Baník Most před jarní částí soutěže posiluje, do týmu se vrací i Michaela Janoušková

Kvarteto Černých andělů z DHK Baník Most bojuje v národním dresu se lvíčkem na prsou na Mistrovství světa v Německu. Markéta Jeřábková, Dominika Zachová, Petra Maňáková (Růčková) a Dominika Müllnerová si užívají atmosféru MS a svádí boje proti těžkým soupeřům. A to velmi úspěšně! Český tým získal historicky první postup mezi osmičku nejlepších týmů světa.

Zbytek mosteckého týmu tak trénuje bez svých reprezentantek. Mostecké Černé anděly čeká ještě 17.prosince poslední zápas před domácím publikem - čtvrtfinále Českého poháru, kdy nastoupí proti házenkářkám Zlína.

Trenéra Petera Dávida a stejně tak i manažera mosteckého klubu pana Rudolfa Junga, jsme se zeptali na spokojenost s průběhem sezóny, na splnění cíle a snu v podobě postupu do jarní části Poháru EHF a na to, co Anděly čeká.

Podzimní část MOL Ligy je již odehraná. Most je první a s náskokem jednoho bodu vede tabulku. Na svém kontě máte z deseti zápasů osm výher, jednu remízu (v Porubě) a jednu prohru (v Michalovcích). Jak hodnotíte první část sezóny? Panuje spokojenost?

Rudolf Jungmanager A týmu: Panuje spokojenost, MOL liga nám posloužila k tomu, co jsme chtěli, připravila dobře tým na 4 zápasy v poháru EHF. Úplně se nám nepodařilo některé mladší hráčky dostat na úroveň opor týmu. Co se týká postavení v tabulce, základní část chceme odehrát tak, abychom měli dobrou výchozí pozici pro boj o českého mistra. Největší individuální úspěch je to, že se trenéru Dávidovi podařilo udělat z Michaely Borovské suverénně nejlepšího pivota v soutěži.  

Podařilo se vám udržet téměř kompletní tým, jaký byl v předcházející sezóně. Dvořáková si rozmyslela konec kariéry a pokračuje dál. Naopak na nějakou dobu vypadla Mikulčík. Do týmu adaptujete dorostenky. Jak to z vašeho pohledu po půl roce hodnotíte? Rostou dorostenky vedle zkušených hráček? A o které hráčky jste se mohli celý podzim opřít?

Rudolf Jung – manager A týmu: Máte pravdu, náš úspěch v letošní sezóně byl podmíněn tím, že zůstanou všechny hráčky v klubu. Jsem velmi spokojený, až na jednu výjimku, s přístupem a pracovitostí starších dorostenek. Podařilo se nám do týmu zakomponovat levá křídla, ne až tak spojkové posty. Ale to je dané i tím, že na spojky jsou větší herní a fyzické nároky.

Radek Maděra – manager dorosteneckých kategorií: Na rozdíl od minulé sezóny, kde jsme využívali dorostenky sporadicky, jsme plně zakomponovali do týmu 8 hráček staršího dorostu s tím, že jsme postupně jejich vytížení v zápasech navyšovali. Většina z nich se s tím dobře popasovala. Je to i díky propojenosti tréninkových jednotek staršího dorostu a žen, spolu s vedením tréninkových jednotek oběma trenéry zmiňovaných kategorií (Peterem Dávidem resp. Peterem Sabadkou). Herní úroveň našich dorostenek bylo nejvíce možné porovnat hlavně v těžkém zápase v Michalovcích, kam základní kádr žen neodjel (důvody jsou všem známy), kde děvčata odehrála velmi kvalitní zápas, který nám ukázal, že jdeme správnou cestou.

Jak probíhá v Mostě tréninkové dění v probíhající reprezentační pauze a budou vánoční svátky pro hráčky ve znamení odpočinku nebo budou makat naplno?

Peter Dávid – trenér družstva žen: Jak to tak tradičně bývá, při odchodu všech reprezentantek na reprezentační akce, spojujeme starší dorost se zbytkem žen, což nám vytváří jednu tréninkovou skupinu. Tím se zachovává kvalita tréninků a následné zabudovávání mladších hráček do systému. Výjimečně si tento rok dopřejeme i vánoční svátky, protože vytíženost hlavně českých reprezentantek je obrovská. Poslední trénink bude 22.12. a znovu se uvidíme 27.12. v případě úspěchu ve čtvrtfinále ČP. Toto bude v letošní sezóně poslední větší pauza pro družstvo, neboť 2.1. začínáme již s tréninkovým procesem, když vezmeme v potaz, že již 3.1. hrajeme utkání MOL ligy s Olomoucí.   


V novém roce vás čeká hektické herní období. Úspěšně jste se probojovali do jarní části Poháru EHF, což znamená, že během pěti týdnů (6.1.-11.2.) odehrajete šest evropských zápasů proti výborným týmům (H 65 Höörs HK, Larvik a H.C. Zalau) a stejně tak i šest zápasů v MOL Lize (Olomouc, Slávie, Bánovce, Šala, Zlín a Poruba). Budete hrát stylem středa-neděle? Jak moc to bude náročné pro hráčky po fyzické, ale i po psychické stránce?


Rudolf Jung – manager A týmu. Ano, bude to velmi náročné. Na podzim jsme se de facto soustředili na 4 zápasy během 2 měsíců, teď nás ale čeká 6 zápasů během 6-ti týdnů. Abychom tento náročný program zvládli, rozhodli jsme se tým posílit. Dnes jsme se dohodli jak s Michaelou Janouškovou, tak i s jejím současným klubem Beyeröhder Handball UG. Michaela Janoušková náš tým posílí na pozici pravé spojky, kde bude alternovat Sáru Kovářovou. Tím budeme mít stejně silnou pravou spojkovou část, jako je ta levá (Szarková, Jeřábková). Dále jsme se dohodli s klubem HK AS Trenčín na příchodu hráček Kataríny Kostelné a Kristýny Opátové. Katarína bude plnit pozici standardní střední spojky a Kristýna bude zvyšovat konkurenci na pozici brankářek. Dohody mezi všemi kluby a hráčkami jsou uzavřeny a teď nám zbývá jen do 2.1.2018 doladit jejich registrace na ČSH a následně EHF. Musíme ale velmi poděkovat za vstřícný přístup oběma klubům.   

  


Jaké ambice máte do jarní části MOL Ligy a čeho všeho chcete dosáhnout?

V MOL lize si chceme vytvořit co nejlepší výchozí pozici v boji o titul mistra ČR. Zápasem 3.1. v Olomouci a 10.1. na Slávii s jednoznačným cílem zapracovat nové hráčky do týmu. 


Podzimní výsledky DHK Baník Most:

  • Bánovce n.B. - Most   20:41
  • Duslo Šala - Most       27:30
  • Most - Zlín                  35:22
  • Sokol Poruba - Most   19:19
  • Most - Prešov             26:21
  • Hodonín - Most           29:35
  • Most - Trenčín             29:21
  • Sokol Písek - Most      24:29
  • Most - Veselí               30:24
  • Michalovce - Most       31:24

 

Zdroj: HNB

Foto: DHK Baník Most, IHFBeyeröhder Handball UG

 

Články ročníku 2017/2018 sponzorují