtvrtým nejlepším střelcem svého týmu, Leoš Petrovský vstřelil zatím gólů 20 a Milan Kotrč přidal na svou pažbu zásahů 9.

Tak jako je tomu pokaždé, když tým postoupí o ligu výš, byl hlavní cíl před sezónou udržet se v lize. Po více než polovině odehraných zápasů ale můžou hráči i vedení Bergischeru klidně přemýšlet i o umístění v horní polovině tabulky! Do konce sezóny je zápasů ještě dost a stát se může cokoliv, rozjeté to mají ale jak naši zástupci, tak jejich spoluhráči opravdu parádně. Česká stopa v Bergischeru a s největší pravděpodobností i v Bundeslize se příští ročník navíc zase rozroste. Mezi tři tyče se od léta tohoto roku postaví v dresu „lvů“ reprezentační brankář TOMÁŠ MRKVA, jenž přijde z druholigového Balingen-Weilstettenu.

My našim klukům držíme palce a přejeme co nejlepší umístění jak na konci této sezóny, tak i v těch dalších!

Zdroj: HNB

Foto: Webové stránky Bergischer HC

ČLÁNKY ROČNÍKU 2018/2019 SPONZORUJÍ