Auf Wiedersehen, Legende!

Zavázat tkaničky od bot, obléct dres a vstoupit na palubovku naplněné haly předvést další skvělý výkon v nejprestižnější lize světa. Poslední 3 roky navíc s kapitánskou páskou, jejž přišla jako odměna za maximální loajalitu a věrnost jedinému klubu. Z druhé ligy mezi špičku Bundesligy. Čtyři velké mezinárodní trofeje. Česká házená přichází o další hvězdu, německá liga o ikonu, tým z hlavního města o kapitána a legendu. Petr Štochl ukončuje v Füchse Berlín profesionální kariéru.

Füchse zažilo skvělou sezónu, většinu její části se pohybovali házenkáři z hlavního města na pozicích, z nichž se dalo zaútočit na titul, v závěru sezóny k tomu přidali i triumf v EHF Cupu. Před posledním zápasem Bundesligové sezóny už se „Lišky“ nemohly jakkoliv posunout v tabulce a usadily se na 3. pozici, zaručující účast v Lize mistrů. Přijet do Berlína měl navíc Hüttenberg, tedy poslední tým tabulky, jenž byl jistým sestupujícím. Krom sportovní cti se tedy vlastně nehrálo o nic. Přesto se do ochozů naskládalo na 9 000 diváků, kteří zcela vyprodali Max-Schmeling-Halu. Už jenom kvůli nim chtěli domácí hráči zvítězit. Zápas samotný byl ale také jedna velká rozlučka pro legendárního brankaře, který si rozhodně v posledním zápase výhru zasloužil. Mezi 3 tyče se postavil od začátku zápasu Petr Štochl. Naposledy. A že to byla panečku rozlučka. Petr opět ukázal, že se na něho spoléhat dá, svými zákroky a například také 2 lapenými sedmičkami velkou měrou pomohl k poločasovému vedení 15:12. A pokračoval i v poločase druhém. Až tři a půl minuty před koncem pustil mezi tyče kolegu Silvio Heinevettera.

Po závěrečném hvizdu ale už patřilo hřiště opět jen jemu. Klub opouští několik hráčů, ale hlavní rozlučková párty patřila živé hrající legendě klubu. Už jen titulní strana oficiální brožury "Fuchsbau" byla věnována jemu. Na obrazovce si diváci mohli vychutnat sestřih všech úžasných okamžiků v berlínském dresu. Zvadání a líbání trofejí, řada skvělých zákroků, shrnutí 12 let v dresu Füchse. „Teď je těžké něco říci. Nikdy nezapomenu na potlesk, kterého se mi dostalo.“ Na strop haly byl umístěn velký dres s číslem 71. Číslem, které si už na sebe v berlínském klubu nikdo neoblíkne. Patří napořád jenom Petrovi. "Už jsme se rozloučili s řadou velkých hráčů, ale opravdu nikdo nedosahuje velikosti Petra," prohlásil manažer týmu Bob Hanning.

V Berlíně strávil Petr Štochl 12 let. A že je na co vzpomínat. Celý příběh začíná v roce 2006, kdy do hlavního města přišel z francouzského Istres Handball. Tehdy ještě do druholigového manšaftu. Tam se utkal například proti svému bratrovi Janovi, tehdy hájící bránu Ahlenu. „My se spolu raději před zápasem moc nebavili. Pro oba týmy to byl klíčový duel podzimu. Mít před Ahlenem náskok sedmi nebo tří bodů, to je sakra rozdíl. Zvládli jsme to, což je skvělé,“ řekl v jednom rozhovoru v roce 2007. Postup si opravdu tým pohlídal a zamířil do Bundesligy. „Postup byl mým snem, proto jsem do Berlína přišel“. V nejlepší lize světa odehrál Štochl 367 zápasů, celkem nastoupil za Füchse Berlín k 527 střetnutím! Během nich stihl například v roce 2012 postoupit do Final4 Ligy mistrů, kde v semifinále padl o jediný gól proti Kielu. Filip Jícha dotáhl tým v této sezóně k celkovému triumfu. Ten samý rok triumfuje Füchse v EVHF-Cupu. O 2 roky později přidává Petr do sbírky další trofej, tentokráte pro vítěze německého poháru. 2015 – Vítězství v EHF Cupu, druhé nejprestižnější pohárové evropské soutěži. „Stačili jsme postoupit do Bundesligy, hrát Final4 Ligy mistrů, vyhrát německý pohár a teď i EHF Cup. Takhle nějak jsem si to přál. Ale že se to všechno opravdu povede, to je vcelku zázrak,“ prohlásil Petr právě po zisku evropské trofeje. K té přidává ještě ten samý rok pohár pro vítěze házenkářského mistrovství světa klubů, které o rok později navíc obhajuje! 2018 – V závěru kariéry zvedá nad hlavu jako kapitán trofej pro vítěze EHF-Cupu. "Dva týdny před koncem své poslední sezóny jsem zvedal pohár jako kapitán - to je opravdu sen.“

Na rozlučkový zápas dorazil i Filip Jícha, se kterým si Petr ještě zahraje na Filipovo posledním exhibičním zápase v Plzni, dorazil i jeho býval spoluhráč Markus Richwien. Další pozdravy přišly videozprávou. Slova chvály vyřknul i trenér Velimir Petkovič: „Nikdy si na nic nestěžoval, nikdy si neříkal o více času na hřišti, který by si nepochybně zasloužil. Jen zřídka se v týmu najde člověk s tak profesionálním přístupem, jaký měl on.“ Teď už je ale čas na novou kapitolu života. Na co se teď těší? „Jedno, dvě pivka na terase, grilování, více klidu a tenisu, jízda na kole, lyžování, lední hokej, bruslení - všechny ostatní sporty, které teď mohu dělat. Největší radost z mého návratu mají moji rodiče.“ Seknout s házenu docela je ale velmi těžké, pokud jí opravdu milujete. Petr tedy pokračuje jako trenér brankařů v Berlíně, kam bude dojíždět 2 dny v týdnu. Zbytek času bude trávit v Plzni, taktéž jako trenér. V Plzni, ve které před 20 lety získal svůj první ligový titul s tehdejším Kovopetrolem. V Plzni, ve které se i po ukončení kariéry ukáže v reprezentačním dresu!

Petrova bilance v reprezentaci v tuto chvíli činí 203 zápasů. Stihl se podívat na 3 světové šampionáty a rovnou pětkrát okusil mistrovství Evropy. A byť už ohlásil konec, okolnosti ho dohnaly zpátky do šatny. Zraněný reprezentační kolega Martin Galia nemůže k zápasu nastoupit. Petr se tedy rozhodl dodržet slovo, že dokud bude chytat, rád pomůže, pokud bude potřeba. Těšit se na něj tedy můžeme v reprezentačním dresu v Plzni, kde nastoupí v pátek proti Rusku v kvalifikaci na mistrovství světa.

Nic jiného než obdiv a úctu si rozhodně dvaačtyřicetiletý brankař nezaslouží. Třetinu života a téměř celou kariéru strávil v jednom jediném týmu. V osobním životě i ve všech nových koníčcích a povinnostech přejeme jen to nejlepší a za jeho práci pro nejen českou házenou děkujeme!

Zdroj: HNB

Foto: FB Füchse Berlin