Báža Cup - Motto turnaje je přežít a nezranit se ...

Rok se s rokem sešel a v sobotu 6.6. na pražské Slavii odstartuje v pořadí již pátý házenkářský turnaj veteránů "Báža Cup". Cílem letošního ročníku je opětovné setkání starých známých, zasportovat si a pobavit se házenou. Samozřejmostí je také tradiční beseda o sportu, hudba a tanec.

Podle názvu turnaje bude asi každému z házenkářského prostředí jasné, že je turnaj spojen s pražskou Duklou, a především pak se slavným házenkářským příjmením Kotrč. Na to jak turnaj vznikl, jsme se zeptali zakladatele turnaje Milana Kotrče staršího. "Chtěli jsme dát bráchovi něco nezapomenutelného k jeho padesátinám. Po společné domluvě s jeho tehdejší přítelkyní, bývalou házenkářskou reprezentantkou Martinou Šešínovou, jsme uspořádali házenkářský turnaj," vypráví o prvopočátcích turnaje bratr legendárního házenkáře Jiřího Kotrče, který se hned dvakrát dostal do elitního výběru světa, třikrát byl vyhlášen nejlepším házenkářem roku a s 250 odehranými mezistátními zápasy je tuzemským rekordmanem v počtu házenkářských reprezentačních startů. "Jeden z týmů byl tvořen jen rodinnými příslušníky a jmenoval se "Báža team"(rodiče, děti a příbuzní). Jirka prošel za svou kariéru několika týmy, a ty jsme se snažili na turnaj sehnat," pokračuje ve vyprávění Milan Kotrč.  

Nultého ročníku se v roce 2010 zúčastnilo šest týmů (Báža team, Dukla Praha-stará garda, Lohr a Main, Aritma Praha, Železný Brod, team veteránů Arthrozy.) Oblíbenost turnaje veteránů však rok od roku roste, do letošního ročníku se přihlásilo sedm mužských týmů a čtyři ženské. Kritériem pro účast v turnaji je věk mužů nad 35 let a žen nad 32 let. Týmy budou rozděleny do tří skupin a hrát se bude systémem jednou dvacet minut.  Muži skupina A - Báža Boys, Náplavy, Chodov. Muži skupina B - Aritma Sparta, Lohrn am Main, Pivovar Litovel, Slovensko. Ženy - Arthroza "B", Astra, Střešovice, Pivoženky. 

Do letošní přípravy turnaje veteránů se jako každý rok zapojila celá rodina Kotrčů společně s hráči i hráčkami Arthrozy. Dlouholetý asistent pražské Dukly "A" Jiří Kotrč tedy opět oslaví své narozeniny ve velkém kruhu rodiny a přátel. Jak vypadala nejlepší turnajová oslava osvětlit bratr Milan," Během všech ročníků, které proběhly, jsme zažili spousty veselých příhod a příjemných setkání. Rád bych však vyzdvihl loňský ročník, kdy jsme společně zavzpomínali na legendárního hráče, trenéra pana Jiřího Víchu. Pokud bych měl zvolit nejdojemnější okamžik turnaje, byl by to nultý ročník a chvíle, kdy do haly Slavie vstoupil nic netušící Jirka a procházel špalírem dukláckých minižáků na hřiště." 

Takovéto chvíle jistě zapomenout nejde. Popřejme tedy i my, házenkářští fanoušci, Jiřímu Kotrčovi hodně štěstí, zdraví, osobních i sportovních úspěchů. Účastníkům letošního ročníku přejeme, aby se turnaj vydařil, všichni ve zdraví přežili a měli na další rok na co vzpomínat. :-) 

HNB ke gratulaci přidává ještě dárek v podobě fotografa Roberta Grima, který zajímavé okamžiky letošního ročníku zvěční ve svých fotografiích, které vám přineseme během příštího týdne. 

 

 

Ostatní