1. LIGA STARŠÍHO DOROSTU MÁ ZA SEBOU PRVNÍ ČTVRTINU!

1. liga staršího dorostu se přehupuje do své druhé čtvrtiny. Již má za sebou některé velmi zajímavé střetnutí, překvapivé výsledky, ale také individuální výkony. V článku si tedy přiblížíme ve stručnosti všech 12 týmů, jejich aktuální postavení v lize a také nejlepší střelce tým, představíme si výkony těchto hráčů a na závěr se podíváme, jaké duely nás čekají tento víkend!

Vrchol prvoligové tabulky v tuto chvíli patří Novému Veselí. Stříbrný tým loňského ročníku dosud neprohrál a po šesti zápasech se pyšní 11 body. Odchod elitního střelce Jana Kupy do Lovosic se tak zatím minimálně výsledkově na týmu nikterak neprojevuje, střelbu a góly si mezi sebe rozděluje více hráčů. Vždyť nejlepší střelec týmu, Jakub Flajsar, má na kontě „pouze“ 26 branek, ke kterým přidal už i 5 extraligových! Hned v závěsu jsou další hráči, jako Filip Bartůněk (22) či Radek Flajsar (21).

Druhé místo okupuje pražská Dukla. Zatímco omlazený A-tým se v tuto chvíli pohybuje v dolní polovině tabulky, starší dorost bez větších problémů zvládl všechny 4 doposud odehrané zápasy a byť žádný tým v lize nemá odehráno méně, už nyní okupuje stoprocentní Dukla s 8 body stříbrnou pozici. Nejspěšnějším střelcem je v tuto chvíli Jonáš Patzel, věkem ještě mladší dorostenec, jenž už zaznamenal 32 přesných zásahů, druhým je pak již také Extraligou prověřený Jan Škalda.

Stejný počet bodů jako Pražané mají dorostenci Talentu Plzeň, kteří mají ale už o dva zápasy více. Zatím neuspěli pouze proti oběma již zmíněným klubům, zbylá utkání Západočeši ovládli. Loni celkově šestý tým 1. ligy staršího dorostu střelecky táhne křídelník Petr Sedlák, jenž už se trefil 34krát. Dalších 44 gólů si skoro rovnoměrně rozdělili Šimon Bešta a Martin Říha, jenž už také nastoupil za extraligové áčko a góly zaznamenal i v předkole Poháru EHF!

Sokol Šťáhlavy, loňský nováček, jenž v posledních kolech zachraňoval udržení v lize, drží aktuálně po pěti zápasech čtvrtou pozici! Druhý západočeský tým v tuto chvíli jako jediný obral o body díky remíze Veselí, doma zvítězil i nad Zubřím! Spoléhat se může především na výkony Lukáše Nolče, jenž s 60 góly vede ligovou tabulky střelců, mimochodem právě Nolč byl i nejlepším střelcem celého loňského ročníku. Pozadu nezůstává ani Ondřej Sedláček, jenž zaznamenal stejně jako Patzel z Dukly 32 gólů a taktéž se jedná ještě o mladšího dorostence.

Suverénní vítěz posledních dvou ročníků na začátku sezóny už dvakrát zaváhal. Omlazený tým HC Zubří se v tuto chvíli pohybuje po pěti zápasech na pátém místě s 6 body. Podobně jako Veselí je i zde střelba rozložena na více hráčů, nejlepší ligový exekutor sedmimetrových hodů Dušan Palát zaznamenal 26 branek, 25 gólů vsítil Martin Sucháček. Slovo omlazený zde ale má svojí váhu, základ týmu tvoří hráči ročníku 2001 a 2002! Na téměř identické složení bychom se tak mohli těšit i v sezóně příští.

Na místě šestém je Frýdek-Místek, který má stejnou bilanci jako Zubří, tedy 3 výhry a 2 prohry. Opět se zde nesetkáme s jednou střeleckou hvězdou, nejlepší střelec týmu, Jakub Ondrušík, má na kontě 32 branek, Mathias Choleva 26. Extraligový gól v letošní sezóně už zaznamenal také například Matěj Mazur.

O bod méně a o jeden odehraný zápas víc mají pak dorostenci z Jičína. Ti sice dokázali porazit například právě Frýdek-Místek, v dalších pěti zápasech přišla výhra už jen jednou. V týmu již nenajdete nejlepší 3 střelce loňské sezóny, zůstal zde Štěpán Drbohlav, který s 52 přesnými zásahy dělí o 2. místo ligových střelců a střelecky nyní táhne sedmý tým tabulky a několikrát se objevil i na soupisce extraligového zápasu. O 23 gólů se jako druhý nejlepší střelec týmu postaral Martin Knittl.

Lovci Lovosice se v tuto chvíli pohybují na osmé příčce. V pěti zápasech dvakrát zvítězili a třikrát prohráli. Byť se tým nachází až v dolní polovině tabulky, rozhodně si nemůže stěžovat na nedostatek opravdu dobrých hráčů. Jan Kupa, posila z Veselí, nasázel 34 gólů v dorostenecké lize a 10 extraligových! Druhý nejlepší střelec týmu, Jaroslav Trkovský, přidal ke svým 30 gólům v 1. lize staršího dorostu rovnou 12 gólů v nejvyšší mužské soutěži. 8 gólů v extralize vstřelil Karel Holubec, za dorost se trefil 15krát.

Loni skončil dorost HBC Karviné na pěkném čtvrtém místě. Stejně jako v případě Jičína se ale musel smířit s řadou odchodů starších hráčů. I to se možná projevilo na výsledcích, jediná výhra v pěti zápasech přišla proti nováčkovi ze Zlína. A to i přes to, že na 3. místě v tabulce střelců je s 42 góly Alexandr Zamarski, jenž už se také objevil v mistrovském A-týmu. Gólově se tam zatím letos neprosadil, na rozdíl od svého parťáka Davida Růži, který už k 22 gólům ve starším dorostu může připočítat i 1 v Extralize.

Poslední nesestupové místo drží nováček soutěže, severočeský Liberec. Své zatím jediné dva body dokázal vybojovat hned v 1. kole, kdy se utkal s druhým nováčkem ze Zlína. Největší střelecké nebezpečí představuje Patrik Matula. Prosadil se už 38krát, na druhém místě této týmové individuální statistiky je dvacetigólový Michal Hájek.

Podobně jako Liberec jsou na tom také dorostenci z Kopřivnice. Dva body získali po pěti zápasech pouze v zápase s nováčkem soutěže  - se Zlínem. To znamená předposlední, sestupové místo. Nic s tím zatím nezmohla ani velká střelecká hvězda – Adam Očkovič. 2 roky zpátky se stal Očkovič nejlepším střelcem 1. ligy staršího i mladšího dorostu! V loňské sezóně byl ve starším dorostu druhý, letos je též na děleném druhém místě s 52 góly, dalších 11 nasázel v extralize. Mezi ním a druhým nejlepším střelcem týmu je opravdu velká mezera, Pavel Matonoha má zatím 17 branek.

Nováčkovskou daň zaplatil naplno HC Zlín. Po pěti zápasech se nachází bez bodu na posledním místě. Po neúspěšném nováčkovském souboji v Liberci přišla doposud nejtěsnější prohra v sezóně – o 7 gólů proti Šťáhlavům. Nejlepším střelcem týmu je Ivan Jirák, který vstřelil 27 gólů, s 20 góly je za ním Vlastimil Fabík.

 

Závěrem snad jen pozvánka na tento víkend. Za šlágr by se dalo označit západočeské derby mezi Talentem Plzeň a Šťáhlavy, které bude zároveň přímým bojem o 3. místo. Vedoucí tým ligy nastoupí proti Kopřivnici, stoprocentní Dukla přivítá Liberec. Druhý nováček, Zlín, vyrazí do Frýdku-Místku, vyrovnané utkání slibuje duel mezi Jičínem a Lovosicemi. 6. kolo se uzavře v Karviné, kam přijede Zubří.

Zdroj FOTO: oficiální stránka Nové Veselí